用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2009 年升小一的青衣網朋友請入來
樓主: tung2003
go

2009 年升小一的青衣網朋友請入來 [複製鏈接]

回覆 #1 tung2003 的文章

你囡囡是否在青衣讀書? 應該幼稚園會派通告嫁? 試吓以下資料, 不過唔知會唔會太遲.

5/31 & 6/7 小學校園多面睇
葵青區家長教師會聯會 曾小姐
email : [email protected]

for those mami who want to know the born rate 2003 vs 2004, you might want to check this out.  

http://www.censtatd.gov.hk/hong_kong_statistics/statistical_tables/index.jsp?charsetID=1&subjectID=1&tableID=003

2004 should be lower than 2003.  SAR was happened in 2003 april....2003 babies were made before 2003 april....

回覆 #81 Gabrielma 的文章

感謝你提供,我會嘗試.

回覆 #81 Gabrielma 的文章

唔知你會唔會去參觀小學呢?

唔知各媽咪選小學時首先會考什麼呢?

Hi stephanieching,

唔知你有無去優才佈道會? 會唔會去interview?

Hi stepanieching,

唔知你有無去優才佈道會? 會唔會去interview?

回覆 #4 tung2003 的文章

囝囝已經順利1st round 成功, 今年九月入馬灣, 所以妹妹會跟哥哥讀馬灣, 今年不需要觀校啦 !
但我在囝囝升k2已經開始搜集資料及查詢開放日及觀校時間 (因為k3九月已經要1st round選, 驚趕唔到) ! 由於有2 kids, 所以不選直資及私小, 只選荃灣. 葵青 (近屋企), 加埋睇左 10間小學(荃葵青), 其中六間透過家教會, 其他是open day. 已經決定1st round 誇區及2nd round 本區之先後次序. lucky 1st round入左, 唔駛等2nd round.

要先知道小朋友性格, 由於囝囝較活躍, 而且幼兒院也是活動教學, 所以唔選有精英班之小學, 其次是近屋企或交通時間唔好太長, 因為全日制, 放學已經好晏, 最好早d返屋企休息.
至於成績, 只要是中間就可以 ! 世上是無free lunch, 要成績好, 一定會有較多功課及壓力, 而且無一間小學是100% 派band 1中學, 間間小學都有人入band 1, 都係睇小朋友自己 !

原文章由 tung2003 於 08-5-27 21:03 發表
唔知各媽咪選小學時首先會考什麼呢?

Gabrielma,

請問你點入馬灣基慧呢, 基慧是津校, 又不在葵青網, 你是否在荃灣網呢, 還是你是否有 20 分在手, 又或好好彩誇網都抽中獎呢, 如是, 是第一輪還是第二輪呢 ?  

Tung,

我上星期唔得閒無去到, 改咗去 6月7日個場, 我知第一輪面試在6月中 (好快) , 我想去問下有沒有第二輪 (我打去問個小姐都答唔到我), 如有, 我想去考第二輪讓囡囡多幾個月準備, 如無就見6月個次, 試下 !

原文章由 tung2003 於 08-5-22 13:56 發表
Hi HOLONGMAMA,

你知唔知禮賢小學是否很難入?

我知每年都幾多人考,雖然話幼稚園生著數d,會大約收返5-6成,但我都好驚考唔到,我真係好滿意呢間學校,d老師勁有愛心同埋真係好用心教小朋友,我個仔當老師係偶像

Hi Gabrielma,

i also interested to know that. And 1st round has already been completed? I don't know? Not at the early of Sept/08?
原文章由 stephanieching 於 08-5-28 17:08 發表
Gabrielma,

請問你點入馬灣基慧呢, 基慧是津校, 又不在葵青網, 你是否在荃灣網呢, 還是你是否有 20 分在手, 又或好好彩誇網都抽中獎呢, 如是, 是第一輪還是第二輪呢 ?  

Tung,

我上星期唔得閒無去到, 改咗去 6月7 ...

我住葵芳是65網, 有宗教+首名子女20分, 由於不想選2間仁立, 而外子觀校後十分鍾意馬基環境優美, 活動教學, 而葵芳入馬灣只需15min車程, 所以決定1st round 誇區(即62網)選馬基, 好彩1st round入左, 不用等2nd round.
如果1st round 唔入, 2nd round就要返65網選, 所以觀校要睇荃葵青三區 ! 因為要考慮埋2nd round 點排次序!

原文章由 stephanieching 於 08-5-28 17:08 發表
Gabrielma,

Tung,

我上星期唔得閒無去到, 改咗去 6月7 ...

哦 ! 原來你有20分在手, 不過你都算運氣好, 因為20分也不是必入要靠點運氣的, 我得 15分咋 ! 仲是永世抽獎都唔中個種 !

想問吓, 基灣是否活動教學呢 ? 課程會唔會好深, 我哋青衣入去好近呢 ?

青衣有shuttle bus 入馬灣, 車程約10min (不停站), 另可以去學校網站睇校車路線, 校車會耐d (要停站).
係活動教學, 深晤深, 未知, 如有興趣可以等open day (7/12)親自feel 吓, 個個家長有不同心水!
如是青衣區想1st round誇區, 仲要計劃定2nd round本區次序, 萬一唔得, 都要先選青衣小學, 再試叩門 !

原文章由 stephanieching 於 08-5-29 14:23 發表
哦 ! 原來你有20分在手, 不過你都算運氣好, 因為20分也不是必入要靠點運氣的, 我得 15分咋 ! 仲是永世抽獎都唔中個種 !

想問吓, 基灣是否活動教學呢 ? 課程會唔會好深, 我哋青衣入去好近呢 ? ...
‹ 上一主題|下一主題