用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2009 年升小一的青衣網朋友請入來
樓主: tung2003
go

2009 年升小一的青衣網朋友請入來 [複製鏈接]

"我小朋友k1時成積全A" 原來要考試?
原文章由 video_ming 於 08-5-14 23:45 發表

卓思我覺得好好,好滿意.
老師好有愛心,好留意小朋友.
功課其實不是好多.是習慣.
我見其他小朋友都讀得好興鬆.
我小朋友k1時成積全A,我覺得囡囡好叻,但在畢業禮時其
他家長都話自己小朋友都是全A,所以學校是有好方法 ...

原文章由 tung2003 於 08-5-14 23:52 發表
"我小朋友k1時成積全A" 原來要考試?

K1時是要考試卷,(因是私校)但現在沒有,只有評估.(因為轉學
卷).學校每月有一張評估表給家長.看自己小朋友的吸收程度.
所以家長好清楚知道小朋友學唔學到.是否要幫助.

原文章由 stephanieching 於 08-5-9 16:20 發表
Tung,

其實我的資料都是向其他家長索取, 己e-mail一些給你 ! 還有一個是分析葵青區中學(Band 1 / 2/3)要下星期先給你 !

我現在主力考直資, 如果出名如"倍僑"/優小唔收, 可能考憂"嶺大", 再或者用我妹地址抽沙田,  ...

stephanieching,
你好!你的分析好仔細,真係一個好媽媽,我都係住葵涌區,有一個囝囝喺禮賢讀k2,小學我都會主力考私校,但我又知呢區band 1中學都唔差,初時都心大心細,聽完你嘅分析後,我都會喺出面讀小學,到中學時先再返嚟都唔遲。
你嗰份資料我都想要呀!請問你可否pm一份資料給我呀?Thanks~

Sanli77,

有關小學中學派位方法和升中派位校網可參考教育署網站, 有很詳細講解, 至於葵青區有什麼Band 1/2/3中學, 我都是從BK升中派位Topic度找出來

如你所講, 嶺大前身是小學殺校轉為直資, 現在有啟思做Back Up,佢津貼與直資是分開兩個唔同的校舍(直資果間是全新裝修), 師資教學法全部唔同,  週圍是舊區, 校舍細, 講硬件是無吸引力, 但我喜歡的是他的教學方法和理念, 主要是適合我囡囡性格, 我想信佢會讀得開心就讀得好, 但他不是我首選, 我首選是優才和倍僑, 但兩者都好難入, 只是我覺得若要派去青衣一間唔喜歡的小學或讀一間好谷唔商合我囡囡的學校, 不如讀"嶺大"學費又唔貴, 路程又唔遠, 又有功課輔度班, 又容易考, 其實佢有開放日你可以去看看, 我初初對呢間學校都一點興趣沒有, 但去完佢開放日後你或會有另一個看法呢 !

san

stephanieching
謝謝你啊
我都會找機會去望一望
係啦順便問句
如果我小學在區外讀
是不是中學就無機會揀葵青區??

另外我找了好久
都見不到你講的葵青區有什麼Band 1/2/3中學
以及各區爭band 1中學的成功率
我最主要想知荃灣 葵青 及深水埗區的分別
可否請你電郵給我
感激不盡
謝謝

原文章由 stephanieching 於 08-5-15 10:07 發表
Sanli77,

有關小學中學派位方法和升中派位校網可參考教育署網站, 有很詳細講解, 至於葵青區有什麼Band 1/2/3中學, 我都是從BK升中派位Topic度找出來

如你所講, 嶺大前身是小學殺校轉為直資, 現在有啟思做Back Up, ...
san :-P

Sanli,

唔好意思剛剛去完旅行回來, 未得閒將資料給你, 等我呢兩日等閒才e-mail給你

其實同各位媽媽一樣, 選小學真是好頭痛, 有朋友同我講叫我同個囡考什麼什麼"名校", 我覺講就"容易", 對我以言我選小學但考慮以下因素,

1) 升中派位如何(中學校網會否過差), 最好了解升中派位機制
2) 車程是否過遠(最要緊是有沒有校車和幾點上車), 有些學校太
    遠無校車接送又或要5-6時幾床, 小朋友如何受得了
3) 學校教法適合囡囡嗎, 課程會否太深, 功課壓力會否太大?
4) 學費是否太貴?(若一條龍小中學,十二年學費加雜費不是小數目, 要幾十萬呢),
5) 自己本身情況, 如我返工時間好長, 每日好少時間對住囡囡, 同全職媽媽好唔同, 我根本沒有時間同囡囡每日長時間做功課和溫習, 有些學校需要家長全情投入呢
6)  最緊要是囡囡讀得開心, 例如我見有些小朋友生活只有讀書考試, 我自己都受不了, 囡囡讀這類小學會開心嗎 ?

