用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教你估計各區實際英中學位競爭數據
樓主: khmama
go

教你估計各區實際英中學位競爭數據 [複製鏈接]

唔好意思, 剛剛要出門, 未打完#4,
若果扣除咗"嘉"及"循"的學位., 總2039學位又不對, 所以我唔知如"循"的所有學生是可以直接全升 ??, 女拔是否又全升, 這樣太複習了

回覆 #2 khmama 的文章

"聖"小有167人, 當中的80個是否不論 banding 的??, 直屬是否單一條龍不同的??
另外請問知唔如:72個自行收生, 這些有關聯學校是否先收自已生 (不論banding)

回覆 #3 khmama 的文章

1) #583 係按老師講的計, 但有少部份直資無比, 話不太清楚
2) 因為3717人中包括了所有學校來計, 所以聯繫都包在內
3) 若果我想直屬的可以不分banding, 所有學位就扣出來

原文章由 annalaumw 於 08-4-29 19:07 發表
唔好意思, 剛剛要出門, 未打完#4,
若果扣除咗"嘉"及"循"的學位., 總2039學位又不對, 所以我唔知如"循"的所有學生是可以直接全升 ??, 女拔是否又全升, 這樣太複習了 ...

有直屬/聯繫小學的中學, 都未必人人直升, 所以要睇下多唔多直屬/附屬額, 如果好多, 當中可能有部分係直屬/附屬小學的band 2生. 女拔係直資, 唔參加派位既.

男女校位係男女都揀得, 但唔代表預留一半位俾女仔, 始終派晒位俾band one 男女生先, 除非派完band one 仲有英中位剩, band 2 才有機會

你所指的女校都是band one top 英中, 一定唔會派完band one 仲有位剩, 所以就算到band 2派位時仲有英中位剩都應該會係男女校, 即男女band 2生的機會也一樣.

原文章由 bluediamond 於 08-4-29 16:27 發表
.... 若除去我以上所說的253個女校位, 只剩下340個位, 而這340個位是男女校位, 即女仔有一半機會, 即女仔又多170個位, 合共423個位(230+23+170), Band one 人數男女各佔一半, 即女仔有319, 所以我覺得band one 女仔能入英中機會是100%band two 頭女仔都可以一上試, 唔知我這計法是否太樂觀呢 ...

[ 本文章最後由 木土土 於 08-4-29 22:10 編輯 ]

原文章由 khmama 於 08-4-29 21:02 發表

有直屬/聯繫小學的中學, 都未必人人直升, 所以要睇下多唔多直屬/附屬額, 如果好多, 當中可能有部分係直屬/附屬小學的band 2生. 女拔係直資, 唔參加派位既. ...

請問官塘區聖言定官瑪好啲!

原文章由 annalaumw 於 08-4-29 19:16 發表
"聖"小有167人, 當中的80個是否不論 banding 的??, 直屬是否單一條龍不同的??
另外請問知唔如:72個自行收生, 這些有關聯學校是否先收自已生 (不論banding)

聖瑪利小學今屆有144人, 80個位都係先派band 1, 有剩至輪到band 2. 直屬中學可以在統一派位乙部留最多85%學額比直屬小學. 一條龍就要不分banding, 全部收晒.

72個自行學位, 都係要通過面試, 當然如果條件差不多, 直屬/附屬小學考生會著數o的啦!

回覆 #3 khmama 的文章

剛回家, 老師沒有包括 (都是英文教學)
1) #515 - 22 (官立 - 男女)
2) #106 - 4 (直資-女)
3) #558 - 4 (直資 - 男女)
4) #211 - 10 (資肋 - 女)
5) # 275 -4  (直資 - 男女)

回覆 #5 khmama 的文章

唔好意思

1) 女拔是否代表不包括在 3717 /2039 中
2) 保良局陳守仁呢 ? 是否同女拔一樣 ?
tks

原文章由 gigi2000104 於 08-4-29 21:55 發表

請問官塘區聖言定官瑪好啲!

官塘區官瑪勝聖言

原文章由 annalaumw 於 08-4-29 22:13 發表
唔好意思

1) 女拔是否代表不包括在 3717 /2039 中
2) 保良局陳守仁呢 ? 是否同女拔一樣 ?
tks

女拔係唔包括在內. 但陳守仁係參加派位既直資.

