用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有冇人係去大口環/觀塘的兒童體能智力測驗中心做評 ...
go

請問有冇人係去大口環/觀塘的兒童體能智力測驗中心做評估?

我今日去健康院做一小時的評估, 個醫生比我選,因為我問過一個媽媽,仔仔到大口環評做只等三個月,快D,同埋佢地接受到其他療法,就轉介去大口環,佢講到時做訓練可以轉。
但到我從健康院的姑娘取介紹信時,個護士長話大口環要等耐D。原來一向佢地係轉介去觀塘的中心。佢話係衛生署,六周內會有人叫你見姑娘,再等見醫生。我話六周咁快,佢話係服務承諾。我話醫生話兩度都一樣等咁耐,如果個期太耐,就打返健康院問吓啦。
但是個護士長話大口環果邊只係話三個月內有人通知你,唔代表有得睇。叫我唔好打電話返來問。個態度好似唔多LIKE。其實呢個護士長之前都好好,但今次個態度幾差,令我煩緊個仔的問題之餘,仲好唔開心,好無助咁。
咁請問大家究竟大家等呢以上2間做評估,要幾耐呀,同埋個程序係點? 去大口環見使唔使又要先見姑娘先呢? 又要約期見醫生...?
好煩,之後,係咪要去返大口環做TRAINING呢???
唔該幫幫忙啦。

原文章由 Reiki 於 08-5-8 20:47 發表
我今日去健康院做一小時的評估, 個醫生比我選,因為我問過一個媽媽,仔仔到大口環評做只等三個月,快D,同埋佢地接受到其他療法,就轉介去大口環,佢講到時做訓練可以轉。
但到我從健康院的姑娘取介紹信時,個護士長話大口 ...

觀塘, 係吾係即係容鳳x? 是的話, 我就會叫你去大口環

因為容鳳x 係 屬於衛生署, 而大口環是醫管局, 兩間既政策同對後邊服務是吾同, 我個仔係大口環做評估, 得出黎係a, 但之後比我排佢地既st, 同ot 服務, 雖然吾是好多堂同都係要排, 但當係未有任何位(s位/eetc)之前, 都叫做有一兩堂上下.................(看你覺得會吾會side 成粒鐘時間入去上半粒鐘堂)

而且, 我識人係容鳳x 做完評估之後, 個小朋友係無覆診(6歲前), 吾知係吾係所有評估完的小朋友都吾駛覆診, 但我個仔係大口做完, 初時係3個月覆一次, 之後半年, 再之後就一年, 定期keep 住去見醫生, 雖然等幾粒鐘見幾分鐘, 但起碼都叫做見下.................

看你自己覺得我所知既分別, 重吾重要

& 果時排大口, 我係直接搵私家醫生寫紙, 好似排左3-4個月左右, 就直接見醫生同姑娘, 係醫生問家長問題, 姑娘同小朋友玩, 一見就3粒鐘(好似係)

還有關於返大口做training的問題, 佢地既st/ot 服務, 會係你排到位之後就stop, 都係講緊一個月一次, 即係你可能一個月返去兩次, 一次上st, 一次上ot, 還要係, 排完期之後, 係for 4堂, 之後又隔幾個月再去上過

你吾好太期望佢地提供的training, 不如去協康/痙攣協會呢d 機構搵d 私人training 好過

容鳳x 好似無野提供, 吾知有無記錯

觀塘容鳳書是有st. o.t, pt, 但是不是由評估中心提供, 是由隔離的健康院提供, 至於評估中心會否提供轉介訓練, 就 吾知, 但由醫院是可以轉介的, 60元一次, 以st 排期最長, 曾經听過某間醫院的st要排 1.5年--2年, 至於 o.t & pt 都會因應治療師的人手情況己決定有多小"次數"的訓練, 通常醫院/健康院的o.t & pt for 小朋友 都不多, 因為在醫院/健康院是為有"生存" 問題的"人"服務, 在以前通常都只有各一個做治療師for 小朋友,現在就未知, (i位是可以在健康院繼續 o.t/pt training, 因i位學校共約半年先有一次, 但st 在有位后就即 cut, 因i位提供2week 一次, 至於因有e位有3t服務, 所以有位就即cut. )

