用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 [複製鏈接]

什麼家長會呢, 學校冇通知我喎.

原文章由 626mama 於 08-6-16 15:09 發表
rplyan,

咁妳新生家長會係19日星期四對嗎,
我就18日星期三。唔知係好以上年咁,
到時派上學時間表同編邊班果張紙呢?

希望05,

如"旻旻"&"考考"能同班就好啦!

Sorry, 係 "孝孝"

原文章由 rplyan 於 08-6-16 15:29 發表
希望05,

如"旻旻"&"考考"能同班就好啦!

rplyan,希望05,

有張通告
2008-2009年度新生家長會通告,2008年6月18日(星期三)7:30-8:30[荃灣大會堂]展覽廳舉行。
(((聽講宏福就在18號,青怡就後一日定前一日。)))
會議譏程如下:-
1. 簽到及歡迎家長出席
2. 介紹木學校教職員架構
3. 簡介學校政策及教學理念
4. 新生開課時家長應注意事頂
5. 幼兒入學前心理輔導及準備
6. 適應週的分組上課安排及派發適應週時間表(9月份入學之學生)
7. 家長提問時間

原文章由 rplyan 於 08-6-16 03:23 PM 發表
什麼家長會呢, 學校冇通知我喎.

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-16 16:00 編輯 ]

我未見過此通告, 等我問老師先, thank you 你提我.

原文章由 626mama 於 08-6-16 15:54 發表
rplyan,希望05,

有張通告
2008-2009年度新生家長會通告,2008年6月18日(星期三)7:30-8:30[荃灣大會堂]展覽廳舉行。
(((聽講宏福就在18號,青怡就後一日定前一日。)))
會議譏程如下:-
1. 簽到及歡迎家長出席
2. 介紹木學 ...

626mama,rplyan

我剛致電問了學校有關家長會的問題.Miss Wai解答舊生是不用去新生會的,所以我們不用去了.而軒軒佢地因新學期會轉去宏福花園校舍,所以要去聽下.

希望05,

唔該晒,清楚明白。

唔怪得青怡新生會妳地唔洗去啦。

原文章由 希望05 於 08-6-16 04:47 PM 發表
626mama,rplyan

我剛致電問了學校有關家長會的問題.Miss Wai解答舊生是不用去新生會的,所以我們不用去了.而軒軒佢地因新學期會轉去宏福花園校舍,所以要去聽下. ...

我星期五親身經歷電郵內的主角。電話係電槍的事件。

話說,星期五我帶軒軒反沙田,經過馬鐵站,軒軒都會幫我八達通增值,行去部機時,有個40幾歲講"客家話"的女人走埋黎我身邊同我講,佢約左老細等,叫我幫佢案電話一下,(全程都係講客家話)我扮唔識聽,只係一尾遙頭,不說任可野,跟住行去部機增值,我抱住軒軒入了八達通入去,再放錢入去時,個女人係我右邊申個電話沖埋黎我果度,佢想將個電話推去我個頭度,我其實一路都眼尾望住佢,我見佢沖埋黎,抱住軒軒係咁打橫行去右邊,軒軒又未入到錢去部機部,又拉住部機,我又走唔到,我立即大叫,妳唔好行埋我身邊,怏D走開呀,我報警嫁,佢才停左一下,差小小就掂到我,個女人停果下,我見佢望我後便某人咁,跟住軒軒入到錢,我地都立即走人。

走了對面馬路,再走了上斜路上便才往後望,我見佢有第二個目標人物,正想緊,我應該點做,打999會唔會比人話我,跟住個天一閃,軒軒大叫,媽媽仲咩個天開燈,我好驚,我同軒軒講,一陣會行雷,好大聲嫁,跟住軒軒叫我快D走啦,我地就一路跑回家。回了家都唔記得同反屋企人講。

大家要小心呀。

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-16 17:31 編輯 ]

希望05,

thank you, 而家我明白哂啦, 重以為學校漏派通告.

大旻

我看完後第一時間通知我賓賓&99.  好得人驚呀.

原文章由 626mama 於 08-6-16 17:18 發表
我星期五親身經歷電郵內的主角。電話係電槍的事件。

話說,星期五我帶軒軒反沙田,經過馬鐵站,軒軒都會幫我八達通增值,行去部機時,有個40幾歲講"客家話"的女人走埋黎我身邊同我講,佢約左老細等,叫我幫佢案電話一下,(全程都係 ...

Dear all mami,
無上o黎幾日o者,咁多留言追Co

626mama,
放假接軒軒時,有無放低買路錢 (學費) 比婆婆呀 ?如果唔係,軒軒無書讀oC

其實軒軒另外個名都幾好聽呀,葉子浚。

o下,你個美勞袋又冇o左個拉鏈頭,批貨又真係差D o咼。我星期一交番個美勞袋返學校la

嘩,軒軒咁快有咁多女 ........ 性朋友喇

其實我係佢o地比我份問卷度反映o左好多不滿 (包括美勞袋問題),但佢o地暫時無表示,况且多o左呢個美勞袋o米比子聰裝畫畫D小手作o羅。只不過,我提你唔好o徙錢買多一樣oo

希望子聰可以同軒軒一班la

你誤ola19/6係比N1新生家長去聽講座,K1 ~ 青怡分校好似無講座o咼。

626mama / 希望05 / rplyan,
我個什物袋反而成日用,因要交什費,又唔想經印印手,o米成日用o羅。我果個又OK o咼,暫時touch wood,未爛。

rplyan,
嘩,你個女第二時要學寫自己名,一定一路寫一路oooo (鬧你o地係o米玩o),哈哈 !其實你講呢2個名都幾好聽,我就較為仲意另外果個,個名同個音好似少D同人撞o麻。

我個仔個名都係揾人改o架,其實另外仲有2個揀,不過我同聰爸揀唔落手,所以先用而家個名。

希望05,
你又會同rplyan個女個名同音o既,又真係幾有緣o

希望05 / rplyan,
希望你o2個小朋友可以係青怡同一班K1

rplyan,

類以的電郵我成日都有收到,都講左幾年,倨估唔到自已親身經歷。

仲有一個,大陸人係街問妳伴衫好靚或幾多號,一答從後有人吹D煙上來,跟住個人就暈,大家要小心。

這兩個我聽收音機粱思浩個節見都講左幾次,之前在尖沙咀,銅鑼灣D大區,而家入去屋村多左。

原文章由 rplyan 於 08-6-16 06:34 PM 發表
我看完後第一時間通知我賓賓&99.  好得人驚呀.

