用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 獻主會小學 2008升小一家長
樓主: ngkwaiyee
go

2008升小一家長

ngkwaiyee,
THANKs!
新校同舊校邊個好d  ? 其實呢個學校以我所知英文好, 是否屬於band 1學校 ? 若我選佢第一會唔會好難入到?

[ 本文章最後由 wongkaka 於 08-6-26 05:17 編輯 ]

原文章由 wongkaka 於 08-6-25 05:05 發表
ngkwaiyee,
THANKs!
新校同舊校邊個好d  ? 其實呢個學校我佑英文好, 是否屬於band 1學校 ? 若我選佢第一會唔會好難入到?

其實校長話將舊校既所有野分一半去新校,
唔夠的話會再添置然後新舊校平均分配,
所以基本上係冇分別,最大分別應該係校舍,
新校其實係由中學改建,而且有好多特別室,
好似仲有校園電視台,其實我都唔係好清楚,
或者你可以去新校個chat room睇下 ,
但我細仔入左舊校,主要原因都係近屋企,
而且個人覺得goodwill好d...哈~

其實好難講學校係咪band1,點為之band1小學呢?
中學就話收幾多成既band1生,但小學冇架喎...
但可以話比你知我大仔小六時全級有267人,
學校話大約首100名既學生都入到英中,
我個仔讀精英班,佢果班d同學仔都派到英中,
有d甚至乎係名牌英中,但當然佢同學仔真係好叻啦....
學校都好鼓勵d同學去學野或者考英文公開試,
我仔小六時就考london test, cambridge (KET)佢都pass,
其實我大仔原先揀農小,大抽獎都係,不過入左第二志願---獻小,
細仔因哥哥係畢業生所以直入唔使抽,
其實真係好難講,但我記得果時大仔幼稚園話同獻小關係幾好,
若果第1,2次都入唔到獻小既話,
只要幼稚園校長寫封推薦信就ok,
其實如果你有誠意,校長都會肯比機會既~

ngkwaiyee,
好多謝你的意見, 唔好意思想請問校車經唔經俊民苑愛民村個邊?

原文章由 wongkaka 於 08-6-26 05:21 發表
ngkwaiyee,
好多謝你的意見, 唔好意思想請問校車經唔經俊民苑愛民村個邊?

唔使客氣~
應該有架,我記得好似總共有4班校車連荃灣都有,所以唔使擔心~

ngkwaiyee,
thanks ! 其實學校係屬於band2 or 1 or ??

原文章由 wongkaka 於 08-6-28 01:16 發表
ngkwaiyee,
thanks ! 其實學校係屬於band2 or 1 or ??

其實好難講學校係咪band1,點為之band1小學呢?

好開心呀)))))終於編左班啦~
囝囝讀1A班呀............

原文章由 ngkwaiyee 於 08-8-11 09:36 發表
好開心呀)))))終於編左班啦~
囝囝讀1A班呀............

HI! 報到. 我唔係2008小一家長 ,
不過我住係偉恆昌,好近呢間學校 , 有好多朋友都說好.
不過就好多功課 , 是不是很深的課程.
我囡今年K1 , 讀黃埔安基. 唔知到時又會點.

Hi~

小一都仲ok既...但係越高年級就..
不過哥哥都因為有操練開先可以考到心儀中學咋~
囡囡而家先k1,仲有大把時間慢慢諗啦~
我住美景街架...哈~

原帖由 fannyyug 於 08-8-12 13:19 發表

HI! 報到. 我唔係2008小一家長 ,
不過我住係偉恆昌,好近呢間學校 , 有好多朋友都說好.
不過就好多功課 , 是不是很深的課程.
我囡今年K1 , 讀黃埔安基. 唔知到時又會點. ...