用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局顏寶鈴書院
樓主: 加菲貓
go

保良局顏寶鈴書院   [複製鏈接]

想問下...面試時的模式係點樣?  

回復 BillyM 的帖子

如保良局顏寶鈴書院和東九匯基比較,兩間邊間好d? 例如:校風, 成績, 老師教學模式?請給意見!謝謝

如保良局顏寶鈴書院和東九匯基比較,兩間邊間好d?  個人認為東九匯基比較d , 因為大部份學生係基督徒, 所以校風較好

仔仔就讀保良局顏寶鈴書院已經三年, 我覺得校風唔錯, 比起一d band 1中學仲嚴, 不過有d老師有比較green, 不過都好盡責, 有問題會致電同家長溝通

學術方面, 科目幾多, 讀得有少少吃力, 今年保良局顏寶鈴書院已經由band 2A升到去band 1C, 相信會愈來愈難入
Tomorrow is better

朋友仔仔今學期由一間基督教Band 1英中插班 NPO F.2. 由於朋友仔仔較喜歡英文的關係, 因之前那所Band 1英中的通識科會於中四時轉回中文教, 因此無耐地插班 NPO F.2.  但發現NPO的校風及校規比之前那所Band 1英中嚴得多, 部份老帥雖然教學經驗較淺, 但有熱情和盡責.  學術方面, 科目頗多, 但老帥教得不錯.  英文方面, 朋友仔仔較喜歡NPL的英文, 因不再有太多chinglish.   雖然NPL往往會被視為band 1C後備, 但朋友仔仔在以前的Band 1英中的F.1成績排名是全級4X/180人.  但轉到NPL後, 朋友說他仔仔的成績可能只是60名內.  因此, NPL的程度及學生banding是很不錯的。

回復 mabebe 的帖子

學校好唔好,好多面睇! 最重要係睇小朋友鐘唔鐘意間學校。好似小兒為例,佢自己情有獨鐘NPL,有其他英學校收佢,佢都唔想放棄,佢會解釋到佢唔想原因eg唔鐘意男校,唔鐘意讀聖經,厭棄某某英中o既英文老師講啲英文唔好.....小兒鐘意此校,係因為佢想參加學校o既天文學會和步操隊。我自己就好關心校風,呢間中學真係好嚴,眼見小兒啲同學都好馴品。NPL除了英文中學之外,同時普教中,唔好睇小老師年輕就年資淺,佢哋真係好有熱誠。學校功課都頗繁忙,如果底子打得唔好,我會覺得會有壓力。喺我角度嚟講,最重要係睇小朋友意向,佢鐘意o既嘢,自然會有原動力去追求。至目前嚟講,小兒還可應付得來,仲有好多時間,玩佢鐘意玩o既嘢!
祝你哋揾到你哋心儀o既學校啦!

小B媽咪,
你好?想請教下你,小兒於傳統小學就讀,故有點擔心他未能配合全英語及普通話的學校生活?妳可給點意見嗎?
另外,21/1就是面試日,是只見考生不用見家長嗎?是小組還是個別見呢?必須用英文或普通話面試嗎?小兒有點擔心,希望你能分享下經驗,十分感激!

chemk
唉吔! 唔好咁講!
小兒喺新界一間直資小學讀書,本身佢哋係英文及普通話教學。
面試只係考學生。以我記憶中,小兒講過要讀一篇英文及中文,之後老師會考你中英數,只係口語講返個答案出嚟,最後就係英文小組討論。
希望我呢啲資料,可以幫到你啦! Good luck!

chemk
你唔咁担心小朋友能唔能夠配合到中學生活啦! 不論邊一間中學,佢哋都有Bridging course 比準中一生,等佢哋慢慢去適應中學生活! 你再唔放心o既話,暑假去報讀一啲中學預備班。雖然我仔仔無讀過,不過我心信會有一定幫助o既!

小B媽咪,
非常感激你的回覆和面試的資料,惟有叫他放鬆d,盡力而為吧!
因為想找間近住處又能愉快活潑學習的學校,小兒參觀完也很喜歡,只怕自己應付不到英普的要求,所以有些忐忑。
另外功課繁重嗎?隔壁的學校上下課時間一樣嗎?對他們有否影響?
不好意思又咁多問題?

chemk
唔好咁客氣啦! 我上年都嘗試過呢啲滋味,真係好難捱! 無論如何,全力以付,到時收到信,再作決定啦!
論功課 - 好老實講!每一班啲老師教學模式都不一樣。小兒有時會對我有些微言,點解自己嗰班會比其他班辛苦?! 好多功課做! 我咪答佢: No Pain No Gain.  加油努力啦!
至於隔壁學校,對唔住! 我係比唔到咩意見你,因為小兒自己返學放學,但係到目前為止,無聽到佢喺街道有咩問題,可能初中生係唔可以出外食飯關係啦! 加上,小兒放學又有好多課外活動,離校有時,有時都講緊成六點鐘幾.... 睇怕都撞唔到其他學校學生lu!
你唔好咁担心自己應付唔到英普啦! 學嘢係仔小朋友,唔係家長,小朋友上到中學,已經係另一階段,我哋要學懂放手,等佢哋慢慢學懂自立呀!
加油!

請問這間學校嘅課外活動需要額外收費嗎?另外小兒很喜歡游水,請問除了游泳班,體育堂有沒有學習游水,多唔多使用校內泳池?謝謝回覆!

課外活動要收費。體育堂會有游泳堂,堂數總共五堂,男女生分開唔同時間上。學校有泳隊,可以考慮下參加。

請問有沒有第二次報名機會???因為錯過了第一輪報名
若放榜後才叩門, 有否機會??

唔好傷心!你試下電話去學校問下啦!
你同小朋友有冇去過學校open day 同埋聽講座呀? 每間學校都有佢哋唔同o既特色,要好好參詳喎! eg 高中係未都係用普教中,通識料係英文定中文教,課外活動啱唔啱你小朋友等.
Good luck!

我都錯過了報名機會.....希望打去學校仲有機會﹗

本人都對呢間學校有興趣,open day時,發覺無論d學生係帶tour嘅、禮堂帶位嘅、操場攤位嘅、課室內做demo嘅,都非常主動,這也是我想小兒可以感染到的學到的,他也非常喜歡,所以報咗名。21/1就要面試,怕佢嘅英文唔及英小學生(group discussion).

我住學校附近學生好乖,末見過周街講粗口學生.

Hi
請問大家收到interview通知信呀.囡囡在21/1 上午9:30 am.

Florence

florencelau 發表於 12-1-12 09:00
Hi
請問大家收到interview通知信呀.囡囡在21/1 上午9:30 am.

我個仔都係依個時間, 到時唔知要唔要見埋家長呢????
同係未要對番D 証書, 好似交表時睇過..(唔太肯定)
丫仔好細膽, 我怕佢GROUP DISCUSSION 唔出聲

我地in 8:00am, 早幾日學校有個模擬升中面試咁橋請左 NPL主任來in, 佢地有一部份係用普通話 in,其餘 Group Discussion用英文
‹ 上一主題|下一主題