用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 關於申請優才09年小一的問題
樓主: KnN
go

關於申請優才09年小一的問題

原文章由 印第安公主 於 08-5-18 07:48 發表
從今天起,我會鞭策小公主練好手字. 希望他日軍叔叔請人既時候會好好考慮下佢. 我地早十幾年已開始準備,夠唔夠誠意呢?

...

十幾年后? 我應該係三藩市申領緊低收入人士生活津貼喇.

我有寫自薦信,不過與申請表一樣,是打印出來的,沒有軍兄好彩地找到人代筆。據記得全本portfolio不會超過20頁,當中已包括一頁自薦信,申請表(沒有加頁),目錄。其實大部份是相片(一頁二張),記載小朋友由K1至K2的學校活動及課外活動,希望學校因此對小兒多一點了解及認識。

我覺得學校應會注重家是否同意學校的辦學理念,雖然小兒在學校活動及課外活動不算有太出色的成績(不有太多獎項,多是參予居多),但他所讀的幼稚園是採用活動教學,不重抄寫(上到K3都只是每天一頁功課紙,當中包括抄10個中文或英文生字。),家長面試時,老師巳表示我們應該十分理解學校的辦學理念,因優才與它相似。

希望以上個人資料可作參考。

原文章由 IYYY 於 08-5-16 16:17 發表

你就好啦.....有人幫手
不過都要你有好的文采, 才會答得一篇好的答案

還想問問, 如果好像你答這幾條問題一樣(即答得詳細), 在Protfolio裏還需要一封自薦信嗎?

謝謝解答!! ...

中天英,
謝謝你的鼓勵

ASFL2007,
亦非常謝謝你的詳細解答

原文章由 IYYY 於 08-5-18 10:51 AM 發表
中天英,
謝謝你的鼓勵

ASFL2007,
亦非常謝謝你的詳細解答

IYYY,
尋日見唔到你地, 真係可惜, 我諗要係interview 果日先有機會見到喇, 我地尋日除左優才, 仲有去參觀另一間學校, 睇完更加覺得優才既教學理念係我地想要既, 而家疊埋心水去考優才喇:loveliness:

請問各位家長:
1.profrolio是交表格時一併交還是面試才交?
2.以往第二輪交表格和面試,大概何時?
thank you

原文章由 KnN 於 08-5-25 10:28 發表

IYYY,
尋日見唔到你地, 真係可惜, 我諗要係interview 果日先有機會見到喇, 我地尋日除左優才, 仲有去參觀另一間學校, 睇完更加覺得優才既教學理念係我地想要既, 而家疊埋心水去考優才喇:loveliness: ...

預祝你心想事成.

原文章由 dinner 於 08-5-25 11:38 發表
請問各位家長:
thank you

1, 我見好多人都係交表格時交, 我自已都係;

2, 好似十月份咁上下, 可以留意學校網頁.

王國長老

原文章由 dinner 於 08-5-25 11:38 發表
請問各位家長:
thank you

我都會話係交表時交埋, 上年優才first in時,老師抱住一個箱入黎, 全部都係portfolio, 有d仲好厚...(雖然我唔知咁厚係咪一定有用...)

Dear all,

I am considering to apply GT for my kid.  I have a few questions in mind and grateful if anybody here can answer:

1. As the application deadline is in mid June and the result will be annonced in end August, may I know if I can still apply for other schools in Sept if my kids is lucky enough to get a place ?  In addition, if we failed in round 1 application, can I apply in round 2 again ?

2. It seems the campus is a bit small if GT is offering all classes upto Form Six.  May I know if there is any extension of the school ?

3. How many teachers per class ?  I read from the website that the teacher/student ratio is 1:12.  Are three two teachers for each class ?

Many thanks for your kind sharing.

rchan

原文章由 rchan 於 08-5-25 23:24 發表
Dear all,

I am considering to apply GT for my kid.  I have a few questions in mind and grateful if anybody here can answer:

1. As the application deadline is in mid June and the result will be annon ...

1, 据我所知, 任何直資學校收左就要放棄大抽獎的機會 (如果要選擇繼續大抽獎就要放棄直資).  不過自行收生則不受限制.  優才係直資.

根據以往的安排, round one 落選不可以參加round two.

2, 優才有兩個campus, 將軍澳總校係G4-G12.  旺角係G1-G3, 每級最多四個班, 總共最多12個班, 每班唔超過24人.  旺角校舍面積雖小, 不過都大過絕大多數香港的幼稚園, 而且優才係小班教學, 人數唔多, 所以每人平均面積計起上來唔算小.  在幼稚園升上來的小朋友眼中, 旺角校舍係好大間咖.

3, One teacher per class.  你講果個ratio應該係全校學生除以全校老師的數字.