EalinAiolia,

放假接軒軒唔放低買路錢 (學費) 比婆婆,我點出門口呀,
我一行入屋,婆婆已經要我拎軒軒書包,準備做功課。
同買路錢。

唔知軒軒係咪同開表姐玩,所以佢特別鐘意同女仔玩。
我都想子聰可以同軒軒一班,唔知幾時知呢。
咁又係,錢放係什物袋好過交錢過印印手。

原文章由 ElainAiolia 於 08-6-17 01:22 AM 發表
626mama / 希望05 / rplyan,
我個什物袋反而成日用,因要交什費,又唔想經印印手,o米成日用o羅。我果個又OK o咼,暫時touch wood,未爛。

rplyan,
嘩,你個女第二時要學寫自己名,一定一路寫一路o依o依o我o我 (鬧你o地 ...

希望05,

好多人都係咁講,可能我拖住個小朋友,d壞人會覺得我地容易落手,我案硫場係沙田圍馬鐵站。唔知妳娘家同我近唔近,唔近都要小心d,佢地會走來走去。

孝孝書包內有唔係自已的手冊,個老師都好唔小心,上次又有對鞋係另一個同學仔,我又未試過喎,咁私人物品,小朋友唔知,著左都唔好"污糟",我都確得係,我都有小小潔癖。
唔怕喇,好快新學期轉新老師喇。

原文章由 希望05 於 08-6-17 09:50 AM 發表
ElainAiolia
謝你的祝福,我都希望子聰同軒軒可以編埋同一班.

626mama

我睇完你講沙田o個單野之後都覺得好驚,你下次真係要小心d.特別係因為我地有小朋友,所以d壞人會覺得我地容易落手.唉...

可否告訴我案發是那一 ...

EalinAiolia, 希望05, 626mama,

其實近日我確有點心事, 因近日小學派位有結果, 而我的親戚及公司同事囝囝也在其中, 他們都不理想(18%)令其父母很頭痕, 日日去叩門, 而他們的期望並不是九龍塘名校, 只是自己區份較好的小學吧.  看到他們如此確令我有無形壓力和擔心, 又會想是否要準備什麼似的.  你地話我係咪過份緊張呢?  

希望05,

妳娘家可能同我好近,真係要週圍去話比人知,要提高驚確。唔好中招。

保良局朱正賢小學係正我樓下,我都好喜歡這間學校,不過聽人講,佢地學D野好深,我見佢地好多課外活動,小朋友一定好開心。原來妳讀過,可以講比我知有關保良局朱正賢小學D野比我聽,我住沙田幾年,好多小學都唔知好家唔好,妳比D意見我丫。朱正賢/田家炳/呂明才,同佢隔離間佛教學校,妳識唔識呀,同果要排先後,妳會點排呀。

保良局朱正賢小學我見我樓下有個小朋友專學去讀,佢追唔上,最後反以前間學校求校長收返佢,反舊學校,變左叻人咁講。我都好鐘意,又怕,小朋友跟得上當然好啦,追唔上6年小學好舊過。

我細妹細個讀青衣商會,當時都幾好,
而家就唔知好唔好喇。

rplyan,

一講讀小學就好煩,軒軒而家星期一至五住婆婆家,有婆婆湊反放學,小學反沙田讀,都唔知點湊佢反放學。真係好煩。

聽妳講,家長日日去叩門,仲唔係九龍塘名校。唉......,我都都係唔好想住,一想就心煩。

你地都話煩呀, 我日日對住同事回家又聽99同我講(親戚日日打電話給我99), 想唔諗都唔得, HELP!

同你地傾吓我又會好番喲, 又開工啦, bye bye.

原文章由 希望05 於 08-6-18 13:40 發表
rplyan

很同情你,有陣時99真係好煩.
我地只好諗 ,99都係關心個孫遮 可惜99唔體諒新抱

尋日上BK,上極都上唔到,激Cla

尋日Miss Waio左電話比我 ,話比我知子聰個美勞袋仲好新淨,可以唔使買過新都得,我o米同佢講返話交o左錢先見子聰帶個美勞袋返o黎,跟本唔知道有先買o者,佢解釋話原本3月派o既,點知撞o岩停課至搞到而家先派,佢話會退番張支票比我o ,都算佢la

626mama,
o既買路錢咁多 ,婆婆鬼同你比o

原來你同我一樣有潔癖,子聰未出世時,有小小,而家已去到中級

希望05,
學校又會咁亂o既,子聰都試過放學時,一隻鞋有換,另一隻鞋係學校著果對,係印印係屋企同佢洗鞋先至掉轉晒。

我都係諗住係葵靑區讀小學o乍。

rplyan,
你唔算過份緊張 ,其實我都有留意D朋友or同事D仔女派小一進度。若你覺得聽你 99 o野有壓力,不防將耳仔較靜音,我相信會好D
‹ 上一主題|下一主題