用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對住d話唔想做野住,想重讀中四,但又成日... ...
go

對住d話唔想做野住,想重讀中四,但又成日... [複製鏈接]

我姪女係間band 3讀中四,話想重讀中四同中五,但我唔覺得佢係讀書囉~只係唔想咁早出黎做野,成績得一科中文合格。
每個月$602學費,比着你哋比唔比佢重讀??
亞嫂講明讀完中五要出黎做野,比返千幾蚊屋企就ok喇!
   0    0    0    0

排明唔想出黎做野啦, 因為現在的小朋友是咁, 不是唔聰明只是懶, 如果佢要重讀中四, 你迫佢讀上去中五都無法, 因為佢根本讀唔上, 你可以同佢講清楚, 機會只得一次, 可以比佢重讀, 但一定要有進步, 如果無進步, 就要佢死心出來做野

香港地競爭咁激烈, 唔讀書真係無前途, 俾個機會個細路啦...
唔通你想見到個細路做到三四十歲都係做份sales, 搵幾千蚊咩...?
有無撫心自問過, 有無著力去栽培或者鼓勵過呢個細路呢...?

原文章由 vespa 於 08-5-26 13:23 發表
香港地競爭咁激烈, 唔讀書真係無前途, 俾個機會個細路啦...
唔通你想見到個細路做到三四十歲都係做份sales, 搵幾千蚊咩...?
有無撫心自問過, 有無著力去栽培或者鼓勵過呢個細路呢...?
...

姪女青少年問題同亞嫂唔啱傾,想我幫口比佢重讀中四同中五。
但咁嫁成績點攪~~
我就緊係想佢讀書,弟時揾份文職呀~~
最慘我唔覺佢想讀書...
唔怪得依家D人唔生咁多啦~,細路咁鬼難教。

是呀~依家的細路好難教, 想有得重讀都要比的野人地睇到, 如果有成績比人睇到, 家人都會覺得有希望架MA

你話重讀就重讀咩?
都要學校有位比你先得嫁
要比機會學生重讀, 都會比 d有希望果 d啦

原文章由 Q太郎 於 08-6-14 00:00 發表
你話重讀就重讀咩?
都要學校有位比你先得嫁
要比機會學生重讀, 都會比 d有希望果 d啦

佢讀個間好差好差band 3學校黎架!中四成日好多學生逃學,早排佢先成個星期冇返學,我諗中四學位大把喇~~,中五學位就難講。
佢成日同d老師講話好想讀書,班主任話同校長講比佢重讀中四。
結果遲d先知。

回覆 #1 師奶 的文章

我想需要再向這位同學再了解一下他重讀中四, 五的決心及意志, 如果他真的有信心面對學習的話, 不妨給他鼓勵, 謝謝!

D成績咁差, 就算重讀, 都要好有心先得, 真係要睇下個細佬係咩心態啦

如果我係佢亞媽, 我就會問佢, 你想重讀中四, 好似你上個星期都無返學喎, 咁你認為你有乜野, 比我睇到你係值得我比你重讀呢?

我都讚成同佢講清楚, 機會只得一次, 重讀完中四, 讀唔上最多讀埋中五, 重想重讀中四&中五, 咁即係諗住自己中四讀唔掂, 重讀一年, 讀中五又一定讀唔掂, 又重讀一年, 浪費青春兼"曬"$

雖然香港係講學歷既社會, 但如佢自己咁無心機讀書, 又要懶, 咁重乜要縱容佢? 等佢出黎做下野, 知道搵$辛苦, 到時可能發奮讀書都未定呢!學海無涯, 只要肯發奮, 無話遲架, 我識好多F.5讀唔成書, 出黎做下散工, 大大下諗到自己唔想一世係咁, 於是讀完毅進, 又讀副學士, 就黎畢業添啦, 係果時家人先至幫佢都未遲啦。

原文章由 師奶 於 08-6-15 16:00 發表

佢讀個間好差好差band 3學校黎架!中四成日好多學生逃學,早排佢先成個星期冇返學,我諗中四學位大把喇~~,中五學位就難講。
佢成日同d老師講話好想讀書,班主任話同校長講比佢重讀中四。
結果遲d先知。 ...

原文章由 beaclem 於 08-6-19 19:28 發表
如果我係佢亞媽, 我就會問佢, 你想重讀中四, 好似你上個星期都無返學喎, 咁你認為你有乜野, 比我睇到你係值得我比你重讀呢?

我都讚成同佢講清楚, 機會只得一次, 重讀完中四, 讀唔上最多讀埋中五, 重想重讀中四&中五 ...

佢連考試都唔温書又出夜街,脾氣又差,根本睇唔到佢有心讀書,佢每個月開支要成$3000(連學費),亞嫂一家五口,一個人揾食真係好辛苦。
我黑心d最好學校唔好比佢重讀,快d讀埋中五出黎打工受下苦先醒。

明白!

唉!咁重比佢重讀, 如係我, 我就會同佢平心靜氣咁講, 如你知道出黎搵$辛苦, 你係比心機既, 你亞媽一定幫你, 咁你自己問下自己, 你有無比心機先? 如佢話有, 咁有係邊度吖?

你想人地比個機會你, 咁你自己都要努力先至得架, 一年推一年, 都唔係辦法架喎........等佢自己反省下先, 到佢真係應承, 都要同佢約法三章, 機會只得一次, 唔得就要升中五, 中五會考唔得就要搵野做, 無得再拖, 以後自己搵, 自己食, 重要比返$屋企.....呢D小朋友真係要比佢捱下先至知世界艱難架

原文章由 師奶 於 08-6-21 10:05 發表

佢連考試都唔温書又出夜街,脾氣又差,根本睇唔到佢有心讀書,佢每個月開支要成$3000(連學費),亞嫂一家五口,一個人揾食真係好辛苦。
我黑心d最好學校唔好比佢重讀,快d讀埋中五出黎打工受下苦先醒。 ...
‹ 上一主題|下一主題