用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局顏寶鈴書院
go

保良局顏寶鈴書院   [複製鏈接]

保良局顏寶鈴書院

我只知這間是直資新校,有沒有人對這間學校有認識呢?

Re: 保良局顏寶鈴書院

你講個間係咪碧麗花園後面個間 ??

BB200200,

對, 是碧麗花園後面, 你對這間學校有認識嗎? 校風如何? 會否只是掛名英文中學?

我平日食早餐個阿姐話比我知唔好去, 佢話一到中午食飯d學生響到煲煙講粗口。係唔係英文中學要八下自知

BB200200,

我從中學概覽, 知道這間是英中, 暫時只有中一和中四開班, 個阿姐見到的是不是中四學生呢? 明報升中攻略指出它只3%band 3學生, 大部份是band 2, 也有少部band 1. 我不肯定資料是否屬實. 或任由學校報料.

我有朋友子女也在該校就讀,但上年9月開學頭3個月佢地完全無功課做過,教既進度都唔太快。佢會將程度分班.唔一定係全部英文班.要視符小朋友既能力,但我朋友叫我唔好選佢囉。
:-o :-D :-o

anitatata,

唔該晒, 看來這間學校不是太好, 但我也會報名, 因為是直資, 不影響統一派位, 只是想買個保險, 萬一派位真是差到不得了, 都有另一個選擇.

amfchan,
個阿組唔知係咪中四,不過我知佢個女今年選中學佢都唔選,你可以試下親自睇下佢地既情況,睇下自己接唔接受到。

保良局辦學質素好好架喎!

唔係咁差嗎       

它校服藍色的!

在它的網址見此校很有魄力,有20幾學生到新加坡交流,又有法文學,中一必定參加制服團體的。

通常直資若杲全是自己收生的比較好,但如的一些學位給中央排位,咁就質素較差了,因為 emb 會向學校倒向買位給搞珠,讀至中三。

另 ::: 直資中學不是在 <自行申請>時跟津中一樣,只揀一間,乜唔可以作 後備架咩              

程媽媽:

我在網上見到校服上身是白色, 下身是灰色的. 顏寶鈴書院第一輪自行收生有80個位(只可選一間), 統一派位60個位(跟校網), 第二輪自行收生有80個位(沒有限制). 全部在7月13日放榜, 第二輪報考的必須在當日註冊, 否則當放棄.

係呀!女生校服下身是格仔 tim。

而藍色是冬季校服!
(我在學術得獎看列一男一女資優生得獎照 )

其膏又罵係好差!

她的學生真的吸煙嗎?是 NPL 學校嗎?咁就令我好失望!!!!

如果是真,你地估 2-3 年後學校會否名氣急升,掃走曳學生?呢班學生是自行申請生?

另另::::: 校扯是不是祟潔街食日本野 < 加賀 > 果絛街,但係去到海皮填海果到呢?????????

刪升中一是無乜功課,我朋友的仔仔讀官塘聖道迦南 ( 直資 ) 都係咁樣喎!

amfchan:
我唔得左講.佢話中四d學生就比較差d.中一果d都ok囉

anitatata,
你朋友可否提供更多資料呢? 按能力分班, 功課不多, 未嘗不好, 但我所關注的是學校校風, 老師教學質素, 該校買點是三文兩語, 中文科全是用普通話教, 還是只有普通話科目呢? 外藉老師足夠嗎?英文科會由他們教嗎?還是他們只協助某些英語科活動呢? 校方是否積極進取地辨好學校呢?

程程媽:
你說得不錯有些新校可能幾年後會成為地區名校, 今日我在亳無競爭下入讀, 他日我可能會成為名校校生. 如中華基金中學, 第一年收了不少Band 2學生, 第二年收的學生竟然大部份是Band 1. 所以最重要學校是否想辨好學校. 我見保良局近年想辨好直資中小學, 為將來全面直資一條龍鋪路.

amfchan 寫道:
anitatata,

唔該晒, 看來這間學校不是太好, 但我也會報名, 因為是直資, 不影響統一派位, 只是想買個保險, 萬一派位真是差到不得了, 都有另一個選擇.

amfchan:
顏寶鈴書院雖然是直資,但不是全數自行收生,學校會撥出部份學額作中央派位。再者,不參加統一派位的直資學校(如德望、ST PAUL CO-ED)一旦取錄了你的子女,你必須放棄參加統一派位。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

amfchan:
我朋友個女佢小學係讀陳守仁,佢入讀係英文班所以英文底比較好。現在去了顏寶玲,她相比小學程度比現在還深。至於中、英文分班,英文能力較好的班,科目多是用英文授課,中文用普通話,中史用中文。較弱的班則會加插中文協助。

回復 4# BB200200 的帖子

點有可能.我個仔都讀緊顏寶鈴,我一家人都住係黃埔,但係我味見過佢地有食過煙.
相反,係顏寶鈴左邊果間就真係好多.
我個仔讀緊中一,佢話,雖然學校係有人講粗口,但係都只係一些似二世祖既學生,佢話學既野好難好深,因為佢話好多英文生字都唔識,但因為老師樂於教導,所以好D
所以我個人認為都唔差.因為其實只係開左幾年,都已經可以禁勁,我個仔味入顏寶鈴之前,佢地中7升大學係有65%.可見間學校唔差,加上,其實係顏寶鈴係唔比中一至中三出去食中午飯,如果可以日日出街食飯,只有中7生.其實係顏寶鈴升到上中7既學生,品德唔差,因為好多都係BAND1頭既學校轉讀入黎,所以其實個阿姐講既野冇咩可能

朋友女兒在此就讀
由區內BAND3轉去NPL
被欺凌,很可憐

回復 16# ken17085 的帖子

你睇清楚人地個post係2004年開架

我個仔係度讀左幾年當年係英小全級頭10去考都要做後備生 當然最終都成功入讀啦,F.1我試過係學校附近等放學見其它同學都OK喎無粗口、無食煙,無追來追去玩。班同學仔放假黎我屋企玩都無咩古靈精怪野。有時呀仔比我睇佢地係FB同的老師和同學的對話我都覺得好好笑

呀仔的成績可以講唔差,亦可以講到一口流利英語,聽呀仔講的老師都幾用心教架,有時的學生病左無返或有唔識,的老師放左學會同的學生再補課架。亦見呀仔同的同學會互相幫助教對方唔識個的科目

與其信茶餐廳阿姐(或係網上引述茶餐廳阿姐的說話), 不如自己去睇下, 情況係咪咁差. 可能真係有, 但如果你去睇超級名校放 lunch, 都極有機會見到食煙講粗口, 如果你以此為選校準則, 相信無一間學校你會揀得落手.

顏寶鈴肯定是在不斷進步中, band2如果收就應該要讀, band1就可以搏下派位先. 程度可以拍住區內二線英中, 亦有出過拔尖生. 論資源和野心, 顏寶鈴絕對不輸蝕.

學校, 尤其是新直資學校, 幾年間的質素可以上落好大, 如果只聽別人幾年前的印象, 好難得出好結論.

順帶一提, 顏寶鈴近兩三年已無參加派位, 學生100%由學校自己揀.

唉... 真係越收越難丫
‹ 上一主題|下一主題