用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗區band1中學vs葵青區
go

深水埗區band1中學vs葵青區 [複製鏈接]

各位媽媽
我正煩緊要給兒子讀哪區小學
因為同中學網有關

有人話深水埗區中學校網差
有人話葵青區男仔競爭大
可否幫我分析一下
多謝
   0    0    0    0
san :-P

葵青校網得4間英中比男仔揀,荃灣得3間,兩區都唔夠學位比BAND 1生,我覺對葵青,荃灣,深水都係相對比較差既校網。。。。。。。

簽名被屏蔽

judywan
多謝你回覆我的問題
但不是好明白
可否詳細少少
你話「葵青校網得4間英中比男仔揀,荃灣得3間,兩區都唔夠學位比BAND 1生,我覺對葵青,荃灣,深水都係相對比較差既校網。。。。。。。」
即深水埗還比葵青荃灣差??

原文章由 judywan 於 08-5-19 23:37 發表
葵青校網得4間英中比男仔揀,荃灣得3間,兩區都唔夠學位比BAND 1生,我覺對葵青,荃灣,深水都係相對比較差既校網。。。。。。。
san :-P

搭下咀,荃灣區banding 普遍比油尖旺區低,如轉區好大機會跌band,就算升到band 1 尾,去到油尖旺可能係band2,再者油尖旺女仔選擇不多,而且該區band 2 學校選擇亦較少,所以你要看清楚才好決定。

原文章由 blytheBB 於 08-5-20 12:27 發表
JUDYWAN,
好鐘意見到你格"甩頭車".
因為即是有料到la!

我想你比d意見我,
亞囡讀緊"荃灣"小學,
現在排band2,
好想追到band1.
但我係可以用"住址"抽"油麻地"校網中學,
"油麻地"有d乜o野好中學呢?
thank you!
...

同意Goody所講,油麻地區唔會比荃灣優勝,而且由荃灣去到油麻地,路程遠D,同級學校不如揀番本區。。

回覆 #2 Goody 的文章

Hello,

中學校網是basic on你小學的位置, 不關住址事的

是可以轉住址校網的,只要有住址證明及通知教署。

原文章由 jessicaching 於 08-5-30 16:28 發表
Hello,

中學校網是basic on你小學的位置, 不關住址事的

原文章由 Goody 於 08-5-30 16:49 發表

我個人覺得葵青好過深水步區.

我是以英中的數目 及 派位情況 來考慮的,
葵青較深水步多英中 , 如以學位來看 扣除聯繫跟直屬的派位後 葵青是較優的 . (不計直資)
如有聯繫跟直屬就又當別議
葵青亦有較多間中學只收band1學生 (不計直資) 感覺也是比較好的英中
詳情可參考http://hk.ishare.googlepages.com/emi.html

原文章由 Goody 於 08-5-21 10:01 發表
搭下咀,荃灣區banding 普遍比油尖旺區低,如轉區好大機會跌band,就算升到band 1 尾,去到油尖旺可能係band2,再者油尖旺女仔選擇不多,而且該區band 2 學校選擇亦較少,所以你要看清楚才好決定。

...

我都想問下意見:如果係九龍城係band one男仔,但住荃灣,轉去荃灣選荃官、或葵涌既林護,有無機會?

我認為你可能在自行階段有少許著數,因為九龍城係band one咁去到荃灣,葵青一定係band one。不過都要睇番間學校對教署排名表的比重,如果係band 1 頭當然機會大啦。 攪珠階段就冇乜著數因為會同荃灣區band 1 生一起攪,大家機會均等。

我覺得既然在九龍城係band one生唔值得轉去荃灣區攪珠,但自行階段可選一間荃官或林護。

原文章由 BB2WONG 於 08-6-6 09:11 發表

我都想問下意見:如果係九龍城係band one男仔,但住荃灣,轉去荃灣選荃官、或葵涌既林護,有無機會?

回覆 #10 BB2WONG 的文章

根據我所知道, 在自行收生的階段, 有九龍城 band 1 的女同學都未能獲得林護中學的接見, 因為林護中學有兩間直屬小學, 其中一間是仁立, 另一間我忘記了, 如果資料有誤, 請各位國民指出, 謝謝!

原文章由 fatpanda 於 08-6-6 15:44 發表
根據我所知道, 在自行收生的階段, 有九龍城 band 1 的女同學都未能獲得林護中學的接見, 因為林護中學有兩間直屬小學, 其中一間是仁立, 另一間我忘記了, 如果資料有誤, 請各位國民指出, 謝謝! ...

另一間係仁紀。。

原文章由 fatpanda 於 08-6-6 15:44 發表
根據我所知道, 在自行收生的階段, 有九龍城 band 1 的女同學都未能獲得林護中學的接見, 因為林護中學有兩間直屬小學, 其中一間是仁立, 另一間我忘記了, 如果資料有誤, 請各位國民指出, 謝謝! ...

不是直屬小學,祇是聯系,2間小學合共祇佔去30幾個位,影响不是那麼大。林護應該很歡迎九龍學校的學生的。小兒同班已有幾個,未獲接見有很多因素。

自行去考就好,但不要轉地址抽籤,如九龍名私小加上操行好,
有些少課外活動如朗誦節有獎都很大機會加。
原文章由 BB2WONG 於 08-6-6 09:11 發表

各位可比少少意見,我仔已派今年讀小一葵青區,但又想申請報讀深水埗區小學,試一試,
我想請問,如將來讀中學,是跟據小學校址報,這樣的話,
讀葵青區選擇多,定係深水埗區中學選擇多,

原文章由 亞迎 於 08-6-11 18:39 發表
各位可比少少意見,我仔已派今年讀小一葵青區,但又想申請報讀深水埗區小學,試一試,
我想請問,如將來讀中學,是跟據小學校址報,這樣的話,
讀葵青區選擇多,定係深水埗區中學選擇多, ...

妳唔講真係不知道可以轉住址校網喎!
咁即係又可以借地址來選校啦,同抽小學一樣,唉......

原文章由 Goody 於 08-5-30 16:49 發表
‹ 上一主題|下一主題