用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會

Hi 潁蕎媽媽,
我都好想接家家放學! 不過無理由無端端請假。
聽家家講蕎蕎同璇璇都係坐之前近門口張檯(紅組!)。家家就轉左中間張檯(黃組)! 聽家家講呢兩日都有小朋友病無返學,佢話璇璇尋日都病左無返,不過都唔知佢講真定講假!我上過學校個網見到佢地d相,不過呢排又update 左中秋節既相!

Hi kcpak,
璇璇係咪病左呀?

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-17 20:37 發表
你地傾左咁多,我而家先來,日日帶蕎蕎返學真係好熱,蕎蕎黑左好多,我只可以帶返學,真係好想接放學,因為可以入課室看她們坐的位置,仲有呀,今天帶蕎返學我見到唔知係校車定媬姆車,她們真係好小心帶每一位小朋友下車,高班 ...

大家好呀???????

我囡囡讀幼B班, 我知道逢星期二及五著運動服, 請問幾時開始呢??????

hi nanaleung,
我囡囡都係幼B喎!以後大家多多指教!
今個星期二我開始俾左運動衫囡囡著啦!我諗你聽日都要俾呀女著運動衫!你囡囡係搭校車or你湊佢返學架?

原帖由 Nanaleung 於 08-9-18 12:14 發表
大家好呀???????

我囡囡讀幼B班, 我知道逢星期二及五著運動服, 請問幾時開始呢??????

hi nanaleung:
這裡暫時有四位都是幼B 班,我的女兒叫蕎蕎,仲有家家同璇璇,計埋你的小朋友,四個,請問你小朋友叫咩名,男仔/女仔,多多指教!

聖母幼稚園的家長們,

你地好呀! 我大女下年要讀k1, 我想報聖母呀, 想問下佢d 課程深唔深, d 老師好唔好, 有無外藉老師敎英文?

見你地之前d post, 你地小朋友都好以讀得好開心喎~ 唔知難唔難入呢?

請指敎

原帖由 sara11 於 08-9-18 14:28 發表
hi nanaleung,
我囡囡都係幼B喎!以後大家多多指教!
今個星期二我開始俾左運動衫囡囡著啦!我諗你聽日都要俾呀女著運動衫!你囡囡係搭校車or你湊佢返學架?

...

星期二無同佢著, 老師又無話我知, 不過岩岩的星期五我有同佢著運動服

我囡囡係搭校車, 每朝可以送佢上校車, 好開心!!

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-18 23:09 發表
hi nanaleung:
這裡暫時有四位都是幼B 班,我的女兒叫蕎蕎,仲有家家同璇璇,計埋你的小朋友,四個,請問你小朋友叫咩名,男仔/女仔,多多指教!

大家好!!
我個係女~叫晞晞

hi 各位!
我對聖母有點失望,上星期隔離屋個小朋友媽咪同我講,(幼兒C班)小朋友的婆婆接放學,老師話佢去左洗手間,咁婆婆咪去洗手間搵個小朋友啦!婆婆去到洗手間門口首先見到一個小朋友行出來,婆婆奇怪唔見個孫,行入去搵啦!點知見到自己個孫底褲除左企住不停哭,真係嚇死婆婆,佢當然立即抱走妹妹啦!佢媽媽打電話去學校問老師,點知老師話佢要帶小朋友放學唔得閒同佢去洗手間,又話嬸嬸點點點,總之就推卸責任,而家個小朋友日日返學都喊,當然啦被人留下廁所,我想問頭一個月唔係適應期咩,點解比兩個都係幼班的小朋友一起去洗手間,又想問佢地咁多學生是否不夠人手,每班都30人太多了,如果係我,一定投訴到校長,太過份啦!

hi 潁蕎媽媽,
呢件事好明顯就係老師既疏忽,對小朋友真係造成好大既心理影響。其實好多收生理想既幼稚園都係三十人一班,所以老師都好需要嬸嬸既幫助。希望呢次既事件只係個別既問題!而且學校會檢討同跟進!

