用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
樓主: Minniechung
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

原文章由 moondream3003 於 08-4-30 14:04 發表
我都0吾只啦, 中文 x 12, 中文句子 x 6, 英文 x 9, 英文句子 x 6.  

仲有數點咭 X 9, 減數 x 3 X 3, 仲有普通話百科powerpoint.

...

WAH,  真係好多喎.   我都只係中文,英文各10張.  都諗住好多tim.   我想問下,   數字點點咭之前我己經flash 左一次俾個女睇,  我哩排又再flash 多一次, 由1開始.  得唔得架.   但我從來都無flash +-x\俾佢睇,  如果flash +數, 係咪唔駛flash 個"+"字, 只係flash 點數, +用口講就得啦.

我想知你d百科powerpoint 係點架.

我係中:25 + 英:25
呢排佢愛上FLASH card, 好專心坐定定玩完中文25張都唔夠喉~英文我是隨便地和她玩玩而已, 不是太認真!

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-5-1 16:58 編輯 ]

我剛開始睇緊杜曼教學...我想問係咪啲字唔好口語化,eg.枱要寫成桌子.....等等
另一問題係第三階段同第四階段有咩分別呀?我睇本書幾次都想唔明

原文章由 gg2000 於 08-5-4 13:09 發表
我剛開始睇緊杜曼教學...我想問係咪啲字唔好口語化,eg.枱要寫成桌子.....等等
另一問題係第三階段同第四階段有咩分別呀?我睇本書幾次都想唔明

其實我都係唔係好明第三同第四階段,  不過我唔係完全跟哂本書教既方法.

原文章由 Minniechung 於 08-5-4 22:53 發表

其實我都係唔係好明第三同第四階段,  不過我唔係完全跟哂本書教既方法.

咁啲字呢?係咪唔好口語化呀?你開始咗未呀?我就仲研究緊?

原文章由 gg2000 於 08-5-5 09:59 發表

咁啲字呢?係咪唔好口語化呀?你開始咗未呀?我就仲研究緊?

其實真係唔洗跟足晒glenn doman的書, 因為實在有太多地方說得不清楚, 我的經驗是once你一開始了, 到時你自己會想出方便自己的方法了,不用太執着啦~
至於口語化...咁小朋友在hk讀書都不是口語化的, 當然用回文章的字彙好些啦~

miumiu809講得啱架, 讀書都不是口語化, 所以千萬唔好用口語呀.   

我都0吾係跟足lu, 例如我想比果園這本書囝囝睇, 我會先做字咭, 詞咭, 跟書閃句子, 再將本書scan左印出做成字圖分開架.

原文章由 miumiu809 於 08-5-5 11:36 發表

其實真係唔洗跟足晒glenn doman的書, 因為實在有太多地方說得不清楚, 我的經驗是once你一開始了, 到時你自己會想出方便自己的方法了,不用太執着啦~
至於口語化...咁小朋友在hk讀書都不是口語化的, 當然用回文章的字 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

Minniechung,

你可以到http://www.happyfamilynet.com/baby/下載 powerpoint template來做架.

原文章由 Minniechung 於 08-4-30 17:20 發表

WAH,  真係好多喎.   我都只係中文,英文各10張.  都諗住好多tim.   我想問下,   數字點點咭之前我己經flash 左一次俾個女睇,  我哩排又再flash 多一次, 由1開始.  得唔得架.   但我從來都無flash +-x\俾佢睇,  如 ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

原文章由 moondream3003 於 08-5-5 13:51 發表
Minniechung,

你可以到http://www.happyfamilynet.com/baby/下載 powerpoint template來做架.

好, 唔該你,  哩個網址既媽咪好勁, d內容甘詳盡,  用好多時間去整理哩個web,  同時好多媽咪都受惠.

原文章由 miumiu809 於 08-5-5 11:36 發表

至於口語化...咁小朋友在hk讀書都不是口語化的, 當然用回文章的字 ...

我都係無跟足作者所講甘去做.  好似佢講每日5張,  加到25張.  每日分5組哩flash ,  我無甘做,  我每日同女女flash 10張中文, 10張英文,  數點10張.   flash 足5日, 之後就成組字轉哂.

咁教佢時咪要作解釋囉,因佢一直知嗰張係枱同櫈,突然轉叫桌子同椅子會唔會好亂呀?