在評估中心的服務好多時, 都是一年后 or 到某一歲數后返黎再評估, 沒有任何服務提供, 其實仿間好多機構做"自費治療服務" st,  ot, pt,  協康會--排期最耐 $650.00(但最受歡迎), 痙攣--     $500.00(未加價前) , 基督教--$500.00, 或者私人 4xx---8xx 都有.

hinhinmummy & 12312:
很多謝你地的答覆。

在健康院見我的醫生都係在大口環受訓,話如去大口環,也有機會見到她,都幾好人。佢有話到時評估都成兩個小時。

請問係咪無論到大口環或觀塘之後都會有training? (在未排到早期訓練、i位、s位前)
個分別在於大口環有醫生覆診?
在觀塘評估後,st、ot 、pt的服務都會返觀塘健康院。我不太明12312說由醫院轉介可60元一次。cac都唔係醫院?

我知道等政府training都蚊瞓,但我申請協康會的自閉評估又唔受我。好煩,其實我想快d有training。佢話可以申請其他語言、物理治療......的評估和訓練,但佢樣樣都有唔係咁好。唔通我評估幾次咩,佢話係喎。我仲有咩辦法在未等到cac有d training。
等cac之後再申請協康就又要等幾個月,好似好蠢咁。

原文章由 12312 於 08-5-11 17:10 發表
觀塘容鳳書是有st. o.t, pt, 但是不是由評估中心提供, 是由隔離的健康院提供, 至於評估中心會否提供轉介訓練, 就 吾知, 但由醫院是可以轉介的, 60元一次, 以st 排期最長, 曾經听過某間醫院的st要排 1.5年--2年, 至於 ...

Reiki:
我說是每次training的收費 $60.00, 容鳳書是評估中心通常會轉介去 i位, e位, s位, 佢會否提供單獨的訓練,我吾清楚.
大口環 , 容鳳書在政府是2個 不同的機構.

原文章由 Reiki 於 08-5-13 20:20 發表
hinhinmummy & 12312:
很多謝你地的答覆。

在健康院見我的醫生都係在大口環受訓,話如去大口環,也有機會見到她,都幾好人。佢有話到時評估都成兩個小時。

請問係咪無論到大口環或觀塘之後都會有training? (在未排到 ...

我估你誤會左協康姑娘的意思, pt/st/ot 的評估, 無論你之前係協康做左自閉症評估 / 大口環做左評估都好, 小朋友, 在上任何training 前, 都要做一次該訓練的評估, 即係如果小朋友需要上st, 個小朋友就需要做左st 的評估時, 因為每一樣訓練, 都係由吾同的治療師負責, 對每一項治療的治療師都係專攻果一項治療, 即係st 吾會清楚小朋友小肌的進度or 需要, st 可能大約知道(始終見吾小呢d小朋友), 但吾會好了解law

如果有能力, 你又急既話, 帶小朋友去私家樹做評估啦

reiki:
在cac 評估后只是會幫你排 i 位, e位, s位, 是不會提供其它 訓練,也不會轉介去健康院訓練, 在政府是2個不同的部門,
協康的st, pt, ot , or 幼兒訓練的訓練前都需要每個評估, 因每個治療師都是做不同的訓練.  治療師需要知道小朋友需要什麼.