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-28 13:26 發表
hi 各位!
我對聖母有點失望,上星期隔離屋個小朋友媽咪同我講,(幼兒C班)小朋友的婆婆接放學,老師話佢去左洗手間,咁婆婆咪去洗手間搵個小朋友啦!婆婆去到洗手間門口首先見到一個小朋友行出來,婆婆奇怪唔見個孫,行入去 ...

原帖由 sara11 於 08-9-18 10:58 發表
Hi 潁蕎媽媽,
我都好想接家家放學! 不過無理由無端端請假。
聽家家講蕎蕎同璇璇都係坐之前近門口張檯(紅組!)。家家就轉左中間張檯(黃組)! 聽家家講呢兩日都有小朋友病無返學,佢話璇璇尋日都病左無返,不過都唔知佢 ...

sara:
璇璇真係請左兩日病假呀~家家好叻
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 rebeccachor 於 08-9-24 15:06 發表
聖母幼稚園的家長們,

你地好呀! 我大女下年要讀k1, 我想報聖母呀, 想問下佢d 課程深唔深, d 老師好唔好, 有無外藉老師敎英文?

見你地之前d post, 你地小朋友都好以讀得好開心喎~ 唔知難唔難入呢?

請指敎 ...

hihirebeccachor:
我地囡囡都只係讀左一個月,所以未有功課,呢個問題答唔到你住~
難唔難入,,又真係無想像中咁難入....11月6號派申請表,你再打去問清楚,我怕我記錯~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-28 13:26 發表
hi 各位!
我對聖母有點失望,上星期隔離屋個小朋友媽咪同我講,(幼兒C班)小朋友的婆婆接放學,老師話佢去左洗手間,咁婆婆咪去洗手間搵個小朋友啦!婆婆去到洗手間門口首先見到一個小朋友行出來,婆婆奇怪唔見個孫,行入去 ...

annie:
聽到都心痛,不過真係覺得小朋友太多,學校嬸嬸又真係太少..我有時問璇璇邊個同你去廁所,佢都話自己
其實我地駛唔駛一齊去反映下呢....

去厠所問題

雖然我唔知整件事的來龍去脈,但我都好明白同理解家長的心情,其實有邊間幼稚園唔會發生同樣的事情,即使係九龍塘的名校亦唔會安排嬸嬸24小時喺厠所到(因我有朋友的子女喺九龍塘的名校就讀)。據我所知每天上課時老師必定會同小朋友至少去2次厠所,如個別小朋友有特別需要的話,老師亦會因應情況讓小朋友去。雖然現在仍是適應期,但小朋友已漸漸適應學校的生活,加上小朋友每天都會去厠所咁多次,又點會對這地方陌生呢?以前我都曾經問過老師會唔會比小朋友自己去厠所,老師話會,但都會考慮小朋友的情況,如小朋友過往常在厠所玩水、喜歡在厠所遊盪的話,老師就會特別請嬸嬸留意/請課室內另一位老師陪同去厠所。其他比較“正常”的小朋友,都會自己去。根據你哋所講,當時係放學時間,課室內其中一位老師應該去了帶校車,喺只有一位老師的情況,而小朋友又是ok的話,唔通唔比佢去咩?到時又可能會話老師唔人道。至於婆婆見到孫女哭,可能是因為某些原因,如怕趕唔切放學,驚屋企人走咗,加上佢哋年紀細,未必識得講出原因。至於點解小朋友唔願返學可能有許多原因尤其係對k1小朋友來講,如好眼瞓、扭計、放假後遺症......即使我的大女(現讀小學)也有同樣唔願返學的情況出現。其實該位幼生的家長應該同老師及小朋友傾吓,找出唔返學的原因至真,無謂自己估估吓,係咪?
     其實每朝小朋友上課前在操場等地方玩時,我都見到有老師在厠所附近,亦會有高年班的風紀姐姐幫手看住,而且嬸嬸亦能講出某些小朋友的名(因我以前在觀課日見過) ,如果佢哋唔好,又點會叫出佢哋的名,所以我覺得佢哋喺關顧方面已算ok。至於當時厠所冇人可能只係咁啱啫!