唔緊要架,  你唔駛怕佢地會亂,   flash 字俾佢睇唔係要佢知d字點解, 只係俾d字佢記得先.  你當係一個圖像甘.  到佢收集哂一大堆字時,  加埋平日佢地會聽到或看到o個d字, 就會聯想起之前flash 個d字.

原文章由 Minniechung 於 08-5-6 02:34 發表
唔緊要架,  你唔駛怕佢地會亂,   flash 字俾佢睇唔係要佢知d字點解, 只係俾d字佢記得先.  你當係一個圖像甘.  到佢收集哂一大堆字時,  加埋平日佢地會聽到或看到o個d字, 就會聯想起之前flash 個d字. ...

哦~咁第三階段(短句)同第四階段(句子)有咩分別呀?

原文章由 moondream3003 於 08-5-5 13:50 發表
... 再將本書scan左印出做成字圖分開架.

我唔係好明? 將字印出or將圖印出? 既然目的是想培養佢閱讀,點解要分開? may be 我get錯你meaning?

原文章由 Minniechung 於 08-5-5 13:55 發表
好, 唔該你,  哩個網址既媽咪好勁, d內容甘詳盡,  用好多時間去整理哩個web,  同時好多媽咪都受惠.

係呀!! 好多謝佢地~!
上次個site轉了新網址, 嚇死我&妹妹, 馬上download晒做back up
如果你有時間,仲可以加入做百科的行列, 做一個可download9個.
有晒網領的!

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-5-6 18:25 編輯 ]

原文章由 Minniechung 於 08-5-5 13:59 發表

我都係無跟足作者所講甘去做.  好似佢講每日5張,  加到25張.  每日分5組哩flash ,  我無甘做,  我每日同女女flash 10張中文, 10張英文,  數點10張.   flash 足5日, 之後就成組字轉哂. ...
但係你一次轉成組字,bb仲依然很有興趣看嗎?

原文章由 gg2000 於 08-5-6 14:50 發表

哦~咁第三階段(短句)同第四階段(句子)有咩分別呀?

3:咪係短句子,通常是noun+verb.
4:是完整的句子. 有多d detail, 例如時間,形容詞...
簡單d, 到你做字card做到果時, 咪就係短d同長d嘅句子lor
又係果句,輕輕鬆鬆隨你所理解咁去做就ok架嘞
最緊要係每次玩得好開心~~你同bb都enjoy!

moondream3003,

你的仔仔很厲害,相信你用了很多的時間,及心思,

可否分享一下你改良版 - Doman 教學法,如:

(1)  點樣自制字卡 / 百科卡或買現成?
(2) 點教數學?
(3) 點教百科?
(4) 每天教學的時間,卡數安排
(5) 幾多個月開始字卡?
(6) 2年來的教學心得.....請分享一下

謝謝!

1) 已經三年啦, 因為囝囝一出院已經開始, 不過因為初生, 要比正常字咭D字體更大, 所以用大畫紙自己print, 字咭未出世已經訂造左.  後來都一歲以上, 可以看到比較細D字, 已經訂的字咭又0吾夠用, 所以全用A4紙來閃, 用活頁膠套加透明硬膠, 要用边D字就印, 然後放入去.  用完背面可以印句子, 然後就放入回收箱 , 我無閃百科呀.

2)  數點咭同杜曼放法一樣, 不過真係玩票形式, 今年囝囝0吾睇, 話要用英文0咼, 咁就用英文重新來過啦, 之後又0吾睇, 咁我就用佢lodon bus用做數點咭, 用powerpoint 閃, 佢真係睇到眼定定 , 佢之前會答我算式正確答案, 後來佢夠膽次次都答錯, 所以我就0吾問, 但係會用佢最愛的車來玩, 放三架車, 另再放兩架, 我就話"嘩! 原來三加二等於五0咼." , 但都0吾要求佢答我, 因為知佢玩野.:;pppp: :;pppp: :;pppp:

3) 百科無教.

4) 早上, 午睡茶點後, 晚飯洗澡後.

6) 我後來發覺用有系統的教材內閃會更好, 因為佢地本身D字都會有重複出現係其他書.  我係用機靈狗故事樂園來教英文, 先閃字, 再閃句子, 再睇書, 初時係scan 圖再做成杜曼的自制書, 後來發覺佢睇有圖有字D書時會先睇字, 我就直接比佢睇書, 0吾做自制書.
因為發覺效果好好, 所以我將機靈狗故事樂園中文化, 閃字, 閃詞語, 閃句子, 然後睇自制書.

