用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問(太古)躍思/聖安娜/寶寶,邊間好?
go

請問(太古)躍思/聖安娜/寶寶,邊間好? [複製鏈接]

我個女快2歲想讀N1.請問邊間好?
謝謝!
   1    0    0    0

我朋友個女讀緊"聖安娜",佢覺得學校的老師同嬸嬸好友善,好錫小朋友,同照顧得的小朋友好好,一班廿零人就有三個老師,佢問過校長,校長都話就算社署只要求師生比例是1:14,但佢哋都會為照顧得小朋友好喲而編排多此些老師幫手.
不過我最近有朋友想幫女女報名,但上午班已經滿位,只能報讀下午班.

謝謝你的意見!=]]

躍思老師好有愛心, 教出黎d小朋友好自律.

原文章由 angelanala 於 08-5-5 00:25 發表
躍思老師好有愛心, 教出黎d小朋友好自律.

謝謝!!!!!

醒目開學勳章

我囝囝宜家8.5個月, 今年夏天要幫佢報N1 啦, 我地住Kornhill 想近近地報返附近的躍思, Victoria, St Anna.  但又想報埋北角蘇淅.

In Kornhill, there is Kornhill International kindergarten.  It is also a good school.

躍思老師好有愛心, 我仔3年前讀n1未識講嘢, 老師好有心機, 頭嗰2個月, 久唔久會打電話比我講仔仔的進度, 返學3-4個月已經識講多好多嘢, 學校又時常有function比家長&小朋友一齊玩, 好好!

不過由於校舍比較細, k1我仔轉了去另一幼稚園, 但細仔未來都打算比佢係躍思讀n1。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

下無窗? 我都聽人講呢間幾好, 我個b會9 月返寶寶 n1.

原帖由 陳家大少奶 於 10-8-16 23:00 發表
躍思d老師好好,我囡囡未夠兩歲返N1,都完全適應,無喊過。有時我見有d 小朋友難適應,佢地會特別照顧,很細心。可惜學校太細,無窗,我囡囡日日都流鼻水,讀左五個月,終於停學!
如果你小朋友去躍思,我可以比哂你所有冬夏校服及書包。 ...

Hi ChristinaH,

請問寶寶好唔好? 一班多唔多人?

THX!

原帖由 ChristinaH 於 10-8-17 10:38 發表
下無窗? 我都聽人講呢間幾好, 我個b會9 月返寶寶 n1.

I will chose St Anna - have net teacher. Same group with St Dominic in HFC. Long history and reputable in the district. School campus is OK. Teacher quite nice so far I went there two times.

Bobo - like more of a nursing room, don't look like a school.

The third one no knowledge at all.

如果3選1, 我只會選寶寶. 校長是社工, 對小朋友有愛心, 小朋友返學好開心, 又學到野. 經常都有開放/ 美術日, 帶小朋友去參觀下.
躍思同st anna, 如果你的小朋友聰明伶俐, 聽教聽話就okay.
否則.......
看看以下的post的老師如何對小朋友同家長啦.
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

我也不是只聽片面之詞的, 我識一個躍思的老師 (5-6年前在那裡做過), 一樣係好唔負責, 對叻的小朋友就好錫的.

至於聖安娜, 之前我有學生在那裡讀, 而家已走了. 因為媽媽認為老師沒有愛心, 小朋友每天坐校車返放學, 所以媽媽/工人姐姐會問校車的老師小朋友的情況(之前小朋友要做評估), 所以連續兩天家長都問小朋友上課情況/有否發脾氣. 點知老師回答: 你尋日咪問左囉 ! (不是每天問, 只是評估前兩天才問)

咁小事都唔耐煩, 有d家長每日問老師小朋友在校有否咳 / 有否大便啦.

My little boy is studying PN at Bo Bo, and I am happy with the Headmaster & teachers there. Although the campus is not very spacious, but may be that's why that every teacher knows every student well. My boy loves going to school, and always sing songs which he learnt from there.

我的女兒也是在寶寶讀過1年n班. 學校的校長和老師真的是非常有愛心和耐心.雖然校舍不大, 可是環境乾淨衛生, 我的孩子當時非常愛上學,每天也有新的兒歌回家唱.

本來她吃飯非常花時間和含飯,在寶寶上n班後, 改善良多. 而且寶寶保證孩子在學校不會吃SAUSAGE等醃製事物, 我覺得校長非常有heart....這些對孩子的關懷和細心, 不是其他學校可比.

入學前, 我沒有想過自己的孩子需要甚麼, 當時選寶寶的原因只是覺得校長說過2歲孩子太小, 面試沒有意義,所以不需要面試學生-這理念我非常欣賞. 另外,學校完全沒有收我們留位費, 也是與別不同.

去年9月, 孩子萬分不情願的為了升學k1轉了學校, 可是我仍讓她每週回寶寶的興趣班, 因為我把孩子交給寶寶的校長和老師,我非常放心.

原帖由 jellycheng 於 11-1-7 17:49 發表
My little boy is studying PN at Bo Bo, and I am happy with the Headmaster & teachers there. Although the campus is not very spacious, but may be that's why that every teacher knows every student well. ...

我女playgroup去躍思, 但N1讀寶寶.
唔繼續上N1躍思, 係因為校舍太細,  太迫,一出班房就係遊戲地方(玩滑梯,揸車 etc...) ,曾經想過如N1小朋友要上厠所,可能出面是K3小朋友上運動課; 為免有不必要意外發生,我選寶寶.
我女12月出世細B,我係二月插班的超細2歲B. 我去過寶寶open day, 校長是社工出身,特別了解小朋友需要, 記得佢曾講過,佢学校冇"遲到"呢樣嘢, 因為2歲人仔可能你同佢出家門返學時,佢話要we we/便便,做家長不能控制這些;從簡介會中我覺得佢辦學好有熱誠, 有佢一套教學方法, 校長老師嬸嬸都好有愛心、耐性,(因我曾經陪女兒上課3天,睇到老師校長點對學生)....我女只係送返学時分離嗰–刻喊,校長会安慰佢,抱佢入去上堂,每天放學校長会同我講女兒的表現,都係一啲鼓勵說話,(其實我女只喊咗3日,仲要淨係揍返學嗰一刻分離時喊),返咗學一個月校長叫我唔好幫亞女箸片,每日多帶一條褲,underwear, &一對socks.我女瀨咗4-5日,之後戒埋片!!!!我女喺呢間學校學到自理、紀律, 不過K1我轉去教會學校,因為我係教徒

my boy went to Bo Bo's playgroup and generally the teaching concept are quite good + teachers and the principal (social work background) are very nice and patient but I found the resource are not sufficient and school are quite small and mobile classroom. St. Anna is quite good too as they have NET and environment is better. Although they accepted my son in their PN but we did not take it eventually because we got accepted by Cannan Siu Sai Wan. I would like my son to study K1 in Cannan than St. Anna if he is not successful during interviews in other schools.

答案係 "冇一間好"
‹ 上一主題|下一主題