用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 關於申請優才09年小一的問題
樓主: KnN
go

關於申請優才09年小一的問題

原文章由 軍魁星 於 08-5-7 06:12 PM 發表
估唔倒baba唔單止讀書0力, 原來影相仲0力.  乜都唔洗學, 一按shutter就得獎.
就係佢讀書叻, 我地對於仔仔第時讀咩類型既學校未有共識, 佢自己雞校大既都讀完PhD, baba自己又覺得最緊要靠自己努力, 幫仔仔搵學校佢無好大意見, 但佢又唔係對仔仔無要求, 攪到我大壓力......   

學校好重視家校合作,所以我建議你響填Form既時侯,不妨講下你本身有攝影既專長,亦樂意返學校當呢方面既家長義工,我相信響家長面試果方面,應該可以加分。(只係我估咋)

軍生今年處於半退休狀態 ,我估學校響呢方面應該幾須要人手,所以不妨試試。

原文章由 dabbycheung 於 08-5-8 18:39 發表
學校好重視家校合作,所以我建議你響填Form既時侯,不妨講下你本身有攝影既專長,亦樂意返學校當呢方面既家長義工,我相信響家長面試果方面,應該可以加分。(只係我估咋)

軍生今年處於半退休狀態 ,我估學校響呢方面應該 ...

Dabby 咁講我啊?   我未退休, 不過得我一個影好似無乜癮咁, 兩三個一齊會好玩d.

原文章由 dabbycheung 於 08-5-8 06:39 PM 發表

軍生今年處於半退休狀態 ,我估學校響呢方面應該 ...

GOOD, BABA可以去教埋砌lego tim.
呢d 都係佢一小部份既own creation.

諗落sell baba 容易過sell 個仔.....

原文章由 KnN 於 08-5-8 17:34 發表
就係佢讀書叻, 我地對於仔仔第時讀咩類型既學校未有共識, 佢自己雞校大既都讀完PhD, baba自己又覺得最緊要靠自己努力, 幫仔仔搵學校佢無好大意見, 但佢又唔係對仔仔無要求, 攪到我大壓力......    :badfee ...

知唔知頭先我做左乜?  我將你家baba個名打左落 yahoo 度search (上次部5D張單上有佢中文名), 見到有個同名同姓既人有好多料, 個list好長, 係香港本土培養出來的芯片專家, 本港傑出科學家.  請問係咪你家baba啊? 定係同名同姓?  

原文章由 軍魁星 於 08-5-8 06:53 PM 發表
知唔知頭先我做左乜?  我將你家baba個名打左落 yahoo 度search (上次部5D張單上有佢中文名), 見到有個同名同姓既人有好多料, 個list好長, 係香港本土培養出來的芯片專家, 本港傑出科學家.  請問係咪你家baba啊?  ...

我都係覺得sell baba 易d, 校方收左佢做學生家長先, 呀仔搭單入優才咁得唔得...

原文章由 KnN 於 08-5-8 19:02 發表

我都係覺得sell baba 易d, 校方收左佢做學生家長先, 呀仔搭單入優才咁得唔得...

baba係科學家, 媽媽係有演奏級資歷的小提琴教師, 勤勤本身又咁醒目, 我代表校長收左你喇, 聽朝九點記得來我公司交留位費, 就收一部D2X啦, 下年九月勤勤返學再俾返你.

原文章由 軍魁星 於 08-5-8 07:25 PM 發表
聽朝九點記得來我公司交留位費, 就收一部D2X啦, 下年九月勤勤返學再俾返你. ...

講左去大西洋........

我上年睇過你地in完講interview 果d topic, 真係有小小擔心到勤勤in會做得唔好, 而家未入表我已經有d 緊張, 希望到時可以平常心面對結果喇.

