用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王敏德仔仔
go

王敏德仔仔 [複製鏈接]

之前睇娛樂新聞話王敏德仔仔考到華仁小學... 奇怪華仁小學應該係津校, 唔係只有計分同統一派位, 冇得考既咩?
定係有咩情況下可以考?有冇人知點解...?
   0    0    0    0

原文章由 cathymom 於 08-5-14 19:13 發表
之前睇娛樂新聞話王敏德仔仔考到華仁小學... 奇怪華仁小學應該係津校, 唔係只有計分同統一派位, 冇得考既咩?
定係有咩情況下可以考?有冇人知點解...? ...

我冇睇,但我估可能考插班喎! 因為之前有朋友話佢個仔讀灣仔聖雅各(朋友屋企人係聖雅各老師)

王國長老

佢小一已經讀華仁架喇,
有讀過聖雅各咩?
報紙佬寫「考」可能佢地唔清楚派位制,
佢可能係派位入架呢?

原文章由 麟媽媽 於 08-5-15 09:52 發表
佢小一已經讀華仁架喇,
有讀過聖雅各咩?
佢可能係派位入架呢?

yes, 佢真係派入去架, 我有朋友個仔同佢同班, 你知啦, 寫野d人都無咩Sens 架....如似之前吳君如未生之前, 大住個肚比佢地影到係間小舖度食面, 就話佢Mak 大對腳呢坐無d儀態云云....我睇到火都呢埋; 大佬/姐 ! 大住個8-9個月既肚, 點合埋對腳呢坐呀

之後我都對報紙寫d野好有保留....

martse

原文章由 麟媽媽 於 08-5-15 09:52 發表
佢小一已經讀華仁架喇,
有讀過聖雅各咩?
佢可能係派位入架呢?

噢~咁可能我朋友收錯風,又或者我老人痴記錯可能係另一個藝人個仔....forget it!!!

原文章由 martse 於 08-5-15 10:48 發表

yes, 佢真係派入去架, 我有朋友個仔同佢同班, 你知啦, 寫野d人都無咩Sens 架....如似之前吳君如未生之前, 大住個肚比佢地影到係間小舖度食面, 就話佢Mak 大對腳呢坐無d儀態云云....我睇到火都呢埋; 大佬/姐 ! 大 ...

IC.
如果佢係派入去佢應該係統一派位了? 咁少位佢都入到, 真係好彩啊.

有朋友話係人事關係, 唔係抽入架

原文章由 cathymom 於 08-5-16 01:11 發表

IC.
如果佢係派入去佢應該係統一派位了? 咁少位佢都入到, 真係好彩啊.

好多學校都有幾個人情位。

原文章由 星仔媽媽 於 08-5-29 23:16 發表
好多學校都有幾個人情位。

我朋友有次講得好妙,佢囡囡讀maryknoll,傾開佢話囡囡學校有呀邊個藝人個囡讀緊小二,仲有呀果個藝人個囡讀緊小四,仲有仲有....
我話係囉! 點解咁多藝人d囡都抽到入去讀咁好彩...

朋友答: 「咪就係因為佢係呀邊個邊個個囡囉!」

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 08-5-29 23:38 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題