1)  假如貴子弟响8月被優才取绿,, 咁你就要响8月底/9月初去優才交留位費(5佰蚊左右), 同時要簽署放棄政府派位 ( 大抽獎 ); 但係你仲可以報其他非政府派位既學校, 例如直資、私校同國際學校; 優才會响明年既6月, 要求你正式注册同交埋9月既學費餘額。

2)  第一輪報優才, 結果有三種可能;
      - 取錄
      - 後補
      - 失敗

假如後補既話, 係會自動撥入第二輪收生程序, 唔洗再申請既; 但分數保留, 同第二輪考生再爭過。

失敗既話, 應該唔可以報第二輪。

3)  老師 / 學生比例高, 因為,
      - 小班教學, 一班唔趕過24學生,  比一般學校需要更多老師
      -  優才老師教學節數較少,  比多D時間老師備課,  以提高教         學質素  -  咁又要多D老師
      - 為老師減壓及增加進修机會, 優才老師每週可以多放半日
        假  -  又要請多D老師先得

4)  由于係小班教學, 優才採取單班主任制。

原文章由 rchan 於 08-5-25 23:24 發表
Dear all,

1. As the application deadline is in mid June and the result will be annon ...

大部份人都係報名表同 Portfolio 一齊交既; 不過我都聽過有人响 Interview 既時候先交 Portfolio, 最後都被取錄。

我個人覺得早D交會好D, 比多D時間人地睇麻。

原文章由 軍魁星 於 08-5-25 21:04 發表

1, 我見好多人都係交表格時交, 我自已都係;

2, 好似十月份咁上下, 可以留意學校網頁.

中天英,

I have similar concern as rchan and has follow up question.

Based on your input and 軍魁星's input, does it mean our kid has been accepted in Aug result,
1) we can continue to apply for 自行收生 in around Sep 2009, including government schools?
2) we cannot apply 統一派位 ( 大抽獎 ) in around Jan 2009?

原文章由 中天英 於 08-5-26 00:34 發表
1)  假如貴子弟响8月被優才取绿,, 咁你就要响8月底/9月初去優才交留位費(5佰蚊左右), 同時要簽署放棄政府派位 ( 大抽獎 ); 但係你仲可以報其他非政府派位既學校, 例如直資、私校同國際學校; 優才會响明年既6月, 要求 ...

原文章由 justdady 於 08-5-27 14:10 發表
中天英,

I have similar concern as rchan and has follow up question.

Based on your input and 軍魁星's input, does it mean our kid has been accepted in Aug result,
1) we can continue to apply for 自 ...

1, 應該可以繼續參加自行收生.  (我無實際參加過, 有錯請指正, 不過記得當年d同學仔參加自行收生就咁去間學校度遞表就得, 收表學校唔知你已報直資, 而直資都唔知你去報自行收生的學校.)

2, 交留位費時, 直資學校會叫你簽份"放棄大抽獎"的同意書, 簽左之後教署就唔會奇表來俾你去參與大抽獎, 但如果你決定放棄直資, 想摞返大抽獎的機會, 你要通知直資學校, 放返你個名出來玩大抽獎, 要搞手續的, 即係話放棄直資的學位.

王國長老

小一入學申請表word format下載:

http://www.gtcollection.com/application/applicationform.doc

原文章由 edea 於 08-5-27 10:13 PM 發表

http://www.gtcollection.com/application/applicationform.doc

好好, DOWNLOADED, THANKYOU:loveliness:

原文章由 justdady 於 08-5-27 14:10 發表
中天英,

1) we can continue to apply for 自 ...

以我理解,第一輪招生既結果會響8月尾知道,如果獲選既學生最後選擇入讀優才,咁學生一定要放棄入讀政府小學。(只可以兩者選擇其一)

而第二輪既招生結果,亦大既會響10月尾知道,其情況亦相同。

至於自行揀選政府小學,會響11月倒舉行。所以兩者時間上係唔會有衝突。總之,如果選擇入讀直資學校,就一定唔可以讀政府學校。

原文章由 edea 於 08-5-27 22:13 發表

edea, 可能有其他家長有需要download, 提議將呢個資訊獨立置頂.

原文章由 dabbycheung 於 08-5-28 08:44 發表

以我理解,第一輪招生既結果會響8月尾知道,如果獲選既學生最後選擇入讀優才,咁學生一定要放棄入讀政府小學。(只可以兩者選擇其一)

而第二輪既招生結果,亦大既會響10月尾知道,其情況亦相同。

至於自行揀選政府小學,會響1 ...

想問吓, 如果第一輪入咗 waiting list, 係咪仲可以參加大抽奬呢?  還是只可以繼續揀直資/私校呢?

waiting list既學生, 係可以參加大抽獎既。

原文章由 Michelmcy 於 08-5-31 03:05 發表

想問吓, 如果第一輪入咗 waiting list, 係咪仲可以參加大抽奬呢?  還是只可以繼續揀直資/私校呢?