就算選到合適學校, 還有一關要過就是面試, 就算你幾心儀間學校都好, 佢唔收你都無法 ! 所以要選一些後備又容易考的學校(如嶺南直資), 點都好過給教處派到一些無人想讀的學校吧

Hi stephanieching,
唔知嶺大幾時開放日?
原文章由 stephanieching 於 08-5-15 10:07 發表
Sanli77,

如你所講, 嶺大前身是小學殺校轉為直資, 現在有啟思做Back Up, ...

我都是在職媽媽,我都好明白你心情!
原文章由 stephanieching 於 08-5-16 09:33 發表
Sanli,

唔好意思剛剛去完旅行回來, 未得閒將資料給你, 等我呢兩日等閒才e-mail給你

其實同各位媽媽一樣, 選小學真是好頭痛, 有朋友同我講叫我同個囡考什麼什麼"名校", 我覺講就"容易", 對我以言我選小學但考慮以下 ...

各位, 以下是我最近找到的一些資料或對你們有用 :

以下資料由yahoo網內搜索得來,如有不認同,歡迎發表意見及交流:
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007072704265

BAND1:
順德聯誼總會李兆基中學[運動同成績都好勁]
聖公會林護紀念中學[呢間葵涌出名好勁既`]
佛教善德英文中學[都係勁家`不過校服-.-]
中華基督教會安柱中學[普通話都幾緊要..勁野1間]
天主教母佑會蕭明中學[呢間女校都係好鬼勁..學習氣氛好]
保祿六世書院[都係女校..亦是勁野..不過有14科英文教..蕭明得11科..呢間辛苦D囉可能]
可風中學(嗇色園主辦)[呢間都係好勁家]
荃灣官立中學[呢間仲洗講..好似勁過林護添]

BAND1尾BAND2頭:
保良局八三年總理中學[青E..不過都算好..舊年出過九優狀元]
中華基督教會全完中學[教得好好..BAND1尾就好去呢間]
東華三院陳兆民中學[都幾好家]

BAND2頭[NO BAND1尾]:
樂善堂梁植偉紀念中學[青E..運動幾勁]

BAND2頭BAND2中之間:
樂善堂顧超文中學[幾好既]
中華傳道會李賢堯紀念中學[唔錯丫]
東華三院伍若瑜夫人紀念中學[不錯..但幾偏僻]

未到BAND2中又咪到BAND2尾既:[唔算差`]
迦密愛禮信中學[雖然好似唔好..但校風都幾好]
荔景天主教中學[天主教幾煩家`]
石籬天主教中學[唔多點識]

BAND2尾:[唔算好`]
佛教葉紀南紀念中學[唔算好]
東華三院吳祥川紀念中學[聽講都麻麻..不過係新校]
中華基督教會燕京書院[青E..聽講都係麻麻..應該好過葉紀南]

未到BAND2尾又未到BAND3頭:
葵涌蘇浙公學[好似好多黑社會]
嶺南鍾榮光博士紀念中學[聽講校風唔多好]
香港四邑商工總會陳南昌紀念中學[好似話好多靚女..但成績唔多掂播]

BAND3頭:
循道衛理聯合教會李惠利中學[BAND3黎講我覺得呢間最好..有鄰居入左3年都無變壞]
皇仁舊生會中學[唔多識]

BAND3:[排名不分前後..BAND3你想佢有幾好]
明愛聖若瑟中學[HK''名校''也..校風好差下喎]
棉紡會中學[BAND3你想點]
獅子會中學[聽講成績校風都升緊家]
天主教慈幼會伍少梅中學[男校..老師話見過有學生流晒血咁比人砍]
聖公會李炳中學[TW..唔好]
香港道教聯合會圓玄學院第一中學[唔多熟]
裘錦秋中學(葵涌)[都唔好家喇]
葵涌循道中學[唔知丫]
下葵涌官立中學[老師話好差喎..]
上葵涌官立中學[同上葵1樣..老師話唔無事唔好入]
香港航海學校[南區..赤柱個樹..男校..聽講好似軍訓咁]

