用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 08-09 蘇淅幼稚園 MAMA
樓主: mayto
go

08-09 蘇淅幼稚園 MAMA

"成x發" 喺新光戲院後面, 一間燒蠟店隔幾個舖位度.

原文章由 十月媽咪 於 08-7-31 11:21 AM 發表
校服商exactly地址我唔係好記得, 只記得係響馬寶道, 舖頭名係"成x發"!

各位同學仔媽咪

我想問9月1日是否要帶哂所有書本回校架, 因為袋書都唔少wor, 我仔唔會日日揹回校掛....

仲有9月1日有咩要預備架... 講真.. 我仔個書包要有咩架呢... 要唔要放多一set 校服呢....??  

trevor mommy

九月開學嗰陣, 的確係要成袋書帶晒返去學校交畀班主任的, 班主任收左之後, 會幫佢地貼晒LABEL (有名&班別), 之後就交一本派一本, 所以通常開學初期, 老師會派一本英文一本中文一本手冊一份體溫表, THAT'S ALL, 係咁多, 呢幾樣野, 就日日要帶返學校, 所有書都係派新既之後, 舊既就放響屋企唔需要再帶, 所以一日未派新既, 一日都係帶本舊既! 明白嗎? 手冊就全年都係嗰本, 全年都帶!

另外, 佢地有茶點時間, 有需要既可以自己帶水壺 & 手巾仔畀佢地抹咀, 如果小朋友未完全戒片既話 (即係間中會失手瀨尿的話), 最好響書包入面放定多一套便服, FOR佢地失手嗰陣有得換!

大致上都係帶呢D野, 無乜特別的!

原文章由 erikalo 於 08-8-10 21:19 發表
各位同學仔媽咪

我想問9月1日是否要帶哂所有書本回校架, 因為袋書都唔少wor, 我仔唔會日日揹回校掛....

仲有9月1日有咩要預備架... 講真.. 我仔個書包要有咩架呢... 要唔要放多一set 校服呢....??  

trevor mommy ...

My boy Jayson will study N1 pm class this sept...so nervous. I just apply in june, then waiting list, then ask him to interview in end july, then passed, so happy. i live in TKO gar, too far, but will bring him to Quarry Bay station, to take school bus...actually i am thinking to take him via taxi...any one can give me suggestion?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

十月mommy

thanks 呀.. 即係我9月1日lor 哂d 書回校啦.... 定係等學校通知架....

我想問, 校車係咪一定駛上操場架, 因為如果係, 我就唔會放雨衣係書包了.. 仲有學校係書貼哂label, 真係好, 我唔駛出去印了... haha

thanks...

trevor mommy

原文章由 十月媽咪 於 08-8-11 14:32 發表
九月開學嗰陣, 的確係要成袋書帶晒返去學校交畀班主任的, 班主任收左之後, 會幫佢地貼晒LABEL (有名&班別), 之後就交一本派一本, 所以通常開學初期, 老師會派一本英文一本中文一本手冊一份體溫表, THAT'S ALL, 係咁 ...

原文章由 十月媽咪 於 08-8-11 14:32 發表
九月開學嗰陣, 的確係要成袋書帶晒返去學校交畀班主任的, 班主任收左之後, 會幫佢地貼晒LABEL (有名&班別), 之後就交一本派一本, 所以通常開學初期, 老師會派一本英文一本中文一本手冊一份體溫表, THAT'S ALL, 係咁 ...

YOUR INFOMRATION ARE VERY USEFUL.  THANK YOU!

原文章由 josejandy 於 08-8-11 18:26 發表
My boy Jayson will study N1 pm class this sept...so nervous. I just apply in june, then waiting list, then ask him to interview in end july, then passed, so happy. i live in TKO gar, too far, but will ...

Taxi is more cheap.    It is easy to find a Taxi in PM
la.

我上個星期打左電話返學校, 聽電話果位職員話, d 老師8月25日就會返學, 之後果個星期, d 老師就會逐一打電話聯絡我地 ..大家諗定d 問題, 到時可以立即問老師 ..哈哈 ..

原文章由 erikalo 於 08-8-11 23:48 發表
十月mommy

thanks 呀.. 即係我9月1日lor 哂d 書回校啦.... 定係等學校通知架....

