用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 聖保祿幼稚園家長會
樓主: 梁媽媽
go

聖保祿幼稚園家長會 [複製鏈接]

Re: 聖保祿幼稚園家長會

梁太太

我囡囡現讀SPK(K1),我想問SPK俾唔俾參加中央派位之後唔滿意結果之後再讀返SPK. 因為聽講以前唔俾參加中央派位.

Cat.

我囡囡現在讀緊K1,今年升K2,佢讀得好開心叫佢唔好返學佢都唔肯.  我覺得學校D老師好好.

CAT

My daughter is accepted in K1 am session. I live in Sheung Wan. Is there any school bus from Sheung Wan to SPK? And how about the bus fee??

Vera

DeniseMummy,

唔好甘客氣, 叫我做梁媽媽得啦, 大家傾下啦。

K.3 一開學不久, 約十月的時候, 小學的校長會過來見小朋友(全部一起見的), 見完不久就會發信通知你是否錄取 (聽講大多數都得) 跟住就要交 $1000留位費。
中央派位亦照常參加, 到6月時, 如果派得好就走人(最好通知返st. paul 小學取消留位, 但係那$1000就唔可以退回的了), 派得唔好的就照入回 st. paul 小學, 完全冇問題。

DeniseMummy 寫道:
梁太太

我囡囡現讀SPK(K1),我想問SPK俾唔俾參加中央派位之後唔滿意結果之後再讀返SPK. 因為聽講以前唔俾參加中央派位.

Cat.
梁媽媽

Hello, 梁媽媽,
想請問St Paul Convent Primary是不是brand 2學校, 因為有人問我知唔知這是brand 2 school?
Thank you very much.
ii-3

ii-3

Brand 幾我就唔知。

ii-3 寫道:
Hello, 梁媽媽,
想請問St Paul Convent Primary是不是brand 2學校, 因為有人問我知唔知這是brand 2 school?
Thank you very much.
ii-3
梁媽媽

Dear all,

我想問,我囡囡報左今年八月 St. Paul Nursury,唔知幾時會有信通知面試呢 ???

Many thanks.

幼稚園攻略﹕聖保祿、聖心可直升
5月 6日 星期四 02:30 更新

【明報專訊】趙榮德先生﹕

你好﹗有時覺得香港的教育制度令人有點不知所措﹔家長選擇幼稚園、小學及中學時更是無所適從。現請趙先生就香港的教育制度,試比較聖保祿幼稚園、聖心幼稚園及聖士提反女子中學附屬幼稚園,哪所幼稚園的教學模式適合小女將來升讀小學時更容易融入香港的教育制度。謝謝﹗

迷惘的家長陳先生

=========================
陳先生﹕

你說香港教育制度令人不知所措,是指升學制度複雜還是教育政策多且轉變大﹖你說選擇幼稚園、小學及中學無所適從,是指無從知道它們的程度,還是不知道幼稚園直升小學的關係呢﹖我同意香港升學制度不簡單,不過,教統局也努力要求各學校公布他們的程度,坊間亦有一些「選校指南」書籍可以參考的。

你列出那三間幼稚園,都是既口碑好、歷史悠久,又非常
梁媽媽

[size=small]Welcome back~~ Samuellor!

All the best to you for your Law exam~~
~~HAPPY NEW YEAR 2007 !~~ ;-)

samuellor,

I am happy to see you again, cheers!

Hi Samuel

Wishing you every success!!!

Zen
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hi Samuel

You're back!!!!!!!!!!

Welcome.........................
:  :  :  :  :  :

唔好意思!我想請問吓,有無小朋友讀大埔這間?如有,請比d意見. 我見大埔這間,好似比較細,少活動室,是嗎????謝謝!

Hi Samuel,

Welcome back!

Are the books used in pm class the same as those used in a.m. class?

Thank you.

Hello 梁媽媽及其他spk媽咪,

我囡囡今年九月都係會讀spk (pm session), 5/6/04 要回spk(我想是註冊啦)是否當日就知到讀邊班呢?

希望當日我能夠出席啦!因為我的預產期是本月28日(所以好期待肚裡的bb能早d出世 )  你o地知啦!仔囡入學野,媽咪跟會好d。

靚靚的Natalie ^!^ & 可愛的昫光仔仔 :-) * 歡迎來到盈盈&昫光Friends Club* http://by.lilypie.com/tg95p8.png

claire11,

點呀, 放緊產假未呀? 醫生有冇話有機會早少少呀, 我都好期待6月5號, 因為而家好似乜都係估, 好心急想知多d詳情.
‹ 上一主題|下一主題