優才既目標係培養學生既兩文三語, 都達到高水平; 而採取既策略係   -    小學以中文為主, 中學以英文為主  -   小六/中一期間, 從中文教學過渡到英文 。

我個人覺得中文小學有以下好處,

1)  用學生最熟悉既語言教學, 效果最好,
2)  教學進度可以加快同加廣, 唔需要因為遷就英文而拖慢進度,
3)  用小學六年打好中文/普通話基礎, 到中學就可全情投入英語學習,
4)  要培育小朋友既"中國心", 學習中國文化、歷史, 梗係要用中文教學先得既。
5)  英文方面, 只要教得好, 一樣可以達到高水平。

其實優小既學生, 英語水平都好高; 聽講有個小四學生, 暑假去參加ESF個D Summer Camp, 英文了得, 人地都以為佢係讀Internationaj School潻; 又有家長參加"開放教室"活動, 見倒D學生同D外藉英語教師, 用英語對答如流。

原文章由 rabbitpiggy 於 08-5-8 08:17 發表

thanks for your reply.

我想請問, 學校那麼注重英文的成績, 那為何不把學校改為英小呢?

Hi, KnN,

咁我同兩個仔報定名先, 事关Lego係佢地既至爱。

原文章由 KnN 於 08-5-8 18:50 發表

GOOD, BABA可以去教埋砌lego tim.
呢d 都係佢一小部份既own creation.

h ...

原文章由 中天英 於 08-5-9 02:00 發表
Hi, KnN,

咁我同兩個仔報定名先, 事关Lego係佢地既至爱。

不如 KnN 又教埋小提琴啦, 咁我兩個報兩樣.

原文章由 軍魁星 於 08-5-9 09:22 AM 發表
不如 KnN 又教埋小提琴啦, 咁我兩個報兩樣.

哈哈, 星爺夠喇, 我夠晒緊張嫁喇.......

原文章由 KnN 於 08-5-9 09:42 發表

哈哈, 星爺夠喇, 我夠晒緊張嫁喇.......

我估你地真係唔洗咁緊張.  優才收生係睇埋家長既, 只要勤勤interview時不過不失, 你寫晒你兩公婆d quali 落個profolio度, 機會應該好大喇.

係呢?  仲有報邊間啊?

原文章由 軍魁星 於 08-5-9 10:23 AM 發表
係呢?  仲有報邊間啊? ...

心水真係唔多, 太傳統既學校基本上我唔會考慮, 太新既好似播導咁又好似入去做白老鼠咁, 浸小又真係好遠, 同期收生既仲有音小, 真道, 但上年有d負面消息, 吸引力對我黎講唔夠優才大, 咁你話我仲有邊間揀?

咁祝勤勤好運, 搵倒心凝既學校,  祝我又好運, 有個好既影相拍檔啦.

冇得揀   -    世上只有媽媽  -   嘻嘻!!!

原文章由 KnN 於 08-5-9 10:43 發表

心水真係唔多, 太傳統既學校基本上我唔會考慮, 太新既好似播導咁又好似入去做白老鼠咁, 浸小又真係好遠, 同期收生既仲有音小, 真道, 但上年有d負面消息, 吸引力對我黎講唔夠優才大, 咁你話我仲有邊間揀? ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-5-14 01:08 編輯 ]

更正   -    世上只有媽媽好   - 事关母親節快到喇、

原文章由 中天英 於 08-5-10 01:03 發表
冇得揀   -    世上只有優才好  -   嘻嘻!!!

原文章由 中天英 於 08-5-10 01:05 發表
更正   -    世上只有媽媽好   - 事关母親節快到喇、

哈哈, 祝各位媽媽母親節快樂:

祝你成功,優才好著重家長同學校既配合.諗著學校教好自己小朋友唔使家長煩一定無運行.

k3 小朋友個個都一樣咁醒. 家長的教育理念和心機好重要

各位優才家長,

大家好, 我仔仔今年k2, 要報學校了
由舊年九月就開始入來這裏看各位家長的留言, 越看越愛優才, 每一位優才家長都很熱心, 我感覺和大家好像認識了很久一樣, 在各位的留言裏得到很多關於優才的資料, 發覺它很適合我仔, 非常非常希望他能成功考入, 到時可與大家成為真正見到面的朋友!

ngkf,
我仔仔與你囡囡一樣, 都是來自"根德園", 請多多指教!