用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英默
樓主: 中天英
go

小一英默

bb86,

pl check pm.

kaayee

kaayee and ymama,

請問妳既小朋友, 每日要做幾耐功課(包括温習及默書)。

kaayee/ymama,

我都想知, 可否pm給我?

原文章由 Nique 於 08-5-2 13:14 發表
kaayee, ymama

which schools are your children studying?

thanks!

yvomak,

囝囝讀嘅係一間官立小學.....

原文章由 yvomak 於 08-4-30 17:03 發表
嘩! 默咁多既! 名校嚟架?

健朗媽咪

你估中左啦, 囝囝學校係用故事書教英文嫁.....  

原文章由 健朗媽咪 於 08-4-30 18:21 發表

睇落好似好多好長, 但係好多字都係重覆, 而且生字唔多
係唔係用故事書教英文呀?

我仔下個星期英默
- Harry and Holly are in the classroom.
- Where is the hamster?
- It is on the box.
- Where is the duste ...

Hi dobbybabie

係呀, 我囝囝讀小一, 剛剛教完 Cat's party, 而家教緊 I went to school this morning 果本故事書lu........
原來而家讀書同以前真係好大分別嫁, 初初見到d 默書範圍真係嚇親, 心諗小一已經要咁嫁嗱, 不過後來睇完人地學校默果d , 比較之下囝囝果間都唔算默得深lu, 而家已經慢慢開始適應喇......
dobbybabie 你囝囝都係用 story book 教英文嗎 ...

原文章由 dobbybabie 於 08-5-2 12:12 發表

hi,各位媽咪好.看到你們的仔女英默範圍真的令我擔心我細仔,他也是
用故事書教,但是才默七至十個英文單字, 大仔四年班也差不多.乖乖,你仔仔的故事書是  CAT"S PARTY 嗎. ...

我都想知, 可否pm給我?謝謝!

I want to know too, can you pm to me, thanks !!

原文章由 dobbybabie 於 08-5-2 12:12 發表

hi,各位媽咪好.看到你們的仔女英默範圍真的令我擔心我細仔,他也是
用故事書教,但是才默七至十個英文單字,mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" />大仔四年班也差不多.乖乖,你仔仔的故事書是  CAT"S PARTY 嗎. ...

我都有同感呀.
我囡囡讀直資英小P1也是用story book教, 範圍都係生字, 老師讀句子, 跟住小朋友填充.

9/5/2008:
THEME WORD
kangaroo
parrot
bamboo
rooster
monster
hairy
scary
spiky
sharp
terible

DAILY WORDS
children
animal
give
same
small

Word families:
an, am, ook

第3PART有時會係 vowels, beginning consonants, 有幾個生字漏了些字母, 老師把生字讀出, 小朋友填上字母.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 08-5-3 20:36 編輯 ]

原文章由 YanYan0116 於 08-5-3 20:29 發表

我都有同感呀.
我囡囡讀直資英小P1也是用story book教, 範圍都係生字, 老師讀句子, 跟住小朋友填充.

9/5/2008:
THEME WORD
kangaroo
parrot
bamboo
rooster
monster
hairy
scary
spiky
sharp
terible

DAILY WOR ...

YAN YAN0116,你囡囡間英小都深的呀,我仔間津小真是"愉快學習"我大仔四年班,就快見真章了.不過我沒有給他們"愉快學習"啫.