用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小一準備
go

升小一準備 [複製鏈接]

各位家長:

我的囡囡是k3班學生,而今尚有3個月便升小一,囡所讀的幼兒園尚未有任何適應升小一的訓練,請問有否其他k3學生家長告知你孩子就讀的學校是否一樣?

晴晴的媽媽
   1    0    0    0

我仔去年k3時, 幼稚園在k3下學期已經開始學寫手冊及沒有午睡了, 所以我仔去年9月上小一時, 適應得不錯.

原文章由 晴晴的媽媽 於 08-5-21 09:56 發表
各位家長:

我的囡囡是k3班學生,而今尚有3個月便升小一,囡所讀的幼兒園尚未有任何適應升小一的訓練,請問有否其他k3學生家長告知你孩子就讀的學校是否一樣?

晴晴的媽媽 ...

原文章由 dickielam 於 08-5-21 10:35 發表
我仔去年k3時, 幼稚園在k3下學期已經開始學寫手冊及沒有午睡了, 所以我仔去年9月上小一時, 適應得不錯.

Hi dickielam,

多謝你的回覆。

我囡的幼兒園到現在仍要求學生每天午睡2個多小時,我都好擔心囡囡唔適應小一生活 ,因為學校話k3班小朋友未到grade,所以要6月尾才可開始安排一些升小一的學習 ,請問你可否提供多一些你仔仔下學期的情況以作參考?

晴晴的媽媽

hi,我的仔仔都在今年升小1,在下學期亦開始寫手冊,同埋有本for小一的書本,同埋比以往上學時間多了半小時,但我都好擔心他會適應唔到

醒目開學勳章

我囝囝下學期仍未開始, 但今個月學校已開始要小朋友每日寫手冊, 同埋每個星期都要默中、英文各一次, 但只係默3個詞語同3個英文生字, 唔係好多, 開始有依D訓練都係好的, 如果學校冇依D安排, 我覺得你都要o係屋企訓練吓佢啦。

原文章由 晴晴的媽媽 於 08-5-21 09:56 發表
各位家長:

晴晴的媽媽 ...

囝囝而家k3, 九月會上小一, 幼兒院在下學期開如小一適應, 例如學寫手冊, 寫迥記, 帶水壺, 遲d仲會帶小食盒, 六月會有唯一一次模擬考試, 不過午睡仍然有.

聽其他師兄姐表示, 上小一都無問題, 而有朋友做小學教師, 都說幼兒園學生較易適應小一 !

我囡囡下學期仍未開始, 但今個月學校已開始要小朋友每日寫手冊, 同埋k2下学期,每個星期都要默中、英文詞語各一次, 但到k3要開始默中,英文2句句子, 做文字體的減法, 誰然唔係好多(正如boskerma家長所說), 開始有依D訓練都係好的, 如果學校冇依D安排, 我覺得你都要o係屋企訓練吓佢啦!

原文章由 bb43 於 08-5-21 12:43 發表
hi,我的仔仔都在今年升小1,在下學期亦開始寫手冊,同埋有本for小一的書本,同埋比以往上學時間多了半小時,但我都好擔心他會適應唔到

hi bb43,

我囡間幼兒園連寫手冊都未開始呀 !我重擔心過你

請問那一本for小一的書本是什麼?

晴晴的媽媽

原文章由 BOSKERMA 於 08-5-21 12:57 發表
我囝囝下學期仍未開始, 但今個月學校已開始要小朋友每日寫手冊, 同埋每個星期都要默中、英文各一次, 但只係默3個詞語同3個英文生字, 唔係好多, 開始有依D訓練都係好的, 如果學校冇依D安排, 我覺得你都要o係屋企訓練 ...

hi BOSKERMA,

我囡囡連寫手冊都未開始 !每日都背哂所有書本返學,佢話唔知邊本要帶,邊本唔駛帶,索性全部帶哂 ,費時被老師罵。以前上學期老師唔係禁,規定星期三才帶手冊、圖書及其他書本返校,而非現在無所適從

而家重有默書?學校話教育局唔俾學前教育下的小朋友默書喎!

晴晴的媽媽

原文章由 Gabrielma 於 08-5-21 13:06 發表
囝囝而家k3, 九月會上小一, 幼兒院在下學期開如小一適應, 例如學寫手冊, 寫迥記, 帶水壺, 遲d仲會帶小食盒, 六月會有唯一一次模擬考試, 不過午睡仍然有.

