用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方樂趣 (對衡道) FUNFUL Kindergarten
樓主: lizlsman
go

方方樂趣 (對衡道) FUNFUL Kindergarten [複製鏈接]

回覆 #1 Quentin0227 的文章

Hi can you tell me why you 考慮轉校 ?
as my friend's daughter also learning N1 in  太子道 Funful and told me that the teacher are very good..and her girl is very happy studying N1太子道,  she will  let her daugther to study K1 at 對衡道 in 2008-09.

My kid goes to Prince Edward pre-nursery.  In general, it's quiet ok, but I don't like the English teacher, they always hire non-native English speaking people w/ strong accent, and they are not professional educator... they have recently hired an English teacher who 's a parent of an alumni, and I doubt if she has had any education training before!!!

Hi Quentin0227,

My son is going to Durham Road's Funful for whole day N1 classes in coming August.

原文章由 Quentin0227 於 08-6-16 23:15 發表
lizlsman,

Which campus are your child going to study? My son is in Prince Edward Campus Nursery class now.

回覆 #1 lizlsman 的文章

Hi lizlsman

my daughter will study the bilingual - K1
class  at  Durham Road's Funful   in this
coming Aug 08

原文章由 SHERMEN 於 08-5-22 13:09 發表
Hi, my girl will go N1 international at Tusen Wan Funful . How about yours ?

Hello

How about Tsuen Wan Funful?
If my bb want to enroll on next year, when to apply? & how much?

Thanks
jjh

........

[ 本文章最後由 Quentin0227 於 08-7-17 15:44 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 Quentin0227 於 08-6-18 23:04 發表
我今日都去咗對衡道望過, ok......殘! 點解我考慮轉校係因為老師吾夠細心, 好似我個仔返學受傷, 老師吾知, 到你問佢佢講D答案好假. 我都明小朋友返學"整親"好正常, 但太子道FunFul得一班Nursery, 廿幾個小朋友, 7個老師仲有2個嬸嬸, 咁都留意吾到更何況對衡道班多學生多老師少??? And the main point is 我識一位外藉朋友叫Nathan, 佢都係教FunFul, 佢講得太多Funful 內部嘅野我知, 例如老師點對學生, 上課做乜咁, 令我更加想轉校.

hi,

你朋友同你講d咩呀??  講d比我地知oY!!! 你攪到我好驚喎!

I want to know too.  If it's not convenient to post here, could you send me pm to let me know what your friend said?  My son will enrol in their N1 the coming Aug.  Thanks for your sharing.

Luplup

原文章由 Quentin0227 於 08-6-18 23:04 發表
我今日都去咗對衡道望過, ok......殘! 點解我考慮轉校係因為老師吾夠細心, 好似我個仔返學受傷, 老師吾知, 到你問佢佢講D答案好假. 我都明小朋友返學"整親"好正常, 但太子道FunFul得一班Nursery, 廿幾個小朋友, 7個 ...

我個bb讀緊太子道既playgroup, 聽到你咁講都有d擔心.  可唔可以話比我地知多d佢既問題?

我今日都去咗對衡道望過, ok......殘! 點解我考慮轉校係因為老師吾夠細心, 好似我個仔返學受傷, 老師吾知, 到你問佢佢講D答案好假. 我都明小朋友返學"整親"好正常, 但太子道FunFul得一班Nursery, 廿幾個小朋友, 7個 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-20 21:16 發表
我個bb讀緊太子道既playgroup, 聽到你咁講都有d擔心.  可唔可以話比我地知多d佢既問題?

Hi, can  you also tell me even send to my post if inconvenience, thanks.

..

.......

[ 本文章最後由 Quentin0227 於 08-7-17 15:44 編輯 ]

Hi 所有將會讀或讀緊方方既媽媽,

有無update呀? 我已經交了學費, 買了校服...

我個仔好痴身, 我真係好擔心佢唔適應返學, 從佢平時既表現, 我想佢一定係喊得最耐o個個... 而且佢又要搭校車... 一想起佢喊到好淒涼既樣, 我就心痛...

我其實都唔知方方好唔好, 不過我唔想三心兩意喇, 都交左錢, 就讓個仔好好地係方方度讀啦...至少讀一年啦...

我黎緊既8月都會報吓09年k1既幼稚園...做定backup都好...

你地呢? Any Comment?

方方少人讀,係唔係唔好嗎?

方方少人讀,係唔係唔好嗎?她是英語教學wor?

我想問尖沙咀間方方好唔好呀?

Hi , my 仔仔都係今年讀n1(方方 對衡道), my and my wife so worried him to 適應 the school environment and teacher.

你好, 我都係呀! 今日閞學, 去了一小時, 好多人, 所以有d混亂, 不過我地陪住仔仔, 佢就一d都唔驚, 但係我肯定佢下星期就會好喊, 好可憐了... 因為兩歲始終係细, 而且我個仔平時都好痴身, 所以真係好擔心! 我仔仔係silver班, 你仔仔呢?

原文章由 samuelkkm 於 08-8-6 17:04 發表
Hi , my 仔仔都係今年讀n1(方方 對衡道), my and my wife so worried him to 適應 the school environment and teacher.

