用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴侖道迦南幼稚園第二次註冊信
go

金巴侖道迦南幼稚園第二次註冊信 [複製鏈接]

唔知大家有冇收到上述的信.  有d疑問想同大家分享:
1) 書簿雜費外判"地利公司"-包括書簿文具,美勞用品,茶點 ,校內各項主題活動及節日聯歡會所需用品等)
*呢間係咩公司,上網未搵到info.  但我一直認為茶點,校內活動等唔係應該由學校負責,根據學生的需要而去衡量教d咩.  但依家好似一個package, 你只可以要or唔要............ 雖然唔係好貴, 重可以自由選擇, 但如果我唔要, 咁我個仔係學校咪只可以睇住其他小朋友食? 感覺好商業化!

2) 好多"直接付款授權書"-學費故然要填, 張form expiry date 2009/07/15, 一年期好正常.  但點解書簿雜費同褓姆車張form係要set到2012/7/15, 4年喎!! 當然我知無需要時可以自己去銀行cut左佢, 但感覺奇怪!

大家有咩意見?
   0    0    0    0

我都覺得好多野唔係咁清楚,電話又問唔到好多,話註冊當日可再問,

但註冊日在星期五,要返工ma,唔通為左一個鐘拿一日假咩.

而家我仲要請唔到假,要老人家代去,都唔知點問.

不過好多學校都收茶點費及雜費的.

[ 本文章最後由 jasminemei 於 08-4-29 23:11 編輯 ]
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

不是星期六註冊嗎?我收到係3/5,知唔知收幾多人,到而加都可以interview.

They still have the interview now?

我仲有 d 唔明,唔知係咪咁:

書簿雜費 : $1,000 *2 (全年)
學費: $2,700 per month
書雜、茶雜: $1,800 per month (咁$1000 書簿雜費咪比咗囉!)

咁每月學費、書雜、茶雜咪要成$4500??好貴喎!仲未計校車費!!點好呀?

[ 本文章最後由 btfoot 於 08-5-1 00:16 編輯 ]

我打過去問,佢話$1800係半年,要比兩次,除返每月$300,加埋學費共$3000,我最初都以為每月$1800,咁我不如比多一千幾百讀國際學校好過,校車我唔打算搭,因為唔放心.

哦! ic... 嚇得我,仲以為每個月添!

Thanks!貓女

我琴晚睇到封信都一頭霧水赫死,好彩有大家媽媽幫手,其實一個小朋友真係好大開支.

親子王國既媽媽好野

我小朋友讀麗廣城因我地住油塘,要搭車我都諗緊搭唔搭校車

各位:

我剛剛去了註冊, 比些心理準備大家, 佢封信話9月3日開學, 但原來8月6開始, 要上一個月的類似preparation course, 頭三日, 家長可以陪上, 而當月學費都係2700...要即塲交,..所以你們最好帶定支票or cash

其他就跟信上一樣

Tokwawan,
你有冇簽書雜那張autopay form? 我始終覺得簽到2012年就唔係好接受到!
最多寫張期票俾佢啦!

嘜可以唔簽嗎?至多到唔讀果時去銀行cut,其實簽咗都冇所謂啦,只是我個人認為

原文章由 tokwawan 於 08-5-2 14:47 發表
各位:

我剛剛去了註冊, 比些心理準備大家, 佢封信話9月3日開學, 但原來8月6開始, 要上一個月的類似preparation course, 頭三日, 家長可以陪上, 而當月學費都係2700...要即塲交,..所以你們最好帶定支票or cash

其他 ...

我今日都去左喇, 不過我就唔係即場交, 我選擇ATM過數

佢叫我交$2600,我唔夠cash,都係去櫃員機過數

佢冇叫我交$2600, 我個仔都係9月3日先開學,唔知係咪因為我個仔8月尾先夠兩歲呢?

Cannan Nursery

The staff told me Aug 08 course is compulsory, so we need to pay $2,600.  And I found that Aug 08 course is outsourced to another company.

Do you know what colour is the school uniform (for girl) and what color are the school shoes?

係啊,我個女都係九月先夠兩歲,所以不需要返預備班,不過九月三日開學時照樣頭三日家長陪同上課1小時,第四至第六日小朋友自己上課1小時,第七至第九日小朋友自己上課2小時,之後便回復正常上課時間

原文章由 cymmyh 於 08-5-4 00:39 發表
佢冇叫我交$2600, 我個仔都係9月3日先開學,唔知係咪因為我個仔8月尾先夠兩歲呢?

Yes, the Aug course is outsourced to the company that organised the playgroup in Cannan.  Don't worry, the teachers of the playgroup is experienced as my daughter join their playgroup near five months, they are good.

原文章由 Rachellin 於 08-5-4 15:27 發表
The staff told me Aug 08 course is compulsory, so we need to pay $2,600.  And I found that Aug 08 course is outsourced to another company.

Do you know what colour is the school uniform (for girl) and ...

我最終都冇簽到書雜張autopay form.  個徐主任問我點解, 我話2012太長,唔feel comfortable, 我都係唔簽.  佢就好大聲同d 註冊老師講左兩次 "呢個家長都冇諗住報我地既k1, 由佢啦!"  頂! 我都有選擇權架, 唔順從就要俾說話我聽??!!!

[ 本文章最後由 bb媽咪grace 於 08-5-4 23:05 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題