用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人不打算做profile
go

有冇人不打算做profile [複製鏈接]

太煩了

有冇人冇做profile直資或私校都收
   0    0    0    0

我都無唸住做profile,

我都好想知 !!!

原文章由 蘿記 於 08-5-22 12:24 發表
太煩了

簽名被屏蔽

係law,只係有學野, 但冇cert, 做出黎ge profile 都唔夠照, 係米唔做好過做 ?!

簽名被屏蔽

I thought the cut off date for primary 1 is Dec 02 this year? Which sschool take your daughter? Would you please pm me as I also want to try. Thank you!
原文章由 ming2 於 08-5-25 00:15 發表

我大女考左間心儀小學(私校),都係冇做profile就咁入去見都收左..佢仲係超細b添..03年一月出世,今年九月入小一..

我都冇打算做profile, 我都冇比個囝學野, 只有畫畫, cert都冇的, 放咩野入去profile 度喎, 算喇, 我一向都冇望子成龍的心態.但求佢唔好學壞, 孝順就好喇.

我都未做profile,我諗都要做,萬一大抽獎衰左,要去叩門,都要有d野比人睇,簡簡單單都得ga la.....

簽名被屏蔽

ming2,
ICQM 即是"音小"嗎?  在學校村的, 對嗎?

原文章由 ming2 於 08-5-25 21:34 發表

oasismcmug

我囡係報左ICQM,不過我諗未必個個家長都會覺得呢間學校0岩自己0既小朋友lor...始終佢地宗教味幾濃,亦好著重音樂呢一科...anyway,都希望你小朋友可以考到心儀0既小學啦.. ...

簽名被屏蔽

原文章由 DongDongBB 於 08-5-25 14:24 發表
我都冇打算做profile, 我都冇比個囝學野, 只有畫畫, cert都冇的, 放咩野入去profile 度喎, 算喇, 我一向都冇望子成龍的心態.但求佢唔好學壞, 孝順就好喇.

DongDongBB, 「但求佢唔好學壞...」亦正是所有家長心態, 故此如何可減低這個可能性, 就正是為何家長希望起碼盡過自己努力, 幫子女入"好"學校的原因, 才令到家長頻頻撲撲, 做咁多野, 正所謂"起碼嘗試過,都問心無愧"  當然可能努力一番後, 選校結果仍未必理想, (因為都要睇彩數), 但一樣野是肯定的, "近朱者赤, 近墨者黑"是有道理的, 子女將來學壞, 孝順與否, 朋友影響最多.  所以家長正努力, 好讓子女盡可能有較好的朋友而已.
雖然可能"名校"也有"壞"份子, 但家長門努力過, 可能更勝 單單去 "希望, 祈求" 好事發生.  hope for the best, plan for the worst.

我都無唸住做profile ,  如果做都係簡簡單單就ok , profile只係附屬品 .

因為主要都係睇你個小朋友臨時表現 .

其實我都吾知去吾去叩門好 , 我既小朋友好怕羞 , 就算去都未必會掂 .  

太煩了

I want to have more people sharing of this topic.

醒目開學勳章

無錯 ! 正正說中我心中所想。

原文章由 JESSTIFF 於 08-5-28 12:15 發表

DongDongBB, 「但求佢唔好學壞...」亦正是所有家長心態, 故此如何可減低這個可能性, 就正是為何家長希望起碼盡過自己努力, 幫子女入"好"學校的原因, 才令到家長頻頻撲撲, 做咁多野, 正所謂"起碼嘗試過,都問心無愧" ...

禮賢唔收profile嘅, 淨睇面試表現, 收咗我女啦!
原文章由 nabi 於 08-5-30 12:40 發表
太煩了

I want to have more people sharing of this topic.
‹ 上一主題|下一主題