用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

哈, 點會怕你地問丫, 不過我小c9一個, 未必答到就真
英文呀..........學校著重free writing多, 最怕學生怕錯唔敢寫, gramma我唸同一般差唔多, 我女而家咪學preposition, 英文組句, past tense咁, 不過唔似傳統學校咁狂操, 而係exercise少少地, 跟住從不斷運用之中學習lor
原文章由 KooKoo 於 08-5-9 02:27 PM 發表

iwff, 見你講英文都唔淺, 我都有d擔心, 因我仔間兒園d英文比較淺, 所以會同佢報下英文班學, 希望到時唔會跟得好辛苦

原文章由 Charlotte_mom 於 08-5-9 16:15 發表
哈, 點會怕你地問丫, 不過我小c9一個, 未必答到就真
英文呀..........學校著重free writing多, 最怕學生怕錯唔敢寫, gramma我唸同一般差唔多, 我女而家咪學preposition, 英文組句, past tense咁, 不過唔似傳 ...

Charlotte_mom, 你囡囡小一時識唔識睇題目做功課呀? 要唔要你係側邊輔助呀?

醒目開學勳章 王國長老

我女讀真光幼稚園, 中文底子算幾好, 所以睇中文題目無困難
英文佢就屎d, 不過讀完一個學期, 閱讀能力好左好多(唔知佢地點教呢, 又唔見好有系統咁教phonics不過小朋友又識拼架wor)
普通話會o係小一就教晒拼音喇

各位媽咪,請問你地仔女係點考入去嫁?係唔係要做profile,面試又深唔深嫁.....   唔該

lokmanmama,

港同係要面試兩次的, 家長不用見, 要交profile, 我個人覺得小朋友簡單的資料及校內成績已足夠, 不用太花巧。

第一輪面試(大概一千人)分小組輪流入課室玩遊戲答問題(大概8人一組), 詳情不是很清楚, 因為我仔仔不肯講太多, 但佢話要讀簡單的中英文書本, 同埋我相信是玩集體遊戲時, 老師會觀察小朋友的主動性。

第二輪面試(大概三百幾人)分3人一組面見校長及主任, 好似係傾計答下問題咁, 之後再正取大概130人。我相信港同是喜歡收主動不怕羞的小朋友, 當然又唔好太活躍啦。我覺得不用面見家長係因為學校知道每位家長都係好好的, 不想花家長的時間, 所以兩次面試家長不用請假, 可以交由親人帶小朋友去的(當然親自陪小朋友去係最好)。

iwff
原文章由 lokmanmama 於 08-5-13 13:38 發表
各位媽咪,請問你地仔女係點考入去嫁?係唔係要做profile,面試又深唔深嫁.....   唔該

Dear iwff,

想請教有關你小朋友之前讀的幼稚園, Pls. check PM.

Thanks!
Ching's_Ma

原文章由 lokmanmama 於 08-5-13 13:38 發表

lokmanmama, iwff答得好詳細, 嘻....我都係做份好簡單嘅profile咋, 就係跟報名份form上說明要遞交嘅資料

原文章由 Charlotte_mom 於 08-5-9 21:04 發表
我女讀真光幼稚園, 中文底子算幾好, 所以睇中文題目無困難
英文佢就屎d, 不過讀完一個學期, 閱讀能力好左好多(唔知佢地點教呢, 又唔見好有系統咁教phonics不過小朋友又識拼架wor)
普通話會o係小一就教晒拼音喇 ...

Charlotte_mom, 英文都係用phonics教架? 咁就好law, 同我仔而家間兒園一樣都係用phonics教 , 另外, 想問問, 你地係公司睇唔睇到港同個最新消息嘅內容呀, 我係公司只睇到表題, 開唔到內容黎睇, 連校園相簿都開唔到, 係屋企就冇問題, 都有問我公司IT同事, 佢都唔明, 要再check

醒目開學勳章 王國長老

第一round面試, 除左考主動同合群, 仲會從casual講故事答問題形式黎試下小朋友易唔易心散
而第2次interview就3人小組齋talk, 真係睇表達能力喇
之前試過in家長的, 試過獨立in, 個個overrun, 下午果d等到發霉(仲有小朋友一齊等呢!), 又試過一group討論結果似鬧交, 所以呢幾年都傾向唔in家長了
原文章由 iwff 於 08-5-14 09:10 AM 發表
lokmanmama,

港同係要面試兩次的, 家長不用見, 要交profile, 我個人覺得小朋友簡單的資料及校內成績已足夠, 不用太花巧。

第一輪面試(大概一千人)分小組輪流入課室玩遊戲答問題(大概8人一組), 詳情不是很清楚, 因 ...

