用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效

Moondream3003 & 3x,
好開心你們同大家分享呀~!!
你地的小b都好叻, 我覺得成功其實係全靠媽咪的堅持&貫徹!
睇到你們的成果,令到我地呢d (女女而家10個月) 經常比人誤解&取笑的媽咪好有決心繼續努力呀!!!
thanks!!

原文章由 丫頭 於 08-4-29 18:14 發表
佢地勁鍾意睇書可能從小我就買好多圖畫書給他們看吧。

最初他們上堂學習flash card時是全文字沒有任何圖案的,那時他們還未識說話,有時老師會問他們那個生字是正確他們便會在那字card上點一下,但沒有再join後我便到各大 ...

看完你女女跟兒子的差別, 令我想起最近想買的一本書呀!!!  叫"提升男孩能力"

本書未買到, 但看簡介時這樣說:  "男性的大腦天生更容易接受圖表、圖像和運動物體的刺激"

請看以下:
男女大腦存在差異, 很多原因造成男孩子在學校學習過程中存在障礙,有關專家認為,最重要的原因就是男女大腦存在著差異。

與女性的大腦相比較,男性的大腦更多地依賴於空間機械刺激,他們天生更容易接受圖表、圖像和運動物體的刺激,而對課堂上單調的語言刺激,容易產生厭煩、分心和坐立不安。所以,男孩的大腦結構決定了他們天生不能很好地適應強調閱讀、寫作、複雜的組詞造句的教育方法,因此,多數男孩在接受學校教育時的成績會明顯落後于女孩。

提高男孩學習能力有秘訣
 從小學起,男孩的學習成績一般會不如女孩,於是,不少父母擔心男孩的成長是否會落後于女孩。而最近一項研究發現,造成這種現象的主要原因是現行的教育體系不適合男孩的學習特點。因此,教育專家建議父母在家中採取有效措施幫助男孩改變學習習慣。

男女大腦存在差異

很多原因造成男孩子在學校學習過程中存在障礙,有關專家認為,最重要的原因就是男女大腦存在著差異。

與女性的大腦相比較,男性的大腦更多地依賴於空間機械刺激,他們天生更容易接受圖表、圖像和運動物體的刺激,而對課堂上單調的語言刺激,容易產生厭煩、分心和坐立不安。所以,男孩的大腦結構決定了他們天生不能很好地適應強調閱讀、寫作、複雜的組詞造句的教育方法,因此,多數男孩在接受學校教育時的成績會明顯落後于女孩。
  全球一項對35個發達國家15歲青少年的知識和技能進行的為期3年的研究也證實:女孩在大部分學科和大部分年齡段的評分都勝過男孩,偏差最嚴重的是閱讀和寫作這兩項基礎科目。
  男孩的3個學習特點

特點1:用動作學習

男孩在讀書時,通常會不自覺地用腳打拍子,同時眼睛不時地瞟來瞟去,察看周圍事物。這是因為男孩更傾向于冒險和創新的學習方式,更善於行動和使用各種工具。

提示:當父母看見男孩毫不疲倦,同時又漫無目的地繞著圈子和小夥伴追逐奔跑時,不要感到驚訝,這是男孩學習和認識世界的一種方式。通常情況下,男孩用身體所能體驗到的思維和頭腦中的思維是同等重要的。
  特點2:用身體溝通