[quote]原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band  ... [/quo

08年 度 九龍城區學 位 分 配 表 如 下 :

學 校 總 數:   96間

總 學 額 :      2862 人  ----(是否是參加大抽獎人數,包唔包直屬/聯繫小學的學生?)

各 組 別 :      954 人  ------(是 否 band 1,2,3各 954人 )

謝謝!!

原文章由 yayawo 於 08-5-1 02:21 發表
[quote]原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中 ...

根據中學一覽表數出來的派位學額, 應是3959個(包括本區及他區), 唔係好知你個學額數2862傱何而來?

做個全港的分析

派位英中學額是12196個 (即扣除30%自行和留班位, 再扣埋10%甲部學位後的數目), 所以自行的英中額約
12196 / 90% / 70% x 30% = 5808 個 (當中大部份是band 1)

全港離場人數是72322 - 45702 = 26620人

以英中位多是band 1 生估計, 已差不多佔離場人數20%.

其實離場人數還包括甲部學額, 其中英中學額 = 12196 / 90% x 10% = 1355個 (正確數字以一覽表為準), 約佔離場人數5% (但並不表示只有band 1生才可抽到, 因為有些地區是band 2生, 但全港是band 1生).

離場人數中還包括考到直資的band 1生, 所以全港計band 1生離場人數保守估計有25 - 30%. 當然這些band 1比例在各區會有差異, 多叻小學的地區可能多些.

以上資料純屬參巧之用.

回覆 #2 khmama 的文章

是 小 學 派 給 我 們九 龍 第 三 網  用 來 選 中 學 的 一 覽 袁 表 ,內 有 每 間 中 學 學 額 人 數 ,學 校 總 數 ,總 學 額 ,各 組 別 ,男 校 及 女 校 學 額

小女為九龍城區 Band 1 学生, 我們申請了葵青區派位,
可否提供一些葵青區的數据? 謝謝 !

原文章由 khmama 於 08-4-28 22:30 發表

灣仔的考生人數是2616人, 派位學額是1662 個, 即是自行階段後冇咗 2616 - 1662 = 954 人. 當30%band 1, 即是954 x 30% = 286人離場. 灣仔的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人. 所以參加派位的band 1 生只有872 - 28 ...

懇請幫忙回覆一下, 如果是男生, 灣仔區扣除直資及女校之後:
1) 成功入英中的機會是多少? (本人不太會算, 好複雜喔!)
2) 如果讀"軒小下午校", 成積屬第二組別, 選校應該大擔/進取一些?

懇請幫忙回, 謝謝!

懇請幫忙解答一下, 小兒成積是第二組別, 就讀灣仔軒小下午校:
1) 下面提及成功機會是120.48%, 如果扣除女校學額及直資中學, 以男生計, 這機率大約會是多少?
2) 以小兒的成積計算, 選校應否進取一些?

懇請幫忙一下, 謝謝!

灣仔的考生人數是2616人, 派位學額是1662 個, 即是自行階段後冇咗 2616 - 1662 = 954 人. 當30%band 1, 即是954 x 30% = 286人離場. 灣仔的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人. 所以參加派位的band 1 生只有872 - 286 = 586人. 英中學額是 796個, 其中非保留學位229個, 直屬/附屬學額有567個. 直屬/附屬學額應該有70%是band 1, 即是有397人不會爭非保留學額. 所以最後約有586 - 397 = 189 人爭 229個非保留學位, 即 0.83 人爭 1 學位 (成功機會是120.48%).

回覆 #4 khmama 的文章

khmama,
Band 1 生選五間有一百個位的Band one 學校在頭五志願,會唔唔太進取呢?

原文章由 yayawo 於 08-5-2 00:54 發表
是 小 學 派 給 我 們九 龍 第 三 網  用 來 選 中 學 的 一 覽 袁 表 ,內 有 每 間 中 學 學 額 人 數 ,學 校 總 數 ,總 學 額 ,各 組 別 ,男 校 及 女 校 學 額

我手上都有一份學校派的中學一覽表, 點解唔見你講既數? 係第幾頁?
‹ 上一主題|下一主題