用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教你估計各區實際英中學位競爭數據
樓主: khmama
go

教你估計各區實際英中學位競爭數據

原文章由 hung23 於 08-4-27 16:23 發表
很多謝你的寶貴意見,請問西貢區的學校如何排位?請指教!!

真係唔好意思,我淨係識得計下條數,睇下競爭有幾大.至於排位我就真係唔熟,唔夠胆亂噏,請見諒.

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 16:16 發表
Khmama,

很多謝你的寶貴意見.我的兒子是由深水埗跨區到九龍城區,本來他是band1的學生,他的
banding是否會改變呢?
如果沒有的話,我打算將九龍城區內的英中全填於最頭的志願,這是否太進取?因老師說這太進取了.
多謝 ...

你是否知道依家個banding?老師冇話比你聽?

回覆 #42 khmama 的文章

老師說他是band 1, 但不知誇區是否有改變

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 16:35 發表
老師說他是band 1, 但不知誇區是否有改變

如果你間小學有番咁上下叻,就冇咁驚,仲要睇小朋友係band 1頭,中,定係尾,先至可以估下.多口問句,學校唔知跨區後個banding咩?定係老師講既已經係跨區後banding?

原文章由 khmama 於 08-4-27 16:44 發表

如果你間小學有番咁上下叻,就冇咁驚,仲要睇小朋友係band 1頭,中,定係尾,先至可以估下.多口問句,學校唔知跨區後個banding咩?定係老師講既已經係跨區後banding? ...

咁老師又冇話係誇區前定後, 淨係話我個仔是 band 1 學生

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 17:18 發表

咁老師又冇話係誇區前定後, 淨係話我個仔是 band 1 學生

不如你問下老師覺得跨區跌band機會大唔大,如果你個仔讀間勁校,就唔使驚啦!咁佢係band1頭,中,尾?

原文章由 khmama 於 08-4-27 17:24 發表

不如你問下老師覺得跨區跌band機會大唔大,如果你個仔讀間勁校,就唔使驚啦!咁佢係band1頭,中,尾?

band1中

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 17:31 發表

band1中

既然你都轉咗去九龍城,已成定局,相信你都好有信心個仔仍然係band1,你都唔會甘心當佢band2去抽獎,話晒係深水土步做band1都唔會差九龍城好多.但係你要記得在填英中時,如果一o的好多人爭,唔放第一抽唔到既學校,只可以選一間.以女校為例:選咗Maryknoll就唔好再填協恩啦!

祝你心想事成!

原文章由 khmama 於 08-4-27 17:48 發表

既然你都轉咗去九龍城,已成定局,相信你都好有信心個仔仍然係band1,你都唔會甘心當佢band2去抽獎,話晒係深水土步做band1都唔會差九龍城好多.但係你要記得在填英中時,如果一o的好多人爭,唔放第一抽唔到既學校,只可以選一間.以女校為例:選咗Maryknoll就唔 ...

多謝意見. 請問如我把一間他區 (沙田) 的英中放在第五位, 是否可行呢? 但它只有數個位.

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 17:57 發表

多謝意見. 請問如我把一間他區 (沙田) 的英中放在第五位, 是否可行呢? 但它只有數個位.

你都諗住填晒o的英中落去,將他區英中放第五都冇問題,可能你個number好,頭幾個志願已經抽到,再唔係都總會抽到一間.

原文章由 khmama 於 08-4-27 18:03 發表

你都諗住填晒o的英中落去,將他區英中放第五都冇問題,可能你個number好,頭幾個志願已經抽到,再唔係都總會抽到一間.

Thanks !!!

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:22 發表

你先問下自己, 如果派咗間band 2, 你會唔會搵間band 1叩門? 如果佢係band 1尾, 就一定派到英中. 我一定會博. 如果佢係band 2頭, 唔好彩抽唔到, 你最好又叩band 1, 又叩band 2 (冇理由叩唔到), 就可以穩中求勝.
:jo ...

khmama:

多謝你寶貴的意見. 我會認真的考慮.

khmama,

可否分析一下黃大仙情況。謝謝!

原文章由 jupierhk 於 08-4-27 18:42 發表
khmama,

可否分析一下黃大仙情況。謝謝!

黃大仙的考生人數是4802人, 派位學額是2512 個, 即是自行階段後冇咗 4802 - 2512 = 2290 人. 當30%band 1, 即是2290 x 30% = 687人離場. 黃大仙的band 1生數目是4802 / 3 = 1600 人. 所以參加派位的band 1 生只有1600 - 687 = 913人. 英中學額是 634個, 其中非保留學位480個, 直屬/附屬學額有154個. 直屬/附屬學額應該有70%是band 1(唔知係唔係), 即是有107人不會爭非保留學額. 所以最後約有913 - 107 = 806 人爭 480個非保留學位, 即 1.68 人爭 1 學位 (機會是60%).

原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band  ...

我想請問港島東區又如何呢,可否分析一下, 因區內的band 1 英中學位好像不多?

老師只會知道自己小學既banding%, 所以講既banding一定係指跟小學校網 ! 如果唔係band one 尾, 轉區跌band的機會不太, 但始終有風險.

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 17:18 發表

我想請問沙田區又如何呢,可否分析一下? 謝謝!

舊年問極學校都話頭30%係band1, 但升英中的數據又唔公開(我覺得學校排名低左囉), 攪到我呢d band2頭既阿媽唔敢博, 咪比錢讀直資囉, 希望好過讀中中丫... ... 而家到細嗰個喇, band1啦 數據唔夠又唔敢跨區出九龍城網喇, 你話死唔死!!!

[ 本文章最後由 rightlefta 於 08-4-27 23:20 編輯 ]

原文章由 木土土 於 08-4-27 22:30 發表
老師只會知道自己小學既banding%, 所以講既banding一定係指跟小學校網 ! 如果唔係band one 尾, 轉區跌band的機會不太, 但始終有風險.

我地認為老師知好多又唔肯講, 查實佢地都一頭霧水.有時仲要睇校長作風係點, 唔係個個校長都禁大方.

我覺得學校唔多講既話, 多數係banding比往年差咗!

原文章由 rightlefta 於 08-4-27 23:23 發表

我地認為老師知好多又唔肯講, 查實佢地都一頭霧水.有時仲要睇校長作風係點, 唔係個個校長都禁大方.

原文章由 khmama 於 08-4-26 22:58 發表

屯門的考生人數是5406人, 派位學額是3731 個, 即是自行階段後冇咗 5406 - 3731 = 1675 人. 當30%band 1, 即是1675 x 30% = 502人離場. 屯門的band 1生數目是5406 / 3 = 1802 人. 所以參加派位的band 1 生只有1802  ...

khmama,

你數學一定很好呢, 恕我愚昧,請你也分析一下東區情況, 多謝 !