不少男孩喜歡通過身體攻擊的方式與小夥伴進行彼此溝通。他們互相踢打、推拉或碰撞,從親密的身體接觸中得到快樂。男孩通常借助這些舉動來瞭解人的缺點和力量。

提示:兩個男孩在嬉笑過程中互相推拉與兩個女孩坐在一起親密交談傳遞的友愛是一樣多的。
特點3:用視覺獲知

男孩的大腦與女孩的大腦對光的體驗也不相同,男性對視覺和光線有很強的依賴性,視覺往往是男性獲取資訊最為發達的方式。

提示:男孩在明亮的光線下的視力更好,因此,讓他們在光線充足的環境裏讀書、遊戲、工作,效果會更好。

有效的家庭助學方法
  方法1:鼓勵為先
  如果孩子已經為學習成績不好而感到沮喪,那麼過度的批評只會導致孩子更沮喪,男孩更需要來自家長的鼓勵。
  提示:可以有意識地強調男孩身上的優點,讓孩子將這種成功感擴展到其他領域,讓孩子在感受成功的同時發現自己的不足。
  方法2:規範習慣
  研究證明,很多男孩存在學習障礙並不是由於學習本身造成的,而是由於一些男孩過度沉溺于網路、玩遊戲或看電視,這些活動會對男孩的大腦造成一定影響。
  提示:攝入過多糖類食物也會造成“低成績抑鬱症”。因此,父母應注意和改變孩子的飲食結構和其他不良習慣。
  方法3:陪伴學習
  家庭作業在孩子的教育過程中扮演著重要角色。父母在陪伴孩子學習時,可以和他一起學習整理紙張和檔夾,給他演示如何使用學習用具,
測試孩子的拼讀能力等,父母的幫助對提高孩子的學習效果能起到重要作用。
  提示:盡可能每天花一個小時陪伴孩子做作業,並規定好做作業的時間。
  父母陪讀要點
  無需直視 交談時,要求男孩直視你的眼睛會給他造成壓力,影響他專心學習。
  緩衝時間 男孩體內的感覺中心需要更長的時間進行轉換,所以,指令孩子做某件事時,應給他超過6秒或更長的緩衝時間。
  多次重複 要求男孩通過“自己重複”多遍來幫助和指導自己的行為,然後達到目的。
  不必專注 學習時,如果發現男孩以擺弄筆或坐立不安的方式來進行自我刺激時,不必過於苛求他。

miumiu809:

係! 吾需要理人點睇,
各人有各人想法,
做父母0既當然想比自己覺得最好0既子女.
點會有人想害自己個小朋友呢??
可能大家所buy0既教學方法人人不同而已~

有d人可能覺得你0甘做係迫/谷緊小朋友,
不過..只要你0向努力同周詳計劃下,
培養出小朋友對呢方面有興趣,
佢自然會中意, 跟住佢就會追住要你教佢0架啦!
佢0甘中意又點會話迫/谷佢呢?

而且..0甘細個bb又點會比人迫到呢???
予期話係迫/谷, 倒不如用比較正確的說法==>
"引導'' "培養"好過啦..
係0米? 大家一齊努力啦! 你都好快見到成果的啦!

我以前都係本著..
"雖然做左未必見到成效,
不過咩都吾做就一定無成效"0既宗旨去做...

吾好浪費左0-2歲, 培養閱讀最寶貴0既黃黃黃金期呀!

[ 本文章最後由 3X 於 08-5-13 23:56 編輯 ]

真係! 唔需要理人點睇架0咼, 我真係你有你講, 我有我做.:;pppp: :;pppp: :;pppp:
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

Hi moondream

我剛為快3歲的孩子玩中文閃卞
我多數閃詞語(即兩個至三個字一組)
我己肯定其中一些詞語
他是記得/認得的

只是如果單獨抽取其中一個字比佢睇
佢就認吾到
你有試過這情況嗎?

另外我有閃單字
如:碗   門    窗  等
他又記得/認得的

原文章由 moondream3003 於 08-5-14 14:24 發表
真係! 唔需要理人點睇架0咼, 我真係你有你講, 我有我做.:;pppp: :;pppp: :;pppp:

3x & moondream3003,

多謝你們的鼓勵^^
睇咗你地嘅post, 我又比返心機嘞:;pppp:
原本目標是一天轉5個新中文字+ 5個新英文字, 因為自己懶惰, 通常要成3-4日先轉比bb.
唔知你地係唔係真係做到非常認真地每天最少3次+每天換新字card架呢?

miumiu809:

唔知你地係唔係真係做到非常認真地每天最少3次+每天換新字card架==>
絕對吾係跟到足,因我個囡吾like 1秒1張, 每天都係新cards0甘閃,
佢要細心睇完一張先比放開我隻手, 比我轉下一張
(約用5秒以上, 有時仲搶0黎細心研究下,)
所以基本上如狀態好0既 , 一次睇十幾張又有..
狀態麻麻, 只睇數張.. 每次睇2-3個round 就開始無興趣,
0甘就要stop.

