用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2009 年升小一的青衣網朋友請入來
go

2009 年升小一的青衣網朋友請入來 [複製鏈接]

各位媽咪,

好緊張呀! 我女9月份就要選小舉!唔知各位準備好味?

有無心水呀?
   0    0    0    0

如题..................

我都想知有乜心水呀?
青衣村何澤芸唔知好唔好呢?

我都是住在青衣的, 也是09年入學, 我都好煩 !!

你好!
我都是住在青衣的, 也是09年入學,你們小朋友讀邊間幼稚園.
我囡囡幼稚園星期六,去聖安德烈小學參觀.
我以前去過何澤雲和世德.
何澤雲學生和老師好有禮貌.
我覺得世德老師不太好.

青衣的小學我一間都未參觀過, 不過我較想個囡讀是 主恩或何澤雲, 世德麻麻, 其餘那些青衣小學不太好, 我又想同個囡報直資, 培僑/崇小都想但怕考唔到, 本來參觀過一間嶺南大學同學會小學覺得唔錯, 但升中唔知去邊, 其實葵青區中學唔錯, 尤其是女仔, 我個心十五十六, 唔知留唔留在青衣讀好

Hi video_ming,

我以前都去了何澤雲參觀,學校都幾新,學生和老師都好有禮貌

聖安德烈小學在哪裡?世德幾時開放日?Miss了!!!!

原文章由 video_ming 於 08-4-30 23:37 發表
你好!
我都是住在青衣的, 也是09年入學,你們小朋友讀邊間幼稚園.
我囡囡幼稚園星期六,去聖安德烈小學參觀.
我以前去過何澤雲和世德.
何澤雲學生和老師好有禮貌.
我覺得世德老師不太好. ...

Hi stepanieching,
我都是,十五十六, 唔知留唔留在青衣讀好!

原文章由 stephanieching 於 08-5-1 16:33 發表
青衣的小學我一間都未參觀過, 不過我較想個囡讀是 主恩或何澤雲, 世德麻麻, 其餘那些青衣小學不太好, 我又想同個囡報直資, 培僑/崇小都想但怕考唔到, 本來參觀過一間嶺南大學同學會小學覺得唔錯, 但升中唔知去邊, 其 ...

Tung2003,

我個囡讀康傑, 又不是名幼稚園, 出去考名校想都不用想, 但留在青衣呢小學又麻麻(可以讀的得兩三間, 萬一派咗的好差都唔知點), 但葵青中學網又幾多 Band 1 中學(兩間是全女校), 留在青衣派上Band 1中學的機會又唔少  ! 本來我想報深水埗一間唔出名的直資想佢快樂過小學生活, 但該區名小學好多, Band 1 中學的學位競爭較青衣大 !

原文章由 tung2003 於 08-5-2 14:07 發表
Hi video_ming,

我以前都去了何澤雲參觀,學校都幾新,學生和老師都好有禮貌

聖安德烈小學在哪裡?世德幾時開放日?Miss了!!!!

hi tung
聖安德烈小學在深水埗區.世德在2006年和2007年去咗二年參觀.
你小朋友讀那間幼稚園.你想選擇邊間小學.
囡囡幼稚園六月可以去主恩參觀.我會去看看.

[ 本文章最後由 video_ming 於 08-5-2 20:03 編輯 ]

請問聖安德列是私校嗎, 還是直資, 如是津貼, 不是青衣校網喎 !

原文章由 stephanieching 於 08-5-2 21:31 發表
請問聖安德列是私校嗎, 還是直資, 如是津貼, 不是青衣校網喎 !

聖安德列是津貼.是在2006年開校

我都好煩呀! 想幫囝囝報主恩, 但好多人都話唔好(太谷), 我朋友叫我考慮馬灣基慧,中學網又好D(荃灣區).

其實青衣都有好學校,但唔多, 勁爭會好大,最怕係青衣太多唔好學校, 社區較差,可以派得好差, 所以又想諗下出面D校網,心大心細....

Kcm,

我以前都以為葵青中校網差,但研究一番後, 發現其實葵青中學校網較荃灣好, 葵涌葵芳有好多間Band 1中學(李兆基,安柱, 蕭明, 林護等),在青衣島就好似得八三較出名, 如果讀青衣小學讀得好都大有機會派去葵青好中學, 但好似你咁講除那幾間出名的Band 1中學外,亦有好多好一般的中學和小學, 我最擔心是萬一派了那些不好的小校, 將來派咗Band 3中學就慘, 我唔期望我個囡讀書叻, 但絶對唔想佢學壞, 就算幸運派咗好的小學, 亦預計會"谷"得好辛苦, 還有請問你哋是否有20分在手呢, 點解會選不在本區的津貼小學,  誇區不是好難抽到嗎 ?

其實我多數同個囡報直資, 幣就幣在直資都好難考, 最衰之前無好好教佢英文和國語啦, 希望得番半年時間能好好幫佢練來Interview 啦!

原文章由 kcm 於 08-5-3 14:05 發表
我都好煩呀! 想幫囝囝報主恩, 但好多人都話唔好(太谷), 我朋友叫我考慮馬灣基慧,中學網又好D(荃灣區).

其實青衣都有好學校,但唔多, 勁爭會好大,最怕係青衣太多唔好學校, 社區較差,可以派得好差, 所以又想諗下出面D ...

其實選擇學校時要留意自己小朋友有沒有能力,如果有就不是谷.

我囡囡2009年都要入小一同埋我地都住係青衣, 所以現在都開始搵小學資料, 我囡囡係祟真小學暨幼稚園讀緊. 而我所知青衣得世德係英文小學.

EdithMom,

你好 ! 你小朋友讀崇幼, 我想你都會讀崇小吧, 但有家長同我講崇小比較"谷", 你覺得是嗎 ?

HI stephanieching,

我個囡讀荊冕堂,你的心情同我一樣,心大心細,又要考慮中學網好不好,小朋友學校生活愉快嗎,真頭痛!!!!

原文章由 stephanieching 於 08-5-2 14:43 發表
Tung2003,

我個囡讀康傑, 又不是名幼稚園, 出去考名校想都不用想, 但留在青衣呢小學又麻麻(可以讀的得兩三間, 萬一派咗的好差都唔知點), 但葵青中學網又幾多 Band 1 中學(兩間是全女校), 留在青衣派上Band 1中學的 ...

Tung2003,

真是好煩 ! 眼見現在的小學學生真是好辛苦, 壓力好大, 我都好想我個囡有個快樂的童年, 加上我囡性格活潑/多嘴/鬼主意多多個類, 傳統學校完全唔適合佢, 好似我呢排迫佢溫習多些考學校, 佢對學習己經開始抗拒, 相反每次以遊戲方式同佢讀書, 佢就學得好好 !

所以我都大致決定以幫她找一間快樂開心的學校為主, 成績方面, 我想信找一間佢學得開心的學校, 好過找一間要迫佢讀書的學校為好,

‹ 上一主題|下一主題