我今日對方方好失望。 好混亂, 感到亂七八糟。 D先生好唔專業。 我會轉校。

醒目開學勳章

原文章由 lizlsman 於 08-8-8 16:00 發表
你好, 我都係呀! 今日閞學, 去了一小時, 好多人, 所以有d混亂, 不過我地陪住仔仔, 佢就一d都唔驚, 但係我肯定佢下星期就會好喊, 好可憐了... 因為兩歲始終係细, 而且我個仔平時都好痴身, 所以真係好擔心! 我仔仔係si ...

你好, 我囝囝今日都返左啦, 我好唔開心呀 , 我已決定轉校啦, 勁覺得對唔住呀囝呀, 搵間咁既學校比佢, 而家10間有9.5間已經收晒生, 我十分徬徨.......

方方, 我估唔到佢地咁差.........

1) 去到, 見倒d老師著晒, 款款不同既拖鞋, 覺得好唔整齊, 都算啦, 我見倒何主任, 放學時又係著住同一對拖鞋o係街送家長上校車, 咁, 即係點啫?  咪仲污漕..........

2) 當佢地宣佈話各班老師會跟返自己班學生時(我諗你地都記得啦), 我囝話要VV, 跟住入左去一條行, 見倒有個小朋友洗手間(門口寫住"GIRL"), 咁o岩隔離有間房開左門, 見倒有個戴黑框眼鏡著住祖紅色全身裙既老師, 即刻問佢有無男孩洗手間, 佢好似唔想答我咁, (佢企o係度唔知傳真or影印), 佢話, er....男仔同女仔都係用呢個架喎, 我已經覺得好怪, 但個囝又急, 都無辦法, 唯有照入啦, (其實未入前, 望倒入面係有一個男家長同個女 and 一個女家長同個女o係度去緊), 其實我即刻都好唔like, 有咩理由會得一個洗手間, 都無男仔用既尿兜...........好無奈, 唯有叫呀仔坐度柯 (因為怕人地o係度o個兩個家長介意比囡囡睇倒我囝"姑姑".......

3) 跟住去完搵返彭老師 (佢帶我囝o個班), 順帶問佢, 樓下係咪無男孩廁所, 佢話係無, 男仔要去就要上一層.....
     A) 我覺得之前個黑框眼鏡老師勁唔掂, 好求其耍走我就算...
     B) 間學校竟然唔係每層都有男女廁, 小朋友要去勁唔方便.........

4) 問彭老師, K1 有幾多斑, 佢話得一班, BUT........我囝o個班得6個, 咁............即係k1全級得6個人.........如果讀讀吓, 有d小朋友轉校or出年唔讀, 咁容咩易開唔成班....... 得6個, 小班教學係好......但.......我覺得我囝未來會唔會太寂寞呢.....

5) 有無留意, 今日唱既歌仔, 除一隻"ABC Song"之外, 全部都係中文歌, 好似仲差過我o係出面join既playgroup..........

6) 彭老師帶我地去到一個煮飯角, 嘩, 個風扇開到勁大, 有d家長無行到埋去, 都唔個個風扇對正d bb, d冷氣已經凍, 仲開住把風扇吹正d細路, 正想同彭老師講之時, 佢"又".....行開左啦 , 即叫我囝走, 唔好玩.....

7) 外籍教師全部係Indian............

8)  我坐o個架校車好唔掂, 係麵包車o個隻保姆車, 好舊, 唔知司機渣車唔定, 定係架車舊, 個車十分"浪", 我坐完都想嘔, 有個小朋友仲慘, 去程回程都勁嘔.......架車太舊啦, 又無安全帶.......坐完我囝對襪後面污漕左(我囝著長襪), 我以為落雨整污漕, 摸吓, 痴立立既, 我o係學校時己估倒應該係校車我囝坐o個個位d膠溶溶地咁啦, 回程時望吓, .......真係比我估中.......

9) 學校十分殘舊, 我裝倒個廚房十分dirty.......

一句講晒, 唔會o係呢間讀.......

仲有好多不滿, 我會再補充...

[ 本文章最後由 kc_01k 於 08-8-9 00:58 編輯 ]

係呀, 我對方方真係好失望, 今日第二日返一個鐘。 入到課室個冷氣機 好凍, D 老師都唔知, 而幾個bb都已打噴嚏,老師 off 個冷氣機immediately.  當時我諗如果家長不在是否冇人會幫BB 著衫 ?方方的air condition 太古老, 所 以空調溫度不一.

-老師個個著slipper , 好嚇人
- 校舍 , 課室, 玩具,真係好 殘

你講得好對, 比BB讀呢度真係對唔住他

回覆 #56 lizlsman 的文章

我仔仔讀(n1 PM), my wife and I have the same feelings of the above parent's comment. But I think I will try  1 month( at least), and 有學卷 和無學卷 好似無分別, so i will prepare to search another K1 for my son.
But now 好似無其他學校有位bor??
你地又有什麼good choice?
‹ 上一主題|下一主題