約睇左10張左右,
我會make sure佢識認(未識講野時會叫佢選出正確0既card)
再加插新card 數張, 再混埋一齊再睇..
而舊cards亦會不斷重溫,
有d 字識, 有d吾識, 佢先有興趣睇...
如果全部新cards,佢反而無左興趣.

我估都係每個小朋友學習態度/吸引能力,方法吾同,
而需要不斷求變去就番佢地.

p.s. 除了睇flash cards之外,
我仲將佢已經識0既字, print 晒d 字0向A3 PAPER 度,
(約一張PAPER 有 20個字左右, 白底紅OR黑字)
再貼0向屋企0既牆,
0甘樣佢好似仲有心機, 無時無刻自己主動走去睇,
仲成日自己指住讀晒出0黎.

雖然同杜曼以右腦記憶法記入腦0既理念吾同,
不過佢既然0甘先學得快, 學得多同夠主動去學,
我亦吾理得0甘多啦!

最近我JOIN左 KINXER U...
上左幾堂,
發覺佢地教D 英文字,我個女其實8-9成都識晒,
不過都好啦, 當溫習囉!
而國語個1小時就當比佢多D 接觸中文,
希望佢快D 中意埋中文字啦!!!

見到你哋啲成效咁好..我真係非常之羨慕呀 我仔仔剛兩歲,之前未知杜曼方法前就買咗啲flash card返嚟,一面係圖一面係字,另外又買咗啲phonics,gc reader係睇vcd....上兩個星期我就開始試杜曼方法(自己寫字咭),佢由開始就唔鍾意,成日指住字咭背面同我講冇呀,根住就走咗去唔睇,而家搞到我都唔知點樣同佢開始好

咁你地有冇用"your baby can read"呢?
今日去了dr. titzer在美國的workshop, 見有d小朋友讀書好叻~!

因為我地住usa, 自問有d忽略了英文...
如果你地bb都中意英文多d, 我女女唔洗旨意中意中文都得嘞...

moondream3003,
你仔仔幾大開始用機靈狗呢? 一開始用abc or stage 1?
字, 句子,全部print出來嗎? or 用powerpoint?

我其實都打算買中英文版國家地理兒童百科呀~不過, 幾歲左右可以開始睇呢?

miumiu:
baby can read 我都有用呀,
幾好0架, 不過係0向我個囡開始對文字有興趣之後,
(約15個月左右)先比佢睇,
佢當時非常喜歡, 平均一日睇2次左右,
睇左1星期, 經已識晒vcd入面d 字啦(識認, 讀同含意),
自此之後佢對文字更加有興趣,
可能係0甘, 令佢更加愛上讀書.

前幾日我買埋 sight word kids, level 3-5,
雖然佢話係比p3-p60既小朋友睇,
不過我發覺佢d字吾深,可能佢話比p3-p6的小朋友睇作得大左d..
不過0向一本童書入面, 個d 字真係非常常見囉!

套野有書,vcd,cd. vcd係以rap型式讀出小故事, 有節奏感,
字幕夠突出, 夠大, 都幾得意, 我個囡都叫中意.
而且吾貴, 當比個囡溫下書都好.

moondream:
你個仔而家該k1,
我想問下佢番學時會吾會悶,因為好多字已經識晒,
會吾會無 心機上堂? 影響其他小朋友同比老師投訴?

[ 本文章最後由 3X 於 08-5-15 22:31 編輯 ]

原文章由 3X 於 08-5-14 23:27 發表
...
我都試過2選1test小b, but佢時對時錯,又想起glenn doman說絕對不要考小朋友,於是冇再test佢. but我相信佢而家係唔識lor~
你如果小朋友未識, 一直教同一些字?

3x & moondream3003,

你地講嘅2套書我都好有興趣! 似乎好適合用緊flash card的小朋友!!

你地係自己print晒d字card先--> print 句子--> 先真正比佢睇書嗎?

