用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 今年會否延遲放暑假?
go

今年會否延遲放暑假?

請問各位家長有冇收到消息?
thanks~!!!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

回覆 #1 janetc 的文章

Hi Janetc,

我冇收到消息,應該唔会啩?

unknown

會都唔出奇喎!據我理解,教署有規定學校每年只可以放90日假,而家中間放多咗,可能暑假要縮短。九龍塘有間私校,已出咗通告,考完試後,要返多一星期,補返之前放多咗嘅假。

原文章由 unknown 於 08-4-24 19:16 發表
Hi Janetc,

我冇收到消息,應該唔会啩?

unknown

原文章由 愛肥 於 08-4-24 19:38 發表
會都唔出奇喎!據我理解,教署有規定學校每年只可以放90日假,而家中間放多咗,可能暑假要縮短。九龍塘有間私校,已出咗通告,考完試後,要返多一星期,補返之前放多咗嘅假。

...

我致電校務處,她說學校會於5月份開會才決定.

超級唔明為何不用補,致電給學校那女人說請我巨體講。痴痴地,我就唔明個巨體所以致電問,點知佢用問題答我的問題。每年又返少 半個月,又唔使補,又狂叫學生自修幾課幾課,超奇怪。

一考完試, 好多學生去旅行, 有些又要準備畢業典禮表演, 有些就準備去學校的宿營, 遊學團, 有些準備去不同的比賽。跟回原本的校曆係最明智, 之前因流感上少了五日課堂吧了。

至於有些學校大考後仍需上學至七月中,  其實都不會教書, 全日制都會變半日, 有幾個朋友小孩的津小,  六月大考後要回校上半日學, 但日日是回校看vcd! 朋友們是多麼的想唔返。

SFA 千萬不要學呀。

醒目開學勳章

我希望學校將考試延遲,將那5天補回。如果補在考試後便沒意思了!

原文章由 EmilyBB 於 08-5-9 10:34 發表
我希望學校將考試延遲,將那5天補回。如果補在考試後便沒意思了!

Dear All,
我好同意EmilyBB嘅講法,

延遲考試可能有困難吧!因為學校考試好似要就個TSA評估。我覺得返學又唔一定係要上足堂嘅,羣體生活都係小朋友需要學習的。有幾日唔駛上堂,可以跟同學仔玩,我諗啲小朋友會好開心。其實用平常心去接受學校的安排,感覺會開心啲。

愛肥

原文章由 EmilyBB 於 08-5-9 10:34 發表

No Way! 若改考試日子就慘啦! 我已幫小朋友訂了619日出發的機票, 要改校曆我想會一早說明, 如果到今時今日都無講, 無理由依家先改掛!

我好多朋友都說他仔女的學校一早宣佈不用補回這5天,考試範圍會因應教書進度而出. 學校到現在還未通知,應該不會改考試日子卦.