教育王國's Archiver

Christie23429 發表於 08-5-13 12:19

對英藝之建議

各位媽咪,
本欄只是想收集各人之意見, 之後再向總校長或校監反映
本人並不是挑釁英藝, 只是希望它可迎合 / 符合我們之前對它的期望

其實小兒於age 1 時已開始他在天水圍英藝的生活 (playgroup), 舊年開學時, 有經驗嘅陳副校走咗, 而學校行政及課程安排簡直從未如此亂過, 近期連有受責任心嘅胡主任亦走埋, 係時候正視問題
須然, 我之前亦有想過行政對小朋友影響應該無乜野, 但深入d, 行政可影響小朋友的一切, 可能有人覺得我過份担心,

重申, 只是收集意見及與元朗之媽咪多加交流及照應

天水圍之意見:
1.0730hr前應有老師在課室等小朋友返學, 而唔係0730hr至返到學校加換衫
2.學校應以通告形式通知家長, 學校職員離職事項, 因小朋友會問及家長可能需加以輔導

元朗之意見:

dilysha 發表於 08-5-30 11:09

我小朋友在元朗英藝讀了3年,一直都覺得學校存有很多問題,但為免子女又再重新適應, 一直都無轉校, 其實都有點耐咎.
英藝出的通告很多時都未能與行動一致. 文法又亂, 很多時都要致電學校了解, 另家長摸不著頭腦.  這證明出通告的人語文水平一定不好, 做校對的一定不盡責.  校內行政, 糊里糊塗, 經常轉老師, 沒有通知家長之餘, 又不會與學生談.

webjen 發表於 08-5-31 10:04

我囡係 yl 由 N1 到依家 K1,無可否認,行政係比較亂,好多野,家長唔問就唔知!至於轉老師,N1 無轉過, K1 轉過 1 次,可以接受!

但最重要係,我囡讀得好開心,課程我亦算滿意,我囡亦跟得到,所以我都無想過要同囡囡轉校!

hybb 發表於 08-6-9 22:29

我仔仔係yl讀緊N-IN
由N1開始讀...同WEBJEN囡囡是同學

由始到終,學校既行政真係亂到我越來越接受唔到既地步!

好似近期既EV71就係一個好好既例子

報紙都出晒話有小朋友確診,但係學校一路無通知,打去學校問,先至去解釋....

最嬲一樣野係中左EV71的果位小朋友, 正正係平時坐係我仔仔隔離既同學.....

試問一個家長點會唔關心? 唔好話學業....健康都好重要...

我絕對希望學校重視下家長既關注同埋作出改善

學校已經唔會再有學卷, 要keep住有小朋友報名讀, 都要真係認真去改善一下, 如果個個家長都係對學校有負面既意見...你認為咁樣仲會唔會有人讀?

希望學校見到我們既意見...認真咁樣反省一下

Christie23429 發表於 08-6-11 12:13

各位媽咪,
好多謝你地既意見, 我留意咗2星期
天水圍呢邊成日有個林校長(總校長)註場, 而元朗亦由大埔校長上場(有d家長話有問必答)
但無論如何, 我會將我地d心聲比林校長知, 等佢有所改善 (舊年我囝比同學仔打, 我都投訴到林校長處), 提供更優質服務比我地d寶貝
:joyous:

sylviaswl 發表於 08-6-16 10:57

回覆 #1 Christie23429 的文章

各位英藝媽媽 :

請問有無運動服可以送出呀:yummy :

moondream3003 發表於 08-6-17 10:09

最受唔住佢D混合班, 我囝囝昨天又投訴比大哥哥姐姐打啦.  同級都好D, 力度有限, N1細個唔識野, 但係大哥哥姐姐(唔係NC架, 因為Christie23429囝囝不在場, 也沒有其他NC班而囝囝方認識的小朋友在場) 真係火起.

上星期問校長NC仲會唔會係混合班, 佢都話如果收生不足就會.  咁就死得啦.  今年N1啫, 仲有得走, 立刻同囝囝報左激活.

[[i] 本文章最後由 moondream3003 於 08-6-17 10:15 編輯 [/i]]

莎莎莉莉 發表於 08-8-12 15:41

[quote]原文章由 [i]moondream3003[/i] 於 08-6-17 10:09 發表 [url=http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=23224572&ptid=1404728][img]http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif[/img][/url]
最受唔住佢D混合班, 我囝囝昨天又投訴比大哥哥姐姐打啦.  同級都好D, 力度有限, N1細個唔識野, 但係大哥哥姐姐(唔係NC架, 因為Christie23429囝囝不在場, 也沒有其他NC班而囝囝方認識的小朋友在場) 真係火起.

上星期 ... [/quote]

我個仔在上個學年讀左三個月(天水圍英藝)
感覺都尚算ok

但係, 由暑期到開學的安排
真令我覺得無所適
學費加幾多, 唔知
開學返幾點, 唔知
開學帶d乜, 唔知
(我去拎書, 當我係舊生就好似乜都知, 查實我仔上學年係讀下午班, 所以我係乜都唔知)
好在讀開先知一三五係著校服 , 二四著運動衫啫
如果唔係, 咪又要打電話去問??
返學幾時開始帶書, 又無講.....
每日都好似要打電話去問咁....

我都有想過, 唔知讀激活係咪會好d
佢地依家加到$2680一個月, 同激活都唔係相差太達啦..

莎莎莉莉 發表於 08-8-12 15:43

我想問下混合班係乜野意思?
我個仔讀緊NC

webjen 發表於 08-8-12 17:43

[quote]原文章由 [i]莎莎莉莉[/i] 於 08-8-12 15:43 發表 [url=http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=26079222&ptid=1404728][img]http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif[/img][/url]
我想問下混合班係乜野意思?
我個仔讀緊NC [/quote]

NC 同 N1 o既小朋友有 d 時間會一齊玩 & 食!
頁: [1]