我其實屋企d童書多到...  唔知仲買唔買好? 而家好想買套"機靈狗"先. 大d再買埋"sight word kid"

其實我如果將屋企d故事書同樣咁做效果ok嗎?
你地覺得定係用你們說的這2套書效果好d?
因為好似佞製作字card易d, 有系統地教字-> 句子-> 書.
同意嗎?

原文章由 3X 於 08-5-15 22:26 發表
miumiu:
baby can read 我都有用呀,
幾好0架, 不過係0向我個囡開始對文字有興趣之後,
(約15個月左右)先比佢睇,
佢當時非常喜歡, 平均一日睇2次左右,
睇左1星期, 經已識晒vcd入面d 字啦(識認, 讀同含意),
自此之後佢 ...

女女5個月開始我就比佢看yr baby can read嘞!
昨天去了dr. titzer的workshop, 看見會上d小朋友reading, wow~~

3x: 即係你跳咗sight word kids 的level 1-3嗎?

我一向冇好有系統地教女女英文架, 只用開心網上現成的powerpoint, 時教時唔教...
如果而家想好好地開始, 用sight word kids level 1開始好嗎?
定係用"機靈狗" 由淺入深好d?
邊套有系統d呢? pls give me advise!!

其實都好易選jei~
5 dvds set (us$59.9)係主打product.
你可以只買呢5隻dvd就可以了~~!!

至於有d媽咪可能會比佢地睇dvd之餘, 同佢地玩下/ 重溫一下dvd內的內容, 咁就可以買埋:
Your Baby Can Read! Sliding Word Cards (NEW!) us$70.
我覺得呢套新card好好, 最初可以教佢字, then拉圖出來比佢睇等佢明白個意思.
到大d就可以用來同佢地玩card game, e.g.: 2選1 問佢地d字. (如果唔識先拉個圖出來比提示佢) 我女女now10個月好中意玩.

我覺得如果小朋友比較大,可以選擇:
Your Baby Can Read! Lift-The-Flap Card Sets us$19.95.
因為有單字, 圖 +句子.

MIUMIU:

你如果小朋友未識, 一直教同一些字?==>係
不過基本上教第2日未識,
第3日已經識, 不過如果吾係太熟0既,
會再睇到好熟為些先吾睇0甘囉..

又想起glenn doman說絕對不要考小朋友,
於是冇再test佢. ===>
其實..吾test 真係吾知進度(個人意見),
不過可以用d 比較好玩, 有興0既方法問,
吾好以嚴肅態度似'考試'形式去問,
0甘樣小朋友會比較合作指出/講出個生字囉.

你地係自己print晒d字card先-->
print 句子--> 先真正比佢睇書嗎?==>係

即係你跳咗sight word kids 的level 1-3嗎? ==>係,
因為發覺level 1 - 2 的 字好淺, 怕個女無興趣睇,
所以skip 左佢.. 其實sight word吾需要好有系統地教,
佢只不過比你學番晒d 英文常用字only.

呢套我覺得0岩比d 對文字有概念0既小朋友用好d,
因為佢吾係教你點記d 字,
係加深 對'常用字'0既印象, 意思等.

其實sight words 可以用另一形式教,
吾一定買教材, 例如print 晒落A3 paper度, 再作短句,
都同樣學到 ==>
我的方法 : http://www.youtube.com/watch?v=I2WHtXVKqgg

第一本讀完的自製書 (當時阿囡17個月大)
http://www.youtube.com/watch?v=B4eVCFwtmLk
http://www.youtube.com/watch?v=aDvGn6FhgdU
http://www.youtube.com/watch?v=hoV4mVuaNfQ

[ 本文章最後由 3X 於 08-5-16 10:40 編輯 ]

米妹睇toy book好cutie 呀~

3x & moondream,
想問下你地, 如果我而家想正式開始教埋英文應該點第一步準備d字card好呢?
將我教開的中文全部translate成英文?

你地有冇save好一d檔案,可以同我share嗎?
thanks!!

想問下, 機靈狗一套大約幾重? 大唔大盒?
(我唔知寄返來美國好定寄hk好?)

好似見到有"影印版" & "原版" ?! 但價錢又一樣? 紙質很差的嗎?
thanks!