用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

要讀架.

原文章由 MUNTUNG 於 08-5-21 16:40 發表

咁係咪唔駛讀比佢聽架?只係係佢面前閃。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

夠快就得啦.

我囝囝英文不用三天已經會自己讀, 所以看三天就要換出, 要根據個別小朋友情況.  字咭和日數係可加可減架.

原文章由 kwanaty 於 08-5-21 23:08 發表
我初初用PPS會配上真人發聲以1秒1張速度自動播放, 但係發覺太慢, 於是自己發聲及手動按mouse, 咁會快好多

我想閃print,(覺得電腦傷眼... 不過佢連電腦都唔認真望) 但係真係唔夠手快, 我而家一叠卡用釘孔機釘左, 串 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

點解咁貴架, 我家$688 0咼, 仲好輕.  仲可以scan , 影印. 如果你地買laser printer, 每張紙成本都好高0咼.  可以scan, 可以做埋自制書0咼.  

字及詞語係用紅字, 句子係黑字.  0吾跟杜曼就甚麼色都可以啦.

原文章由 smt070115 於 08-5-22 00:00 發表
moondream3003,

好多謝你咁詳細解答問題!!!

我想問下你地係咪全部都係用紅字呢?

有無人用黑字?

因為我今日叫老公去睇彩色printer(接近$3000, 錢不是問題), 曼難搞係佢話重成30-50磅, 我聽到有啲驚, 因為好大 ...

smt070115:

我一直係用黑色0既,
而且有時吾得閒print,
用粗身雙頭筆寫已經ok~

其實另一方面我又想阿囡習慣下 咩字體都識下,
費時佢吾like 睇'真人手寫'字0者! 嘿嘿嘿

讀, 梗係讀啦, 唔讀佢點識呢

佢一係就一路玩間唔中用眼尾望下, 一係就搶, 搶完丟左佢, 或MEET 爛佢, 所以我都唔知佢有無識到, 佢又仲未開始講, 我根本一D都唔知佢認唔認得D字

原文章由 MUNTUNG 於 08-5-22 09:27 發表

咁一秒三張,你都係照讀比佢聽架?佢會唔會想搶你啲卡架?

[ 本文章最後由 kwanaty 於 08-5-22 22:05 編輯 ]

我個仔仲未開始講野, 睇完我都唔知佢識定唔識, 我都知應該可以有加減既彈性, 但係我評估唔到佢識左未, 所以一直都係閃足5日先轉

原文章由 moondream3003 於 08-5-22 10:03 發表
夠快就得啦.

我囝囝英文不用三天已經會自己讀, 所以看三天就要換出, 要根據個別小朋友情況.  字咭和日數係可加可減架.

話時話, 我話就話係閃PRINT, 其實全部都係手寫, 因為D 墨好重皮, 而且佢幾個月開始睇我D handwriting, 應該都唔存在看不慣. 反正我寫端正D 都幾似arial架

原文章由 3X 於 08-5-22 10:17 發表
smt070115:

我一直係用黑色0既,
而且有時吾得閒print,
用粗身雙頭筆寫已經ok~

其實另一方面我又想阿囡習慣下 咩字體都識下,
費時佢吾like 睇'真人手寫'字0者! 嘿嘿嘿 ...

原文章由 kwanaty 於 08-5-22 22:02 發表
讀, 梗係讀啦, 唔讀佢點識呢

佢一係就一路玩間唔中用眼尾望下, 一係就搶, 搶完丟左佢, 或MEET 爛佢, 所以我都唔知佢有無識到, 佢又仲未開始講, 我根本一D都唔知佢認唔認得D字

...

KWANATY:
未識講0既時候,
try to 比2張佢選..一手拿dog card, 一心拿cat card,
問佢邊張係cat 0甘就知佢認吾認得d 字.

玩熟左可3選1 or 4選1~如此類推.

0吾係講架, 係二選一選一張正確的字咭.  後來可以玩三選一.

我囝囝英文就可以講出來, 中文都係要選.

原文章由 kwanaty 於 08-5-22 22:07 發表

我個仔仲未開始講野, 睇完我都唔知佢識定唔識, 我都知應該可以有加減既彈性, 但係我評估唔到佢識左未, 所以一直都係閃足5日先轉

原文章由 3X 於 08-5-22 23:08 發表

KWANATY:
未識講0既時候,
try to 比2張佢選..一手拿dog card, 一心拿cat card,
問佢邊張係cat 0甘就知佢認吾認得d 字.

玩熟左可3選1 or 4選1~如此類推.

但我試過比佢選,佢都時對時錯... 咁又點呢?
書中好似有提過bb有時會特登比錯嘅答案,因為唔中意考佢or覺得太容易.
um...我個女好明顯唔中意人考佢, 每樣嘢學識咗只做幾日, (e.g.: byebye, kiss, clap, ...) 之後點叫佢都唔肯做, 好硬頸!

咁就0吾好考啦.  遲D再考啦, 要開心快樂玩閃咭呀ma.

原文章由 miumiu809 於 08-5-23 09:23 發表

但我試過比佢選,佢都時對時錯... 咁又點呢?
書中好似有提過bb有時會特登比錯嘅答案,因為唔中意考佢or覺得太容易.
um...我個女好明顯唔中意人考佢, 每樣嘢學識咗只做幾日, (e.g.: byebye, kiss, clap, ...) 之後點叫 ...

我真係好意外同好開心呀!因為我尋日教我個仔,我係第一次教佢,同佢玩閃卡,因為佢成日都將啲野整爛,我唔敢比佢玩,但聽完你地 講咁我尋日試下啦!估唔到就有咁好成果。
我係買左現成既卡,係顏色同有埋字既,我比左七張佢睇,大約讀左七八次比佢聽,起初我唔比佢攞架!但唔比佢喊,咁我比佢,佢攞左新放低舊,我又攞返比佢睇,重復七八次,但當然會整皺哂啦!但到之後我攞住哂啲卡黎問佢,佢竟然可以抽中哂!我真係好意外!咁短既時間佢己經認到,可能我太底估佢喇!我會繼續努力!

真係想問下有問住天水圍的知己, 早期教育真係好孤獨.  大把人覺得我迫我個仔.

真係想問下有無住天水圍的知己, 早期教育真係好孤獨.  大把人覺得我迫我個仔.

原文章由 moondream3003 於 08-5-23 14:00 發表
真係想問下有無住天水圍的知己, 早期教育真係好孤獨.  大把人覺得我迫我個仔.

MOONDREAM,

都係個句啦..
吾好理人講咩,
自己做自己認為0岩0既野就ok啦!
人人想法不同0既,
正如有d人說x輪功最好一樣..哈哈哈

我而家在吾同路向的朋友面前,
一d都吾再提自己教學0既點滴,
費時啦.. 明白0既朋友就無咩野,
吾明0既佢地始終多說話, 好麻煩下0架!

吾講呢樣仲有其他野可以講麻

我住O係你對面--天逸
做野O係你隔離--天富

共勉!!

原文章由 moondream3003 於 08-5-23 14:00 發表

你咁快起左我底, 你又知我住天富, 勁呀

原文章由 kwanaty 於 08-5-23 22:59 發表
我住O係你對面--天逸
做野O係你隔離--天富

共勉!!
‹ 上一主題|下一主題