用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教你估計各區實際英中學位競爭數據
樓主: khmama
go

教你估計各區實際英中學位競爭數據 [複製鏈接]

thanks a lot.

原文章由 khmama 於 08-4-26 13:37 發表

油尖旺的考生人數是3717人, 派位學額是2039 個 (希望冇數錯), 即是自行階段後冇咗 3717 - 2039 = 1678 人. 當30%band 1, 即是1678 x 30% = 503人離場. 油尖旺的band 1生數目是3717 / 3 = 1239 人. 所以參加派位的b ...

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:06 發表

正如我所講, 很多區的band 1生數少過英中學額, 根本上一定派到英中, 但係band 1家長太保守, 一早開始填band 2 同中中, 以致很多位流咗落band 2, 所以band 2生有機可乘. 如果家長再係咁填法, 九龍城區band 2生放間 ...

khmama:
多謝你的回覆.如果小女是九龍城區band 2,其實我還未清楚佢的banding ,可能是邊緣人士(band 1尾 band 2 頭),因她的老師這樣講,
若果我想博英中,咁總有邊間佢可以試呢?

原文章由 千紅 於 08-4-26 23:05 發表
觀塘區有多少BAND 1 學生呢,個女是BAND 1 頭,如果如不到英中,會很可惜。

觀塘區的band 1人數是5417 / 3 = 1806 (未扣自行, 唔派位的人數). 如果係band 1頭, 莫講話去band 1學校叩門都有機會, 是但一間band 2學校收都收唔切, 使要靠抽入去band 2學校? 一於填晒英中落去啦!

khmama,請教

照你這樣說,(觀塘區)我仔是band 1 中前,若第一志願聖言,二是順利或官立,四和五填中文中,會不會太進取呢

原文章由 maomaochan 於 08-4-26 23:12 發表

khmama:
多謝你的回覆.如果小女是九龍城區band 2,其實我還未清楚佢的banding ,可能是邊緣人士(band 1尾 band 2 頭),因她的老師這樣講,
若果我想博英中,咁總有邊間佢可以試呢? ...

你先問下自己, 如果派咗間band 2, 你會唔會搵間band 1叩門? 如果佢係band 1尾, 就一定派到英中. 我一定會博. 如果佢係band 2頭, 唔好彩抽唔到, 你最好又叩band 1, 又叩band 2 (冇理由叩唔到), 就可以穩中求勝.

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-26 23:30 編輯 ]

其實我的想法也和LOBIG 一樣,我個女第1 填聖傑靈,之後也和你一樣,我也擔心太進取。但是我打算如不到英中就會讀直資。羅氏基金,或者播道。

原文章由 lobig 於 08-4-26 23:18 發表
照你這樣說,(觀塘區)我仔是band 1 中前,若第一志願聖言,二是順利或官立,四和五填中文中,會不會太進取呢

原文章由 lobig 於 08-4-26 20:29 發表
可否分析一下觀塘區的情況。Thank you khmama!

觀塘的考生人數是5417人, 派位學額是3459 個, 即是自行階段後冇咗 5417 - 3459 = 1958 人. 當30%band 1, 即是1958 x 30% = 587人離場. 觀塘的band 1生數目是5417 / 3 = 1805 人. 所以參加派位的band 1 生只有1805 - 587 = 1218人. 英中學額是 847個, 其中非保留學位825個, 直屬/附屬學額有22個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有22人不會爭非保留學額. 所以最後約有1218 - 22 = 1196 人爭 825個非保留學位, 即 1.45 人爭 1 學位. 機會唔錯.

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-27 09:52 編輯 ]

原文章由 lobig 於 08-4-26 23:18 發表

觀塘區1.45人爭 1個位, 點解要咁快填中中?

有 300 幾人 (即1/3) 會派唔到英中, 好既中中都會幾搶手, 既然頭三個英中志願都唔得, 即係派位隨機no.唔靚, 除非你係band one 頭 好有信心叩門成功, 否則第四開始填中中唔算快

入唔到英中你都想入間好既中中, right ? 俾我就唔敢太博

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:56 發表

[ 本文章最後由 木土土 於 08-4-27 00:25 編輯 ]

HI KHMAMA,

可否也幫忙分析一下元朗區?唔該KHMAMA.......THANK YOU!
原文章由 khmama 於 08-4-26 22:33 發表

呢度轉貼咗:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1383338&extra=page%3D3
:wave: :wave: 我心專主為大。

原文章由 木土土 於 08-4-27 00:20 發表
有 300 幾人 (即1/3) 會派唔到英中, 好既中中都會幾搶手, 既然頭三個英中志願都唔得, 即係派位隨機no.唔靚, 除非你係band one 頭 好有信心叩門成功, 否則第四開始填中中唔算快

入唔到英中你都想入間好既中中, right ...

觀塘區有15間英中(本區和他區), 300 幾人呢個數只係假設自行離場的band 1 生是30%, 其實可能會更多, 而且很多家長都偏向保守, 好快放棄填英中, 好的中中都好多人爭, 如果真係number唔好, 都未必爭得入. 咁多因素加埋, 未必需要咁快填中中.

原文章由 3B媽 於 08-4-26 22:05 發表
khmama,

小兒是葵青區 band1, 有聯系英中中學33個位,但要同另一間小學爭,讀心儀band1英中只有四間,選咗聯系英中,第二志願再博英中是否危險,請抽空賜教競爭數據

拜託http://forum.baby-kingdom.com/images/smil ...