我想問, 校車係咪一定駛上操場架, 因為如果係, 我就唔會放雨衣係書包了.. 仲有學校係書貼哂label, 真係好, 我唔駛出去印了... haha ...

請問咁多位媽咪, 小朋友第一日開學, 你地係咪會親自倍佢呀?

如果時間上就到, 我想陪佢, 如果唔係就daddy陪 ..

原文章由 jovyw 於 08-8-12 20:05 發表
請問咁多位媽咪, 小朋友第一日開學, 你地係咪會親自倍佢呀?

原文章由 jovyw 於 08-8-12 20:05 發表

Yes, I have 5 days holiday.  I don't want to miss this great time.

你覺得係great time 呀 ? haha ..我淨係驚唔知有幾煩jar ..我個女好煩架, 成日喊同好痴身 ..唉 .. 都唔知第時點樣推佢上校車 ..

係呢..請問有冇人係响小西灣上海商業銀行門口上車架 (上午班)?

原文章由 mayto 於 08-8-13 13:16 發表

Yes, I have 5 days holiday.  I don't want to miss this great time.

睇黎都要請一日假倍下佢囉.
我個囡都好痴身, 預左佢起碼喊一星期.
我個囡 N1 時唔係讀蘇淅, 你地呢?

小柔媽:
我叫左我囡囡黎睇小柔張相, 話比佢知, 喱個係佢同學呀.  好攪笑.

你地唔駛咁客氣啦, 有咩唔明, 即管問啦, 我知既一定答你地!

係呀, 你九月一號攞晒D書返學校得架喇, 唔駛等學校再通知架, 如果想再CONFIRM下, 臨尾嗰個星期, 老師會打電話畀各個家長架, 到時再問清楚老師都得!

尤其讀N班嗰D, 因為我女唔係響蘇浙讀N班的, 所以我唔肯定係咪同K班既小朋友一樣啊!

就快開學喇, HAPPY HAPPY!

原文章由 erikalo 於 08-8-11 23:48 發表
十月mommy

我想問, 校車係咪一定駛上操場架, 因為如果係, 我就唔會放雨衣係書包了.. 仲有學校係書貼哂label, 真係好, 我唔駛出去印了... haha ...

haha..好呀 ..多謝你參觀呀 ..你有冇blog 或者相呀 ? 我都想認識下你個囡囡呀 ~~

我個女之前响迦南讀n班, 上年12月插班開始讀, 讀到學期完結, 每朝都仍然會响學校門口喊 ..所以, 我好擔心到時唔知點樣推佢上校車, 搞到成架車d 人遲大到就敝勒 ~~  

原文章由 jovyw 於 08-8-13 20:22 發表
小柔媽:
我叫左我囡囡黎睇小柔張相, 話比佢知, 喱個係佢同學呀.  好攪笑.

我好鬼緊張呀 .. 只得兩日可以陪埋個小朋友上堂..真係覺得有d 唔夠 ..尤其是我個女識應能力比較慢添 ...

原文章由 十月媽咪 於 08-8-13 21:34 發表
你地唔駛咁客氣啦, 有咩唔明, 即管問啦, 我知既一定答你地!

係呀, 你九月一號攞晒D書返學校得架喇, 唔駛等學校再通知架, 如果想再CONFIRM下, 臨尾嗰個星期, 老師會打電話畀各個家長架, 到時再問清楚老師都得!

尤其 ...

原文章由 mimi1102 於 08-8-13 15:46 發表
你覺得係great time 呀 ? haha ..我淨係驚唔知有幾煩jar ..我個女好煩架, 成日喊同好痴身 ..唉 .. 都唔知第時點樣推佢上校車 ..

係呢..請問有冇人係响小西灣上海商業銀行門口上車架 (上午班)?

...

HI! Don't worry too much.  Maybe she  will not in
this school.

By the way , you daughter is very cute.

哈哈 ..多謝呀 ...不過遲d 可能你成日都會聽到你個囡囡同你講小柔今日又响學校喊呀 ...kakaka

原文章由 mayto 於 08-8-14 13:35 發表

HI! Don't worry too much.  Maybe she  will not in
this school.

By the way , you daughter is very cute.

係呀, 小柔真係好 cute 呀. 佢幾月出世架?