用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求學不是求分數?
go

求學不是求分數? [複製鏈接]

常常說小朋友要多方面發展, 求學不是求分數,
我的女女運動 & ART 都取過公開賽的獎,
只是成績 - BAND2,就連體藝無得IN, 直資唔收,
唔敢選BAND1學校(怕少個機會),真的求學不是求分數?          
   0    0    0    0

”求學不是求分數”

害苦多少家長與學生。

呢句說話只限於幼稚園到小五上學期,
之後嘅學生生涯係一分都不能少....

求學絕對都需要求分數,否則何來有分banding呢?
唉......教局、教局

算把啦! 籮飯焦燻時代既野, 而家大部分都已經唔再被人認同, 你仲咁將呢句說話記上心, 好無謂姐...

原文章由 vespa 於 08-4-26 13:13 發表
呢句說話只限於幼稚園到小五上學期,
之後嘅學生生涯係一分都不能少....

有d中學要自行收生時交五上成績表, 故五上(甚至四下)都唔應講呢句了.
愛收集舊書包、背囊的傻人

如果你小朋友曾經用呢句話頂過你,而且又曾經用呢句話做吞泡的強大理據,你就放不下對它(或她/他?)的仇隙.....

小兒一直成績不錯,但上到小五(今年小六啦),一直不肯努力一D,因為他自以為已經band1中啦,求學不是求分數,使唔使去爭"丁屎"分呀....硬係唔信大把人會拚命求分數....終於名次一直下滑(平均分冇退步,不過係人地進步啫 ).....佢最想入的兩間中學都冇收佢...... 抵死.....

或者我應該多謝呢句名句嘅,因為有一日佢知道兩間都收咗一D成績比佢好的同學而唔收佢(但佢認為自己其他條件不差)之後,被我 了一輪後,就同我講:“媽咪,原來求學就是求分數呀....”
剛剛測驗,終於肯坐低半日啦...... 希望比真係明白現實競爭嘅殘酷啦.......

求學又怎會不是求分數,比賽都希望獲獎啦!不過如果知是一時失手,又唔好太緊張,其實分數高是努力的成果,做人要有目標,考試想取高分是努力讀書的推動力。

醒目開學勳章

"求學不是求分數"
呢句說話真係好深入民心,
不過,由此至終我都係當成笑話一則:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題