用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
go

聖母幼稚園同學會

Hi 各位媽咪,
開左新topic啦!
歡迎各位新舊家長,多多指教!

我來報到先。
我囡囡在9月份係上幼A第二組,請大家多多 指教!
pyma

原文章由 pyma 於 08-5-22 22:41 發表
我來報到先。
我囡囡在9月份係上幼A第二組,請大家多多 指教!
pyma

Hi, pyma媽媽, 我囡囡都係上幼A第二組.

我來報到先
原文章由 sara11 於 08-5-22 11:55 發表
Hi 各位媽咪,
開左新topic啦!
歡迎各位新舊家長,多多指教!

hi sara 11:

我來了,我囡囡而家成日都話要返聖母,搵嘉嘉同詠旋,不如我地搵日出來玩,比佢地相處下

Hi 各位媽咪,

我囡囡今年九月插班,由於上午班無位現在插下2F低班。請大家多多指教。

YUENTINGMA

請問你點解會同囡囡插班既? 囡囡本身番邊間嫁? 
原文章由 yuentingmam 於 08-5-25 16:06 發表
Hi 各位媽咪,

我囡囡今年九月插班,由於上午班無位現在插下2F低班。請大家多多指教。

你好worry:
我個女之前讀私立學校,但現在樣樣都要加價,連學校學費都要加價,我覺得吾值得,所以轉校。

原文章由 worry 於 08-5-26 14:27 發表
YUENTINGMA

請問你點解會同囡囡插班既? 囡囡本身番邊間嫁? 

你好worry:

我個女之前讀私立學校,但現在樣樣都要加價,連學校學費都要加價,我覺得吾值得,所以轉校。

你好worry:

yuentingmam

唔講學費既問題, 咁其實教得好唔好, 係味真係比我地呢D幼稚園好D呢? 介唔介意PM話我知你囡囡係讀邊間呀?

咁你是否住黃大仙區? 同埋點解會揀聖母呢? 咁你又有無同囡囡解釋呀, 怕佢新一年轉左校服, 又唔見左D同學仔咁呀?

SORRY, 真係太多問題了
原文章由 yuentingmam 於 08-5-26 23:52 發表
你好worry:

原文章由 潁蕎媽媽 於 08-5-23 19:04 發表
hi sara 11:

我來了,我囡囡而家成日都話要返聖母,搵嘉嘉同詠旋,不如我地搵日出來玩,比佢地相處下

好提議~~璇璇依家周圍同人講佢同學仔家家話佢無唇膏~~哈哈~~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

哈哈,佢地D貪靚妹妹真係好好笑,估唔到璇璇仲咁好記性添!我都想出黎玩,不過哥哥六月初開始考試 ,近排都唔得!不如你地兩個住得近D約左先啦!我差不多六月底OK就 你地啦!

原文章由 kcpak 於 08-5-27 15:12 發表

好提議~~璇璇依家周圍同人講佢同學仔家家話佢無唇膏~~哈哈~~

worry:

私校多數以英文為主,英文真是教得幾好;中文就較弱,相比大女兒所學的中文少30%,數學就差不多。  其實最主要你所選擇的小學是英/中為主,我大女兒的小學主要用中文,而程度亦較深;所以我覺得小女需要轉教中文為主的幼稚園。  我有朋友的女兒在聖母就讀,她說學校的老師很好,而我亦都在慈雲山區長大,所以對此校有較深的認識。 自我女兒interview後,她非常喜歡此校,還常問幾時讀聖母,我和老公對她講要升班才可以讀;其實小朋友的適應很強,不用擔心。
原文章由 worry 於 08-5-27 11:06 發表
yuentingmam

唔講學費既問題, 咁其實教得好唔好, 係味真係比我地呢D幼稚園好D呢? 介唔介意PM話我知你囡囡係讀邊間呀?

咁你是否住黃大仙區? 同埋點解會揀聖母呢? 咁你又有無同囡囡解釋呀, 怕佢新一年轉左校服, 又唔 ...

YUENTINGMM

咁就好啦, 我囡囡明年都係讀K2, 咁以后大家多D交流啦
原文章由 yuentingmam 於 08-5-27 17:03 發表
worry:

私校多數以英文為主,英文真是教得幾好;中文就較弱,相比大女兒所學的中文少30%,數學就差不多。  其實最主要你所選擇的小學是英/中為主,我大女兒的小學主要用中文,而程度亦較深;所以我覺得小女需要轉教中文為主的幼稚 ...

worry:
你女讀上午/下午班。

YUENTINGMAM
我囡囡讀上午班呀
原文章由 yuentingmam 於 08-5-29 23:13 發表
worry:
你女讀上午/下午班。

hI sara,可怡:
唔好意思,而家返工,工作很忙而家先覆,等sara得閒先一齊出來玩,開心啲多人,你地影左相未,17號要交回學校。校車準備好未呀?

原文章由 潁蕎媽媽 於 08-5-30 16:42 發表
hI sara,可怡:
唔好意思,而家返工,工作很忙而家先覆,等sara得閒先一齊出來玩,開心啲多人,你地影左相未,17號要交回學校。校車準備好未呀?

你唔提我我真係唔記得去影相...
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

各位聖母家長:
你地好呀, 我囡囡現讀K.2C班, 今年9月就升K.3啦, 唔知有無同班同學仔家長係道呢?
我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.