用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我怕小朋友真的有語言障礙...
go

我怕小朋友真的有語言障礙... [複製鏈接]

各位有無資料可提供的, 我嫂話覺得我個仔好似有D音發唔準, 怕佢係有語言障礙喎
   0    0    0    0

原文章由 stephanie0050 於 08-4-30 13:36 發表
各位有無資料可提供的, 我嫂話覺得我個仔好似有D音發唔準, 怕佢係有語言障礙喎

今日好多份報紙都有講, 話9成都係後天環境做成. 要快快改善, 如唔係就影晌自信 & 語文科等長遠問題!

講番起, 只係以前d人唔識語言障礙呢樣嘢.
因想當年, 我相信自己都可能係有呢方面問題 (我已忘記, 係我mami話返我知), 好多音都發唔到(發錯晒, 似痴俐筋), 初時, 佢都不以為意, 以為我仲係細(仍讀k班).  

但後來, 佢有位不太熟的護士朋友, 聽到&見到我咁, 主動話我mami知, 我係智商有問題, 係傻, 所以講嘢會係咁:;pppp:  , 激到我
mami死, 當時我mami話我d反應, 學習不知幾咁醒(係我mami話咋!), 無端端比人咁話自己個女, 佢好唔憤氣.

之後, 佢日日放工返屋企就係咁同我傾計, 教我發音, 之後我就無嘢咯, 到我p1時, 仲比老師選我去朗誦添! 開心到佢暈, 講到今時今日, 一有類似語言障礙呢d報導都仲講緊

所以如果真係有呢方面問題, 越早發現, 越早教, 係會無問題的, 加上而家多好多專業人士知點處理, 有咁多方法, 唔洗怕

原文章由 stephanie0050 於 08-4-30 13:36 發表

How old is your son?  Most toddlers can't pronounce perfectly.  My daughter's school teacher said this is because the muscle of the mouth area are not fully developed yet.  Don't worry.

有沒有報名參加嚟緊星期日有個"口齒伶俐驗真d-兒童言語發展關注"? 有講座及兒童言語檢測,地點在威爾斯醫院。

其實,此活動原定在3月16日舉行,因停課而延遲。可能會遲咗,不過試下致電問:21445360,即使參加唔到,都可能問到d有關資料。

[ 本文章最後由 hch 於 08-5-1 10:32 編輯 ]

樓主你仔仔幾大, 我之前都有諗我個仔都係有d語言障礙, 但近排睇左d資料, 原來男仔有某d音真係會俾女仔慢d先講到, 仲有口部肌肉發展都有關係, 可能平時d食物切得太細, 都會影響口部肌肉既發展.
‹ 上一主題|下一主題