醒目開學勳章

我2006-十一月 call 健康院姑娘,  話懷疑仔仔係自閉症。
2006-十二月: 我仔仔見健康院醫生。
2007-四月: 去大口環做評估,  話Autism Feature, 整體遲緩.
2007-五月: 見社工選E位/I位/S位。
2007-十月: 去大口環見姑娘, 兩堂學習教仔仔說話能力。同月見大口環職業治療師。
2008一月: 大口環4堂社交小組(Weeky), 有哂職業治療師, 言語治療師, 社工。接著再一次言語/職業治療師評估教我教仔仔。
2008-3月中:  醫務社工通知 E位(早期訓練) OK左有位。
2008-3月尾:  醫務社工通知 S位 OK左有位。
2008-四月: 大口環見治療師....聽社交小組(2008一月) 評估報告/職業治療報告+驗眼。(可是我忘了, 要再排...大約要個零月)

Taining

原文章由 12312 於 08-5-13 21:56 發表
Reiki:
我說是每次training的收費 $60.00, 容鳳書是評估中心通常會轉介去 i位, e位, s位, 佢會否提供單獨的訓練,我吾清楚.
大口環 , 容鳳書在政府是2個 不同的機構. ...

Hi Reki :

我2年前就於健康院2-3 weeks 後見姑娘,後約2 months 見醫生, total around 2-3 months in Kwun Tong 容鳳舒.
後轉介至联合精神健康科.容鳳舒只follow up 評估, 3 yrs old and around 5 yrs old for 小學.

見联合醫生 around 1 month. 因當時那批planning join社交班的小朋友與我的相差很大, 所以我要等1/2 yrs.  Normal around 3 month 一期. 但其間有覆診一次.
联合則安啡tainning 小組(社交) hkD55/lesson 30 lessons 9each week 3 lesson)  and 有家長班 10 lessons.但要夾到差不多能力小朋友 約8-10 小朋友. 當中有e生,ST OT,很多嘅姑娘.於不同lesson. 家長班 (心瑝學家), 上完家長班後,小朋友才開始tainning. 不同日子.

小朋友完成第一期,會因應情況,部份會再上10 lesson 加強班. Each week 1 time.
so, total around 1/2 years except the 家長班.連家長班 around 9 months.

Services should be for no I位 s位 n eetc.

I feel 联合 service 不錯.但容鳳舒的 service n 態度,犬是醫務社工就出名的差

Hope the above can help you.

Ref only

Reki,

Sorry, I dont know if all the cases is the same.  It is only for your ref.

原文章由 samanthat38 於 08-5-15 02:02 發表

Hi Reki :

我2年前就於健康院2-3 weeks 後見姑娘,後約2 months 見醫生, total around 2-3 months in Kwun Tong 容鳳舒.
後轉介至联合精神健康科.容鳳舒只follow up 評估, 3 yrs old and around 5 yrs old for 小學 ...

謝謝大家的回覆。

請問咩情況會轉介去醫院精神科?

協康方面,如果唔係自閉症治療,我唔知我應該申請那個治療,可以綜合佢所有問題,佢最弱,現在可能是語言(未識講野),但有另一個會的姑娘,話咁細個做語言治療評估冇用,又有媽媽都話個仔太細坐唔定,所以我唔知我應該點,十分煩。

今日阿仔好唔乖,好煩。

原文章由 samanthat38 於 08-5-15 02:02 發表

Hi Reki :

後轉介至联合精神健康科.容鳳舒只follow up 評估, 3 yrs old and around 5 yrs old for 小學 ...

容鳳書服務極差,當時只話阿仔是言語遲緩,只有排醫院隊的st比我,如要屋企附近的醫院當時仲話要排成2年,小朋友的時間就會這樣浪費去了,排跨區醫院都要成年,

那時,幸好有一位私家st叫我去大口環,那时在容鳳書評估完後都有所猶豫,但是私家st話仔不只是言語遲緩甘簡單,好彩當初我有堅持到,於是再去大口環做完評估,阿仔是自閉傾向,現是亞氏保加症,最後居然在一年後同一時間相差一個月有醫院言語治療及早期訓練,

我決定了放棄醫院言語治療,免得有雙重治療,好等其他小朋友可快些治療

其實最氣人的是當初在容鳳書見言語治療師評估,她實在太不禮貌,我老公一直問她的問題,她一直好似當他透明,一直都不肯答問題,態度又差(那時我們都極徬徨,不知怎辦),但是當我去到大口環之後,那裡醫生及護士的態度根本是天壤之別,所以由家裡每次去大口環去成1個半小時,我都會堅持去。

原文章由 Reiki 於 08-5-15 20:09 發表
謝謝大家的回覆。

請問咩情況會轉介去醫院精神科?