葵青的考生人數是4455人, 派位學額是3392 個, 即是自行階段後冇咗 4455 - 3392 = 1063 人. 當30%band 1, 即是1063 x 30% = 319人離場. 葵青的band 1生數目是4455 / 3 = 1485 人. 所以參加派位的band 1 生只有1485 - 319 = 1166人. 英中學額是 677個, 其中非保留學位644個, 直屬/附屬學額有33個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有33人不會爭非保留學額. 所以最後約有1166 - 33 = 1133 人爭 644個非保留學位, 即 1.76 人爭 1 學位.

葵青有9間英中, 數目唔算多, 如果你講既英中唔放第一係抽唔到既, 咁就梗係唔好放第二啦!

原文章由 YINGLAM 於 08-4-27 00:31 發表
HI KHMAMA,

可否也幫忙分析一下元朗區?唔該KHMAMA.......THANK YOU!

元朗的考生人數是7293人, 派位學額是4318 個, 即是自行階段後冇咗 7293 - 4318 = 2975 人. 當30%band 1, 即是2975 x 30% = 893人離場. 元朗的band 1生數目是7293 / 3 = 2431 人. 所以參加派位的band 1 生只有2431 - 893 = 1538人. 英中學額是 689個, 其中非保留學位576個, 直屬/附屬學額有113個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有113人不會爭非保留學額. 所以最後約有1538 - 113 = 1425 人爭 576個非保留學位, 即 2.47 人爭 1 學位.

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-27 09:51 編輯 ]

回覆 #6 khmama 的文章

多謝你的回覆,
請你代為分析中西區形勢, 因為中西區較為特別,區內英中大多是單性別中學. 而且英中學額大部份是直屬/附屬學額, 應該怎樣計萛?
例如,聖士提反女子中學,直屬/附屬學額96個,其直屬小學小六生只得98人,當中可能有部份Band2學生(甚至Band3),那麼中西區大部份Band2生也計萛在內?
我還想問,直屬/附屬學額有沒有餘額?(例如:聖士提反女子中學)如果有,那餘額會怎樣分配?

原文章由 ireneheung 於 08-4-27 11:44 發表
多謝你的回覆,
請你代為分析中西區形勢, 因為中西區較為特別,區內英中大多是單性別中學. 而且英中學額大部份是直屬/附屬學額, 應該怎樣計萛?
例如,聖士提反女子中學,直屬/附屬學額96個,其直屬小學小六生只得98人, ...

中西區和九龍城其實很相似, 都係好多單性的直屬/附屬學額.
中西區的考生人數是2461人, 派位學額是1640 個, 即是自行階段後冇咗 2461 - 1640 = 821 人. 當30%band 1 (實際應該更多), 即是821 x 30% = 246人離場. 中西區的band 1生數目是2461 / 3 = 820 人. 所以參加派位的band 1 生只有820 - 246 = 574人. 英中學額是 853個, 其中非保留學位287個, 直屬/附屬學額有566個. 直屬/附屬學額估計應該有起碼70%是band 1, 即是有396人不會爭非保留學額. 所以最後約有574 - 396 = 178 人爭 287個非保留學位, 一定夠分. 你應該比我熟悉中西區的學校,可以試下估下這些直屬/附屬學額當中的大概band 1數目:
英皇 - 12 個
高主教 - 88 個
聖類斯 - 54 個
聖保羅 - 88 個

聖嘉勒 - 88 個
聖士提反 - 96 個
庇利羅士 - 7 個
聖心 - 133 個

回覆 #1 khmama 的文章

Khmama,

很多謝你的寶貴意見.我的兒子是由深水埗跨區到九龍城區,本來他是band1的學生,他的
banding是否會改變呢?
如果沒有的話,我打算將九龍城區內的英中全填於最頭的志願,這是否太進取?因老師說這太進取了.
多謝指教!

原文章由 hung23 於 08-4-27 16:07 發表
可否也幫忙分析一下西貢區?唔該KHMAMA.......THANK YOU!

西貢的考生人數是3639人, 派位學額是2161 個, 即是自行階段後冇咗 3639 - 2161 = 1478 人. 當30%band 1, 即是1478 x 30% = 443人離場. 元朗的band 1生數目是3639 / 3 = 1213 人. 所以參加派位的band 1 生只有1213 - 443 = 770人. 英中學額是 129個, 其中非保留學位129個, 直屬/附屬學額有0個. 所以最後約有770 人爭 129個非保留學位, 即 5.97 人爭 1 學位. (16.75% 機會)真的很差,除非你個隨機number在16.75%以內,如果唔係,機會好微.都唔明政府點解唔照顧下西貢區,係沙田撥o的過去都得啦!

回覆 #1 khmama 的文章

khmama,請教

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:56 發表

UID 53456
精華 0
積分 171
文章 155
閱讀權限 0
註冊 05-8-7
狀態 在線

QUOTE:
原文章由 千紅 於 08-4-26 22:57 發表
我個女是BAND1 頭,成績大約全級10名左右,就讀將軍澳的小學。請指教。

第一選 藍田聖保祿中學/聖傑靈女子中學  (其中一間)

第三選 用他區皇帝位,張祝珊英文中學 /寶血會上智英文書院/                                 /聖母玫瑰書院(其中一間)

QUOTE:
原文章由 千紅 於 08-4-26 23:34 發表
他區的英中很少位,是否會很冒險呢,但是我又不願意入中中。

UID 53456
精華 0
積分 172
文章 156
閱讀權限 0
註冊 05-8-7
狀態 在線

QUOTE:
原文章由 千紅 於 08-4-26 23:34 發表
他區的英中很少位,是否會很冒險呢,但是我又不願意入中中。

不用太過擔心,第一選本區正常,第三選一定係他區皇帝位,band1生他區位唔會有太多人夠胆放第一.二位。band1派完才到band2!第1.2選唔中都是當黑!運氣問題

khmama,你的意見如何 ,可否選他區,但他區的非保留學位真是極少
‹ 上一主題|下一主題