青衣區較出名的一間小學 "世德"2007年升中派位數據 :
http://www.plkcastar.edu.hk/sub_files/achievement/achievement.htm

(約56%升Band 1中學, 但與禮賢約80%升Band 1中學無得比,兩間學校都"谷", 如小朋友是適合讀"谷"的學校, 可不試考"禮賢"呢 , 將來升Band 1中學大好多 !)

資料來源:08年1月14日星島日報家長版(摘要)

荃灣及葵青區分別有三所及六所英文中學,在自行收生階段共提供540個中一學額,其中兩所為女校,故此對成績優異的女生比較有利。另一方面,家長也可通過比較不同學校的「中一自行分配學位申請表」,從中了解不同學校的收生取向,以及與自己教育子女的理念是否相符,從而選取適合子女性格發展的學校。

葵青區方面,共有33所中學,英中佔了6所,包括佛教善德英文中學、中華傳道會安柱中學、聖公會林護紀念中學、順德聯誼總會李兆基中學、保祿六世書院及天主教母佑會蕭明中學,共提供360個自行收生的英中中一學額,當中又以女生比較佔優勢,因為後兩所學校均是女校。

(成績好女孩較成績好的男孩佔優, 因葵青區兩間Band 1中學是女校, 請留意青衣區最好的中學是"八三"現為 "中文中學" )

以下是有關點樣分Banding 之資料 : 
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1110218

呢個網站都有幾多關於學校討論之資料 :
http://www.hkedcity.net/parent/forum/forum/

原文章由 stephanieching 於 08-5-17 23:32 發表
http://www.plkcastar.edu.hk/sub_files/achievement/achievement.htm

(約56%升Band 1中學, 但與禮賢約80%升Band 1中學無得比,兩間學校都"谷", 如小朋友是適合讀" ...

stephanieching
多謝你的知料.

你資料好詳細,多謝你.

原文章由 stephanieching 於 08-5-17 23:04 發表
各位, 以下是我最近找到的一些資料或對你們有用 :

以下資料由yahoo網內搜索得來,如有不認同,歡迎發表意見及交流:
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007072704265

BAND1:
順德聯誼總會李兆基中學[運動同成 ...

請問禮賢在哪裡?
會否很難入?
原文章由 stephanieching 於 08-5-17 23:32 發表

(約56%升Band 1中學, 但與禮賢約80%升Band 1中學無得比,兩間學校都"谷", 如小朋友是適合讀" ...

以下此網站有很多有關私人和直資小學資料, 供大家參考

http://www.findaway.hk/primary/

Thanks for your information.
原文章由 stephanieching 於 08-5-19 14:47 發表
以下此網站有很多有關私人和直資小學資料, 供大家參考

http://www.findaway.hk/primary/

Hi Vanessat,
你就好!可以做全職媽咪!全心照顧你囝囝!

如果在職媽咪,又沒有多時間follow,是否不要選擇太多家課測驗的傳統小學?

原文章由 VANESSAT 於 08-5-18 23:30 發表
TUNG2003,

我囝囝頭兩個月簡直是"倒瀉蟹", 不過, 老師會鼓勵, 但家長要配合, 才能取得到平衡. 現在雖然唔講得好叻, 但比我見到的進步了不少, 無形間佢識讀左好多字, 最初入學時我想是全班出名寫字慢, 但現在比之前 ...

Hi HOLONGMAMA,

你知唔知禮賢小學是否很難入?

原文章由 HOLONGMAMA 於 08-5-15 09:59 發表

stephanieching,
你好!你的分析好仔細,真係一個好媽媽,我都係住葵涌區,有一個囝囝喺禮賢讀k2,小學我都會主力考私校,但我又知呢區band 1中學都唔差,初時都心大心細,聽完你嘅分析後,我都會喺出面讀小學,到中學時先再 ...

各位媽咪,
你哋仔仔女女既幼稚園有無安排參觀小學呀?
我女女既幼稚園沒有
唔知你們會唔會想去參觀小學呀?有無途徑?
‹ 上一主題|下一主題