用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 妳地個仔會這樣嗎?
go

妳地個仔會這樣嗎? [複製鏈接]

小四9歲男仔, 上堂成日傾計, 比老師罰抄, 又唔敢攤出來抄, 因怕爸爸知道他被罰, 會打他或罵他.

叫住校社工跟過, 社工姐姐又話他無問題!   
點算好? 打罵又怕? 怕到唔敢取出來做! 但真的怕嗎? 那又為何要又傾計呢? 又做錯事, 又百厭呢? 我讀小學時好乖的, 跟本想不到他在想之東西...

好言相勸他又似懂非懂? 不要挑戰老師, 要守紀律..... 講到口水都乾了, 但還是要講.... 因我不會放棄他的, 但又真的很不開心, 點算好

是否要帶亞仔 或 我要去看心理醫生, 有那人可以幫幫我??
   0    0    0    0

Joe媽媽
我的兒子8歲有同樣問題.............上堂成日傾計, 時時比老師罰 我幾乎放棄他因為我解釋但他會cover 他的耳.....
i am not sure 心理醫生 could help him...

原文章由 Joe媽媽 於 08-4-24 13:56 發表
小四9歲男仔, 上堂成日傾計, 比老師罰抄, 又唔敢攤出來抄, 因怕爸爸知道他被罰, 會打他或罵他.

點算好? 打罵又怕? 怕到唔敢取出來做! 但真的怕嗎? 那又為何要 ...

原文章由 Joe媽媽 於 08-4-24 13:56 發表

點算好? 打罵又怕? 怕到唔敢取出來做! 但真的怕嗎? 那又為何要 ...

其實 9 歲還只是小朋友, 喜欢傾計也不是太差的事, 板主先放鬆自已, 方法多的是, 試完呢招, 吾 work 又試第 2 招, 總有一天你個仔會明既.

我朋友個仔仲勁, 8 歲, 曰日吾交功課, 有陣時拿同學的功課擦左人地個名, 寫自已名就當自已, 當老師同同學傻既.

人地吾小心掂到佢, 8 歲就打人, 拿同學東西又吾出聲, 比人發覺就話借來用.

我朋友日日比學校急 call, 見家長. 現在我朋友放棄個仔, 學校放棄個家長.

你的只是小事啦.

I believe encouragement is better than anything.  My 7-year-old boy always told me he had heard too much from me and asked me to stop.  It sometimes made me mad but I had to calm down in order to set a good example for him.

原文章由 chuiiris 於 08-4-25 12:08 發表

其實 9 歲還只是小朋友, 喜欢傾計也不是太差的事, 板主先放鬆自已, 方法多的是, 試完呢招, 吾 work 又試第 2 招, 總有一天你個仔會明既.

我朋友個仔仲勁, 8 歲, 曰日吾交功課, 有陣時拿同學的功課擦左人地個名,  ...
‹ 上一主題|下一主題