協康方面,如果唔係自閉症治療,我唔知我應該申請那個治療,可以綜合佢所有問題,佢最弱,現在可能是語言(未識講野),但有另一個會的姑娘,話咁細個做語言治療評估冇用, ...

Hi Reiki,

應該評估為自閉症 or 自閉傾向便可. As my cases,醫务社工問介唔介意轉介到精神科. 我說OK. 可向有關醫务社工求助 but after 評估.  當時阿仔2 yrs old.  little words.
How old your son? If no word, 你可以考慮綜合訓綀 not ST.
My son start from 18 months when I feel he is problem.(自費)你可向協康, step,灵實..等机構查詢 which good for no word and younger child. 有訓綀口肌.

醒目開學勳章

容鳳書嘅言語治療師可能是"自閉症 or 自閉傾向", 所以你老公一直問她的問題,她一直好似當透明,一直都不肯答問題.........

原文章由 lingchuling 於 08-5-16 00:19 發表
容鳳書服務極差,當時只話阿仔是言語遲緩,只有排醫院隊的st比我,如要屋企附近的醫院當時仲話要排成2年,小朋友的時間就會這樣浪費去了,排跨區醫院都要成年,

那時,幸好有一位私家st叫我去大口環,那时在容鳳書評估完後都有所猶豫 ...

Totally agree on what you have mentioned about the service standard of 容鳳書, from ST to nurse to doctor to social worker, none of them are truly helpful...
原文章由 lingchuling 於 08-5-16 00:19 發表

那時,幸好有一位私家st叫我去大口環,那时在容鳳書評估完後都有所猶豫 ...

容鳳書服務極差

STRONGLY agreed..容鳳書服務極差.especially the 社工(姓陳), 連搵form 都搵半个鐘, 打电话問佢,静係叫我搵私家 !!!!
有甚麽方法可以轉大口環???

請問在觀塘和大口環的評估有咩唔同。健康院個醫生講有臨床心理學家和不同的人做評估...成兩個幾鐘,係咪會專業過觀塘cac呢?
其實我都覺得奇怪, 唔知點解個健康院護士長知道轉介我去大口環,態度咁差。

阿仔18個月, 之前都已找一些服務,但有個姑娘話太細個,坐唔定好難做語言治療。佢真係坐唔定,連playgroup都成日想走。所以我怕花了錢又沒用,個姑娘介紹我可做職業治療評估和治療,話有訓練口肌,係咪呢? 阿仔問題最大係沒語言(口水長流),仲有社交唔好, 選擇性睬你,大肌肉ok,小肌肉麻麻,職業治療對他會否較好呢?。

,

咁細個真係好難做st 的. 流口水呢樣野, 我個仔而家2歲5個月, 都係最近做口muscle的training 先好d 呀... 不如你俾佢上下heep hong 的playgroup 先啦.. 等佢停d 再上st 啦... ot 都幫唔到流口水的. 我仔22個月開始做st, 個時真係坐唔到又喊, 咁個st 都唔敢掂佢個咀的, 而家先好d 呀. 先可以training 呀.

原文章由 Reiki 於 08-5-16 15:14 發表
請問在觀塘和大口環的評估有咩唔同。健康院個醫生講有臨床心理學家和不同的人做評估...成兩個幾鐘,係咪會專業過觀塘cac呢?
其實我都覺得奇怪, 唔知點解個健康院護士長知道轉介我去大口環,態度咁差。

阿仔18個月, 之 ...

Sandy Bay

For your reference :

My daughter's case is referred by Child Health Centre sometime in Oct 2007.  Waiting for 3 months, my daughter was assessed by a doctor, a ST and a nurse at Sandy Bay in Jan 2008.

OT assessment conducted in late April.    遊戲評估 & training scheduled for the coming mid June. ST scheduled for July.