用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 kiddikraft - 不合理的補課要求
go

kiddikraft - 不合理的補課要求 [複製鏈接]

我的小朋友(K1)在kiddikraft讀英文班已半年多,星期六上課.上個月流感幼年停課,kiddikraft也停課一堂,另外,2星期前3號風球很大雨,在等車上課我們已全身濕透,所以我沒去上堂.
kiddikraft要我們補課,選擇一是在星期六連上2堂(相同教師教相同課程),選擇二是星期三早上補課.
由於我沒有工人,平日由奶奶帶小朋友,奶奶說不懂得路由kiddikraft帶小朋友回校,那裡地點不算方便,又沒有直接車到學校.
我和kiddikraft說我們安排不到星期三補堂,又不想連上2堂,而且停課是他們要求,不是我請假.教署也建議3號風球幼稚園停課,他們應該給家長自行決定(那裡附近全是露天,下車後要行5分鐘,室內因的等候室又細,只有一張三人sofa,奶奶也担心小朋友上課時她沒地方等候).
kiddikraft說他們的policy是不能退錢或扣堂,一定要跟他們的補課規則,又說其他家長也沒問題.
很失望他們完全不顧及小朋友的家庭情況和安全,不懂得彈性處理!
   0    0    0    0

大多centre都無refund, 不如星期六上2小時, 但要求教唔同嘢,
好似有家長話ESF無補堂, 但可以比番credit係下次課程扣..

原文章由 ppsfung 於 08-5-4 14:40 發表
我的小朋友(K1)在kiddikraft讀英文班已半年多,星期六上課.上個月流感幼年停課,kiddikraft也停課一堂,另外,2星期前3號風球很大雨,在等車上課我們已全身濕透,所以我沒去上堂.
kiddikraft要我們補課,選擇一是在星期六連 ...

原文章由 ppsfung 於 08-5-4 14:40 發表
kiddikraft要我們補課,選擇一是在星期六連 ...

我覺再報讀時已經講明,風雨安排,教處停課安排的處理等應該大家尊重合約精神。但在報課安排上應多一點選擇最好,
我女兒學畫補課時有商有量,只要三個月內安排補課就可以。

其實有補堂, 又有得比你choice, 都叫做係咁啦.  有d center直頭講明咩都無得補. 黑雨/8號風都無得補架. 大家報讀時小心明清楚啦.  暑假班又到了, 天文台又話今年會有幾個颱風, 到時都唔知點........

我同意要尊重合約精神,報名時問清楚細節.而+好多中心都無補課,如果唔同意就唔好報讀.如果個個有事都叫人體諒,將就下,中心d職員都好難做好難決定,幫到係人情,幫唔到亦係道理!

有得補重要有得選擇已經算好,我仔學英文嗰度講到明打風、黑雨冇得補架!

就算3號風球當我請假,無理由佢自己停課又迫我補課.佢條文上無寫到中心停課我地一定要補課.而且有時一個月有5個星期六,停課一次可以在第5個星期六開番,等我們可以在同一時間上課.

在天氣不好時,那裡的地理環境實在令人尷尬.它不是在高樓大廈內,是一間單層的屋仔,屋仔外完全露天,屋內reception和3人沙發之間的空間只能勉強行到人.而一班有6人,好像有3個班房.室內地方容納不到18個大人....我們由10月開始讀,到現在都是秋冬天氣不會下大雨,所以老人家在附近走走或在花園休息都ok.現在雨季來到才發現問題.

咁佢堅持要補課我都無辨法啦...不過經過這次經驗知道報課程要睇埋地點和環境...在商業大廈內最少有大堂和lift口走廊可以容身.

原文章由 kc 於 08-5-5 13:11 發表
有得補重要有得選擇已經算好,我仔學英文嗰度講到明打風、黑雨冇得補架!

原文章由 ppsfung 於 08-5-5 16:42 發表
就算3號風球當我請假,無理由佢自己停課又迫我補課.佢條文上無寫到中心停課我地一定要補課.而且有時一個月有5個星期六,停課一次可以在第5個星期六開番,等我們可以在同一時間上課.

在天氣不好時,那裡的地理環境實在令 ...

係呀, 我都係而家先咁覺得個環境係咁重要.  先前上playgroup 既地方, 旁邊個單位大裝修, 已經又吵又多塵.  d工人重要食煙. 咁我問playgroup 個admin, 佢又好似無咩野咁同我講, 係咁架啦, 佢地咩都管唔到, 又唔知幾時先做完喎.  咁我個課程差不多上完, 我都要放棄了.  一個唔小心, 因少失大, 個囡又氣喘我就死啦.

‹ 上一主題|下一主題