用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Diane俊俊媽
go

學費大幅加價

原文章由 silvia_ng 於 08-6-6 02:32 發表

打算考英華....不過我估入到機會好微.......太多人爭啦!

如果唔得, 就睇大抽獎囉。聖紀文or旅港開平都唔錯呀! 咁到時仔仔女女一齊返學。

不過萬一仔仔入到英華....女女又有機會留係ttp.....因為深水步冇咩基督教 ...

英華幾費?聖紀文好出名,但是否很谷架?

原文章由 silvia_ng 於 08-6-5 02:27 發表
哈哈...我唸加學費呢樣野應該係我第一個係bk講, 因為小女出年入讀崇幼k1, 當日係校長於k1迎新日時講出黎, 我都打左個突。因為大仔而家係崇幼讀緊k2, 所以我都會受影響。不過今年度p1新生唔會受影響, 校方避免混亂,  ...

25-29人都係小班?  

原文章由 200012 於 08-6-6 06:50 發表

英華幾費?聖紀文好出名,但是否很谷架?

英華1500一個月, 平成大半.....

聖紀文應該都幾谷架!

原文章由 silvia_ng 於 08-6-6 13:44 發表

聖紀文應該都幾谷架!

不過名校又多數要上補習班.  樣樣都係講.  我發覺香港既教育根本就係騙錢.....

回覆 #5 silvia_ng 的文章

回覆 #45 MsTang 的文章

YW will change to a DSS this Sep.  Students who enrolled before Year 2008 came from central admission system, not interviewed or selected by the school principal.

原文章由 silvia_ng 於 08-6-6 13:44 發表

聖紀文應該都幾谷架!

派位點呀?

原文章由 200012 於 08-6-8 23:10 發表

派位點呀?

佢小朋友好似k2姐,

My son got 1st choice Maryknoll Father, 不過我地決定讀番崇小.

原文章由 風琴 於 08-6-6 13:54 發表

不過名校又多數要上補習班.  樣樣都係講.  我發覺香港既教育根本就係騙錢.....

係啦.......唔係呢樣就果樣....真羅命......

我地以前邊有咁多架, 入下校隊打下波, 又唔洗錢, 都已經好開心啦。
而家個個細路都要十八般武藝........唉

原文章由 MsTang 於 08-6-7 12:50 發表
呢兩年我都聽到崇真有小朋友考到英華, 我有朋友係崇幼畢業, 而家讀緊英華小三. 學校係有分精英班.

之前幾年都係抽入去既...所以都唔算係考到啦!

上年開始先要考, 今年9月果班人就係上年考入去既。我聽都只係聽到一個入到英華咋.....(我可能識得唔夠多人啦)

所以我都好擔心....我直覺仔仔冇咁既本事, 而且有生仔既都會比佢試一試考英華.....唉 , 機會甚低呢
入到最後300"佳麗"都好好彩啦

原文章由 200012 於 08-6-8 23:10 發表

派位點呀?

出年先到我, 不過今年見好多人都派得唔係太好, 所以非常擔心呢.....

原文章由 風琴 於 08-6-8 23:52 發表

佢小朋友好似k2姐,

哈哈, 好記性呀, 比個 叻你

原文章由 hong2002 於 08-6-10 12:24 發表
My son got 1st choice Maryknoll Father, 不過我地決定讀番崇小.

你攪到人地恨到流哂口水啦
又會咁決定既? 想細仔同哥哥一齊讀呀?

回覆 #54 silvia_ng 的文章

silvia,

係呀,一齊讀我冇咁煩!

仲有,我最重視語文同德育,祟真真係好好,係親身經驗,好過聽人講 而佢d唔好嘢,好似早起身,多蚊,校舍舊,學費貴,對我尼講都ok,可接受!

我尼個決定,全家人都好開心,不過我既退休計劃就要押後十年.

原文章由 hong2002 於 08-6-11 13:10 發表
silvia,

係呀,一齊讀我冇咁煩!

仲有,我最重視語文同德育,祟真真係好好,係親身經驗,好過聽人講 而佢d唔好嘢,好似早起身,多蚊,校舍舊,學費貴,對我尼講都ok,可接受!

我尼個決定,全家人都好開心,不過我既退休計劃就要押後十年.:mon ...

哈哈, 咁又係....我都15/16唔知我兩個好唔好一定讀....唉....
蚊..我覺得今年好似冇咁多喎....可能因為多左好多部蚊機。上次夜媽媽返去聽講座, 都再冇比蚊咬我....
咁講真....佢地d語文同德育又真係好好....不過真係好貴呀!

silvia

唔好咁快擔心定,玩埋個暑假先算啦!

hong2002

原文章由 silvia_ng 於 08-6-11 13:24 發表

哈哈, 咁又係....我都15/16唔知我兩個好唔好一定讀....唉....
蚊..我覺得今年好似冇咁多喎....可能因為多左好多部蚊機。上次夜媽媽返去聽講座, 都再冇比蚊咬我....
咁講真....佢地d語文同德育又真係好好.. ...

原文章由 hong2002 於 08-6-11 13:54 發表
silvia

唔好咁快擔心定,玩埋個暑假先算啦!

hong2002

哈哈, 今個暑假係比佢地玩....因為姐姐要走, 新姐姐未到....一個湊兩個, 人都癲

原文章由 hong2002 於 08-6-11 13:10 發表
silvia,

係呀,一齊讀我冇咁煩!

我尼個決定,全家人都好開心,不過我既退休計劃就要押後十年.:mon ...

我朋友讀一間地區性出名津校,先生非常著重分數,派默書部都跟分派,見家長又叫你家長要點點點...(不是差成績啊)我昨日先醒起問呀仔,你miss又無話比你地聽中英數主科吾合格不能升班---無,甘你地如考得差miss又有無話你地呀----無     甘都好 d

silvia,

係呀,一齊讀我冇咁煩!

真係難得, 有你屋企同我老公咁support學校.  我老公都係唔肯睇第2間學校, 佢只想佢既寶貝開開心心返學, 校風好佢就ok.  佢話就算免費, 第日小朋友性格出左問題, 多多錢都補唔到.