聽其他師兄姐表示, 上小一都無問題, 而有朋友做小學教師, 都 ...

hi Gabrielma,

想問下而家仍有午睡,禁睡多久?

我囡囡那間仁x堂天x幼兒園一樣都無做到你所述的訓練 ,我都唔知點算好 !

晴晴的媽媽

原文章由 momoleung 於 08-5-21 13:13 發表
我囡囡下學期仍未開始, 但今個月學校已開始要小朋友每日寫手冊, 同埋k2下学期,每個星期都要默中、英文詞語各一次, 但到k3要開始默中,英文2句句子, 做文字體的減法, 誰然唔係好多(正如boskerma家長所說), 開始有依D訓 ...

hi momoleung,

我囡讀的幼兒園一樣默書都無,我唯有在家自行給她做練習,但點解每間幼稚園/幼兒園禁大差別!

晴晴的媽媽

回覆 #2 晴晴的媽媽 的文章

唔駛擔心, 小一功課, 所有小學都會每日上網比家長看, 唔會漏 !
每間幼兒園都有不同安排, 等小朋友適應, 如果有問題可以問吓老師, 可能已安排了但遲些才公佈.
午睡大約二小時, 其實囝囝放假是不午睡, 都支持到, 不過要9:30PM訓, 平日有午睡就可以10:30PM訓

原文章由 Gabrielma 於 08-5-21 15:01 發表
唔駛擔心, 小一功課, 所有小學都會每日上網比家長看, 唔會漏 !
每間幼兒園都有不同安排, 等小朋友適應, 如果有問題可以問吓老師, 可能已安排了但遲些才公佈.
午睡大約二小時, 其實囝囝放假是不午睡, 都支持到, 不過 ...

Hi Gabrielma,
我都問過幼兒園, 校方回覆要等6月21日畢業典禮後才開始安排,但一d資料都沒有, 都唔知等到幾時

晴晴的媽媽

回覆 #1 晴晴的媽媽 的文章

所謂適應, 只係比小朋友有d心理準備小學同幼稚園有d唔同, 遲d同早d都差不多, 其實間問小學都有唔同, 點可以全部 fit 曬.
小學其實預左小一生好參差, 會比時間小朋友同家長適應, 只要順其自然, 接受到小朋友開始時d烏龍嘢, 就ok la.

原文章由 晴晴的媽媽 於 08-5-21 14:07 發表

hi bb43,

我囡間幼兒園連寫手冊都未開始呀 !我重擔心過你

請問那一本for小一的書本是什麼?

晴晴的媽媽

果本書叫set up,係一本小一讀既書,但校方話呢本書都啱k3學生讀,所以就教埋,我個仔囝間school都有默書,仲要幾深下,宜家一星期一次,但一次過有成6句英文,都唔知點記,又驚佢唔識,但又驚俾太大壓力佢,真係有排擔心

不用擔心

我個囝讀個間幼稚園都冇教佢點寫手冊, 上到小學, 你可以放心, 因為小學知道小朋友還是BB, 所以佢地會跟幼稚園方法先, 然後過多三個月左右, 小朋友就會完全適應的, 你放心啦, 我個囝都係咁, 佢連係學校食飯盒都吶, 因為佢唔習慣, 而家不知話好好味掂, 小朋友好快就慣架啦, 不用擔心.

醒目開學勳章

好多小學係暑期時會有d適應班比d小一新生模擬上課,係小學頭一年老師會幫d學生續個對手冊的(可能有例外)而且現時d幼稚園k3所學都銜接到小一唔洗旦心.

我仔間幼兒園初期都是6月先開始, 但後來學校開家長會決定提早實行, 由6月改到5月, 現在已開始了.

原文章由 鋒媽 於 08-5-22 13:59 發表
我仔間幼兒園初期都是6月先開始, 但後來學校開家長會決定提早實行, 由6月改到5月, 現在已開始了.

Hi 鋒媽:

希望我囡的學校都會好似你囝囝果間一樣,聽下家長的意見

晴晴的媽媽

如果真係擔心, 我知道有d非牟利團體或者青少年中心如YMCA, 有D 小一適應課程, 可以報名 !
‹ 上一主題|下一主題