用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 獻主會小學 2008升小一家長
go

2008升小一家長 [複製鏈接]

大家好~我仔仔9月就讀獻主會小一啦~
好開心細佬可以升到哥哥既母校,
希望各家長可以入黎一齊傾下,交流下心得~
   0    0    0    0

回覆 #1 ngkwaiyee 的文章

你好, 我囡囡9月會入讀新校.

你好呀~

我仔仔讀舊校呀,其實新校既設施好好多,但因為舊校較近屋企,冇辦法啦 :p
而家學校轉左做全日制,唔知膳食好唔好呢?又唔知放左學後會有咩活動呢?好期待呀~

唔知點解冇人入黎傾下?

早前收到獻小的信,囝囝要係6/6註冊啦~

原文章由 Tiff媽咪 於 08-5-20 11:34 發表
唔知點解冇人入黎傾下?

有新校個討論區,你可以入去架

原文章由 ngkwaiyee 於 08-5-16 11:01 發表
大家好~我仔仔9月就讀獻主會小一啦~
好開心細佬可以升到哥哥既母校,
希望各家長可以入黎一齊傾下,交流下心得~

我都想請問,關於校巴費用,其它雜費,課外活動等等費用.謝謝!

原文章由 LLY1103 於 08-6-9 11:26 發表

我都想請問,關於校巴費用,其它雜費,課外活動等等費用.謝謝!

校巴及保母小巴要睇路線收費

原文章由 LLY1103 於 08-6-9 11:26 發表

我記得細仔既簿費太概120,
校車要睇路線,若有須要可以幫你check下既
書費大概700,其它雜費好似冇乜,高年級d就會有多d課外活動,
但都係自由參加,e.g. 機械人logo班,cambridge,london test...etc.大約幾百蚊,但某d興趣班學校會有津貼架(e.g. logo班),不過唔知而家仲係唔係....

原文章由 ngkwaiyee 於 08-6-10 09:20 發表

我記得細仔既簿費太概120,
校車要睇路線,若有須要可以幫你check下既
書費大概700,其它雜費好似冇乜,高年級d就會有多d課外活動,
但都係自由參加,e.g. 機械人logo班,cambridge,london test...etc.大約幾百蚊 ...

我住愛民,搭校車不會搭太長時間吧?謝謝你,我明天去注冊先.

原文章由 LLY1103 於 08-6-10 09:29 發表

我住愛民,搭校車不會搭太長時間吧?謝謝你,我明天去注冊先.

唔好客氣啦~
搭校車應該唔會好耐既...
你小朋友都係讀舊校?如果係就好啦,多個朋友仔

原文章由 ngkwaiyee 於 08-6-10 10:03 發表

唔好客氣啦~
搭校車應該唔會好耐既...
你小朋友都係讀舊校?如果係就好啦,多個朋友仔

今日見到有家長話,七月就有分班試了,咁快?一年紀就分班試啦?考什麽內容.

原文章由 LLY1103 於 08-6-10 11:58 發表

今日見到有家長話,七月就有分班試了,咁快?一年紀就分班試啦?考什麽內容.

咁我又唔係好清楚考乜,我大仔都讀緊中一lu
但應該唔會好難呱,都係考返d常識呱?!
精英班只得一班,除成績以外仲要睇埋操行,
而其他班就冇分邊班叻d or 補底....
我細仔成績都唔係幾好,但始終都係小一啫...
慢慢教囉,仲有排先升中,係咪?

其實最主要都要睇返小朋友自己本身點諗,
入到精英班好似功課會多少少,
但因同學之間會有比較,相對會比較努力,爭取好成績,
但亦有小朋友感覺壓力好大,
所以讀唔讀到都好,順其自然啦~

Dear LLY1103,

其實我大仔幾聰明但超曳,
佢第一年係讀精英班,但之後二,三年級都讀普通班,因為操行唔好,
咁你話佢幾曳呢?!
但獻小既老師都好有心機教佢,而且佢做錯野都好肯比機會佢去改,
我仲記得每一年都要見班主任,而且老師亦主動幫忙,
最終我仔仔由小四開始讀返精英班,而且亦考上英中,
希望幫到你........

原文章由 ngkwaiyee 於 08-6-10 12:56 發表
Dear LLY1103,

其實我大仔幾聰明但超曳,
佢第一年係讀精英班,但之後二,三年級都讀普通班,因為操行唔好,
咁你話佢幾曳呢?!
但獻小既老師都好有心機教佢,而且佢做錯野都好肯比機會佢去改,
我仲記得每一年都要見班主任 ...

真是很謝謝你,
我都有返的信心同老公拗.我想問多點,課外活動有沒有小提琴?因為不想放棄,都拉了一年多了.

原文章由 LLY1103 於 08-6-10 13:37 發表

真是很謝謝你,
我都有返的信心同老公拗.我想問多點,課外活動有沒有小提琴?因為不想放棄,都拉了一年多了.

其實你倆個都係為囡囡好既,平心靜氣好好地傾下囉
其實如果小朋友有興趣,就算小學冇課外活動都應該繼續學啦,
兼且仲學左咁耐,我d仔逼佢都唔肯學,
話唔埋到時升中都有幫助呢....
但有冇課外活動真係唔係好清楚,淨係知有節奏樂,
或者可以參考下學校既網址:http://www.ofps.edu.hk/

Hello LY1103,

唔知幫唔幫倒你呢, 我有張上年既校車收費表, 如果冇變既話,住愛民應該係HK$420/480,而上車時間大概 07:05,下車時間係 03:35, 我囡囡今年升小二lu,好似好快咁, so far佢成績各方面都好好, 大家唔使咁緊張la!

原文章由 MARGLAM 於 08-6-19 14:50 發表
Hello LY1103,

唔知幫唔幫倒你呢, 我有張上年既校車收費表, 如果冇變既話,住愛民應該係HK$420/480,而上車時間大概 07:05,下車時間係 03:35, 我囡囡今年升小二lu,好似好快咁, so far佢成績各方面都好好, 大家唔使咁 ...

Thanks for your help!
但LY1103最終好似揀左另一間小學lu.....

你們好!!
我囡囡沒有任何宗教信仰, 是第一名仔女, 想請教難唔難派到呢?
同埋其實我仲未深究選擇學校時, 甲乙部有咩分別 ??
我個女依家只得2歲8個月, 我應要作怎樣的準備 ?

唔好意思咁多問題

原文章由 wongkaka 於 08-6-22 04:15 發表
你們好!!
我囡囡沒有任何宗教信仰, 是第一名仔女, 想請教難唔難派到呢?
同埋其實我仲未深究選擇學校時, 甲乙部有咩分別 ??
我個女依家只得2歲8個月, 我應要作怎樣的準備 ?

唔好意思咁多問題 ...

Hi Wongkaka,

你好~
我仔仔果時係大抽獎既時候抽到,我大仔果時都冇宗教信仰架喎...
而細仔因為哥哥既關係,第一輪就入到獻小啦~
你應該多d留意下小學,揀返間適合你囡囡既學校啦~
我記得就好似係甲部可以誇區,而乙部就一定係同區架,
希望冇教錯你啦:p....
如果我錯左請其他家長糾正呀))))thans~
‹ 上一主題|下一主題