可兒我連續兩天見到旋旋落校車呀,你放心啦,啲嬸嬸都拖到佢地好實唔放,旋旋都見到我,佢見到我都會同我笑,我叫佢叫我都唔叫,只會笑,唔知佢係咪真係認得我,不過又唔見嘉嘉喎,佢係咪坐校巴呢!嘉嘉媽媽))))))))))))?

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-30 11:50 發表
可兒我連續兩天見到旋旋落校車呀,你放心啦,啲嬸嬸都拖到佢地好實唔放,旋旋都見到我,佢見到我都會同我笑,我叫佢叫我都唔叫,只會笑,唔知佢係咪真係認得我,不過又唔見嘉嘉喎,佢係咪坐校巴呢!嘉嘉媽媽))))))))))))? ...

annie:
我問過璇璇,佢話無見過蕎蕎媽咪(即係佢其實唔認得你)
我對保姆車都有一1信心,可能生意難做,又可能真係好有愛心先揀做保姆啦~唔理啦...佢地細心幫我照顧大小姐就算啦~

dear all:
我昨晚訓唔著諗到個提議~~
就係我地自己攪個聖誕party囉~
初步有個構思,選2個日子和我地私下傾好地點,再派邀請卡到佢全班,或bk聖母同學會亦可參加~兩個日子投票,最多人的一日開,收晒回覆計人數,每人夾錢叫到會,加上可自發整野食,每位小朋友預備一份禮物($50左右~)到時交換,大人每人夾$20~預備3份禮物,用作天才表演禮物,每一個小朋友都要出黎表演,大人投票,得票最多3位有獎,而最後我會送出一份禮物,用作最靚服飾獎~全場大人,小朋友亦可投票的~~
你地覺得如何~~

annie:
其實你都唔駛對聖母失望,我囝間細細學校得十幾人都經常疏忽照顧~
我仲失望呀,話說讀左無耐我已經對呢間學校好多不滿,特別係接放學方面,佢地會一班家長衝晒入去,老師有老師企,小朋友有小朋友走出黎....亂晒~唔好聽講句,唔知邊個接左個仔走.....上年學期我仔係學校出面公園比佢一位同學推跌,破相....流左好多血要打999入院,跟住紅日,事隔4日返學,個日放學我見紗布上竟然有血...我問佢老師,佢老師即時話:係咪佢多手呢~~我仔話係邊個邊個係廁所整我....個老師先醒覺同我講唔好意思,已經好小心睇住,可能臨放學比佢地自己去洗水間而出事....我嬲到幾日無同佢返學~~當然我仲笑笑口啦,我仔仲要讀埋k3架麻~

可兒:
我都好有興趣聖誕派對,((不過你訓唔著都唔洗諗到咁遠)),哈!哈!哈.
好啦有咩可以幫手,首先我地不如出張通告先係咪,睇下有幾多人先決定地點,如果太多就要長細計劃啦!
我報名:上午幼B班    吳潁蕎/媽媽       2人

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-30 21:18 發表
可兒:
我都好有興趣聖誕派對,((不過你訓唔著都唔洗諗到咁遠)),哈!哈!哈.
好啦有咩可以幫手,首先我地不如出張通告先係咪,睇下有幾多人先決定地點,如果太多就要長細計劃啦!
我報名:上午幼B班    吳潁蕎/媽媽       2人 ...

鬼叫我得閒咩.... 我有失眠,有時幾晚都無訓,依家好左d啦~所以最遠都係諗到聖誕節,未諗到復活節..

我報名:上午幼B班    吳潁蕎/媽媽       2人 ... [/quote]
我報名:上午幼B班    白詠璇/哥哥/爸媽    4人