機靈狗故事樂園Stage 3時我就開始加入內地版的國家地理兒童百科, 係全英文架.

雖然中文同英文都係一出院就開始, 但係囝囝係鍾意英文書.

原文章由 DYJY 於 08-5-10 15:44 發表
moondream3003,

你的仔仔很厲害,相信你用了很多的時間,及心思,

可否分享一下你改良版 - Doman 教學法,如:

(1)  點樣自制字卡 / 百科卡或買現成?
(2)  點教數學?
(3) 點教百科?
(4) 每天教學的時間,卡數安排
(5) 幾 ...

[ 本文章最後由 moondream3003 於 08-5-13 10:08 編輯 ]

MOONDREAM:
雖然中文同英文都係一出院就開始,
但係囝囝係鍾意英文書===>同病相鄰呀,
我個囡對中文無興趣.. 點好呢?

all:

我都想分享下用杜曼教學法0既成果.
基本上我覺得家長以恆心同信念,
我相信大家一定得到滿意0既效果.
而我自己亦吾係照足杜曼書入面0甘教,
有好多係因自己需要而改變教法.

我個囡而家25個月.
由出世開始, 我將好多文字(no pictures)貼晒0向佢bb房d 牆度.
中,英,數,日文都比佢睇慣........ 吾想佢睇慣花碌碌0既公仔.

由2個月開始, 睇點數cards 1- 100 (由於佢無咩興趣, 100之後就停左數學)
由4個月開始, 睇英文字cards(no picture, 剩文字),
不過我個囡如果以杜曼方法1秒1張佢係吾likes 0既,
佢要平均5秒一張先中意. 有時更要比佢羅住0向手, 細心研究一番.

由4個月 - 1歲, 佢total睇左800張左右英文字cards,
未識講好多野時, 已經好標準0甘讀 / 認 出card上0既字,
呢段時間對文字非常敏感, 出到街好主動要我讀晒街上0既poster出0黎,
人地件衫一有字, 佢就眼甘甘好專注0甘睇.. 指住人地心口讀字,
坐的士時, 手指指次次都要我讀 後座門上,
黃色個張notice 比佢聽(起錶幾錢, 每公里收費幾錢個張)....等等...

當佢開始識識地講野, 效果出0黎啦(17個月開始)..
字cards中.. 基本上8成識認晒讀晒出0黎(我寫出0黎比佢讀).
A-Z(a-z),1-100已經識認/讀晒出來....
同好多英文生字吾駛教佢原來一早已經入晒腦,
自動UP 番出0黎,. 吾需要特別教佢.
之前睇0向 的士門上果張notice,
有一次忽然自己讀晒出0黎.

下一步我轉教 'THE , A, AN, IS'等等0既字.
識晒之後我自製書,
將佢識0既字連串成一本書,
如 I like to make a  bubbles (佢真係好中意吹bubbles),
當佢第1次睇自製書, 佢發覺點解成本書都識讀晒0既?
而內容又同自己息息相關
於是以後就真正愛上書.

0向18個月大時, 睇1-2句英文組成的書.
20個月大時, 自睇3句左右0既英文書,
而家25個月大, 自己睇4-5句組成一頁0既書.

有d 字佢未必見過
如有d 不知明, 菲律賓牙膏牌子名, 佢都有能力自己併到出黎,
當我寫d words比0黎時, 佢好中意去估我寫咩,
如我寫 co..佢會說 cookie / colour / control / come ,
開始好中意玩d 文字game.............

現階段趁佢仲有對文字有興趣,
現階段會教更深入0既字,吾再係幼童用0既字,
而且而家教已經好易上手同記得,
基本上佢想知一字點讀, 教佢2,3次,
第4次問佢已經認到出來,
好在係中,英同用0既地方,
好多野都有中英對照,
基本上佢有興趣0既, 隨時隨地都會學到,
如好l中意睇包裝上0既英文說明,
玩具box上0既解說.. 連手提電話0既英文說明書都讀一餐,
我覺得最緊要令佢地有左閱讀有左興趣,
好多野開始會自動波, 家長只在旁引導已經可以做得好好.

我希望各有心0既家長,
要keep住努力, 以吾好放棄0既心態,
成績一定好快見到.

培養喜歡閱讀, 對小朋友有非常大0既好處,
日後入學時做功課要去搵資料,
or想詳情深入去研究一d野等等,
主要都係靠書本先幫到佢地.

[ 本文章最後由 3X 於 08-5-13 23:45 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題