用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六模擬選校表
go

小六模擬選校表 [複製鏈接]

我有點不明白,小六模擬選校表的意義。為什麼老師要改家長的意願﹖是不是家長所選的,小朋友便能入讀。難道政府現有的機制就是這樣嗎﹖
   0    0    0    0

原文章由 ualacinom 於 08-5-3 12:30 發表
我有點不明白,小六模擬選校表的意義。為什麼老師要改家長的意願﹖是不是家長所選的,小朋友便能入讀。難道政府現有的機制就是這樣嗎﹖

唔係全部家長都識得填選校表,由其係志願排位,係呢度就話有好多家長比到意見,所以老師會望一望,會唔會放晒d熱門學校,學校派得差既話,對佢聲譽都會有影響,最終係點填,你交表時佢唔會幫家長改的...放心

回覆 #1 ualacinom 的文章

真係有家長吾識填表,我個女有同學竟然填了全港校網也沒有的號碼,好彩老師及時發現,如果吾係的話等同放棄派位了。

我亦見過以下笑話:

1. 男仔選錯女校 or 女仔選錯男校
2. band 1生選錯band 3校(因校名近似)
3. (以前的事)填錯個人資料
4. 乙部照填甲部頭三間, 但非本區校網.
5. 只填頭數choice, 之後漏空
6. 甲部完全無填(以為甲部不可選自己區學校, 連自己第一志願的學校都唔填)
7. [最常見]張form填到塗改跡處處, 結果有些塗改跡甩了, 或塗過龍而不能閱讀。
愛收集舊書包、背囊的傻人
‹ 上一主題|下一主題