醒目開學勳章 王國長老

我又唔見學校有特別用咩phonics教材, 總之我個女而家就係識
我o係公司都睇到wor, 無問題, 係咩block左d popup呀?
原文章由 KooKoo 於 08-5-14 11:54 AM 發表

Charlotte_mom, 英文都係用phonics教架? 咁就好law, 同我仔而家間兒園一樣都係用phonics教 , 另外, 想問問, 你地係公司睇唔睇到港同個最新消息嘅內容呀, 我係公司只睇到表題, 開唔到內容黎睇, 連校園相簿 ...

Hi,

我朋友昨日打電話通知我, 港同係新學年度加學費了, 由原來1,650 加至1,800元, 學校會係師資方面加強資源, 老師都會有人工加, 希望我們的小朋友受惠更多啦。

我朋友的女兒9月升六年班, 這6年裡共加了兩次學費, 由起初1,500到現在1,800元(加了三百元), 都算合理。我相信其他直資學校同樣都會有加學費的壓力。

希望快些開學, 阿仔能早日適應學校生活。

iwff

原文章由 iwff 於 08-5-20 09:11 發表
Hi,

我朋友昨日打電話通知我, 港同係新學年度加學費了, 由原來1,650 加至1,800元, 學校會係師資方面加強資源, 老師都會有人工加, 希望我們的小朋友受惠更多啦。

我朋友的女兒9月升六年班, 這6年裡共加了兩次學費,  ...

iwff, 即係今年9月嘅學費就係$1,800, 嘻嘻....但個網頁仲未update

醒目開學勳章 王國長老

點解我唔覺有通告話加學費既........
原文章由 iwff 於 08-5-20 09:11 AM 發表
Hi,

我朋友的女兒9月升六年班, 這6年裡共加了兩次學費,  ...

Chalotte_mom,

咁奇怪??? 我朋友係電話同我說的, 係星期一派的通告, 佢一個女讀P2, 一個讀P6, 你使唔使問下呀?

iwff

[ quote]原文章由 Charlotte_mom 於 08-5-20 19:37 發表
點解我唔覺有通告話加學費既........
[/quote]

Charlotte_mom, 小一有冇親子旅行架? 如有, 會係平日/星期六去呀?

我又想問, 小一開學前要唔要考分班試呀?

KooKoo,

應該冇分班試的, 我朋友說佢記得開學後兩星期會有一個小一家長會, 至於暑假期內有冇小一的家長會佢又唔係好記得, 因為佢已有大女讀六年班, 細女的事項唔係好放係心內(因為覺得都係大同小異), 比佢激死 。希望 Charlotte-mom可以回答下我們啦。

唔知我仔仔會否同你仔仔一班呢?

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-5-26 14:47 發表
我又想問, 小一開學前要唔要考分班試呀?

原文章由 iwff 於 08-5-26 15:15 發表
KooKoo,

應該冇分班試的, 我朋友說佢記得開學後兩星期會有一個小一家長會, 至於暑假期內有冇小一的家長會佢又唔係好記得, 因為佢已有大女讀六年班, 細女的事項唔係好放係心內(因為覺得都係大同小異), 比佢激死:ayaw ...

iwff, 唔試考分班試, 咁就好law , 如果可以同你仔仔編埋同一班, 咁就仲更加好law , 可以向你仔仔學習, 我仔唔督叫佢睇書, 佢都唔會理我, 嘻嘻...到時再相認, 係喎, 乜唔係係開學前先開一次家長會咩

Kookoo,

唔好咁講啦, 每個小朋友都有互相學習的地方。我們真的要係家長會中相認了。

Charlotte-mom,

你回答下我們暑假會否有家長會啦! 謝謝。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-5-26 16:15 發表

iwff, 唔試考分班試, 咁就好law , 如果可以同你仔仔編埋同一班, 咁就仲更加好law , 可以向你仔仔學習, 我仔唔督叫佢睇書, 佢都唔會理我, 嘻嘻...到時再相認, 係喎, 乜唔係係開學前先開 ...

原文章由 iwff 於 08-5-26 16:34 發表
Kookoo,

唔好咁講啦, 每個小朋友都有互相學習的地方。我們真的要係家長會中相認了。

Charlotte-mom,

你回答下我們暑假會否有家長會啦! 謝謝。

iwff

...

好呀好呀

Charlotte_mom, 等著你回答...等著你回答.....thank you
‹ 上一主題|下一主題