用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 ...
go

用左杜曼方法flash card小朋友, 有無見到成效 [複製鏈接]

我女女由7個月開始flash card 俾佢睇到依家(20個月),  到唔覺得有乜成效,  要點樣先知佢有無學到野.
   1    0    0    0

有無成效其實係唔知,  因為佢依家未識講到己FLASH 過D字, 所以唔知所做既野有無作用.  有無媽咪有意見提供下俾我呢.

你有冇進入第2/3/4/5個階段? 同佢一直重溫學過的生字呢?
bb仲中唔中意睇? 有冇睇故事書?

原文章由 miumiu809 於 08-4-24 08:16 發表
你有冇進入第2/3/4/5個階段? 同佢一直重溫學過的生字呢?
bb仲中唔中意睇? 有冇睇故事書?

成套咭我以為flash 左一次就ok架啦, 乜仲要再flash 多次,  我flash 完d單字, 諗住就flash 句子架啦.  甘過往d生字要重覆flash 幾多次呀.

原文章由 Minniechung 於 08-4-24 19:00 發表
成套咭我以為flash 左一次就ok架啦, 乜仲要再flash 多次,  我flash 完d單字, 諗住就flash 句子架啦.  甘過往d生字要重覆flash 幾多次呀.

第一階段的生字是只flash一次便要進入第2階段,
-->第2階段會有返第1階段d生字.
--> 第3階段又會有返1,2階段果d
....etc
那麼, 曾經學過的生字會不停在唔同的階段重溫.
(如果bb之前太細唔明白的部份亦不斷因應自己的生活經驗累積多了而明白得越多)

details你再睇睇開心網啦: http://www.happyfamilynet.com/baby/

應該經過什麼階段才能學會閱讀?

第一階段:詞語 - 先由寶寶身邊熟悉的事物開始,先是人物,然後是動作,動物名稱等。教詞語是一個一直延續下去的過程,可以教到孩子六歲大,不需要因為教到第二階段而停止
第二階段:片語 - 在教完約50個詞語左右以後,先教顏色及相反詞。然後教顏色片語,即是把寶寶學過的詞語組合起來,例如:黃色香蕉黑色眼睛;又可以教相反詞片語如:長頭髮短頭髮
第三階段:短句 - 例如[媽媽在唱歌],[寶寶在走路],用學過的字卡組合起來或在卡上寫上整個短句讓寶寶看均可
第四階段:句子 - 例如[爸爸正在吃飯],[哥哥喜歡游泳],與第三階段教法一樣
第五階段:書本 - 這是最精彩最重要的階段。結合寶寶的經驗由父母自製大字圖書,一頁顯示句子,下一頁顯示與該句子相關的圖畫或相片,每本書約十頁,與寶寶一起看,用寶寶的相片製成書效果更好。
一歲半以後的孩子要儘快進入第二及第三階段。照以上方法,孩子一般能在 三四歲左右自行閱讀。

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-4-26 03:16 編輯 ]

thanks a lot  , miumiu

原文章由 Minniechung 於 08-4-25 19:14 發表
thanks a lot  , miumiu

唔洗客氣~!
不過我都想聽下有冇媽咪分享成效呢?!

原文章由 miumiu809 於 08-4-26 03:21 發表

唔洗客氣~!
不過我都想聽下有冇媽咪分享成效呢?!

你係買邊套FLASH CARD 俾你小朋友睇, 我係O係KINDERU買的,

原文章由 Minniechung 於 08-4-26 16:05 發表

你係買邊套FLASH CARD 俾你小朋友睇, 我係O係KINDERU買的,

我最初join了Neuroacademi的online course
http://www.neuroacademi.com/en/courseDemo/在computer比bb睇, 但在美國download得好慢. 效果唔好.

後來自己print+ 自己做powerpoint file(一樣內容) 比bb,
佢最初都係中意睇電腦上的powerpoint file. (因為flash得快d) 但最近佢好開心咁睇字card! 可以好留心睇晒25張card仲唔夠咁!
你如果在外面買的card通常只有第一階段的生字, 那樣是沒意思的. 要自己花時間做第2-5階段d教材呀~ 其實都幾花時間,心機架

我囝囝由出世開始睇, 兩歲多已經可以自己讀出Oxford Reading Tree Stage 4 Stories 也沒有難度

看一看啦
http://tahome.no-ip.com/baby/babyphoto/video/20071107.wmv

[ 本文章最後由 moondream3003 於 08-4-28 14:44 編輯 ]
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

原文章由 moondream3003 於 08-4-28 14:43 發表
我囝囝由出世開始睇, 兩歲多已經可以自己讀出Oxford Reading Tree Stage 4 Stories 也沒有難度

看一看啦
http://tahome.no-ip.com/baby/babyphoto/video/20071107.wmv ...

好叻叻呀~~

大家加油呀! 0吾好放棄, 不過都0吾好咁大壓, 佢0吾想睇就暫停, 或者同佢D公仔閃, 同老公閃到哈哈大笑, 要本住一個字都0吾識都可以刺激下腦部發展的心態去做.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

Hi 各位媽咪,我都好想share下對b用左flash card之後的成果。

我對孖be+ 4歲10個月,當佢地15個月時我帶了他們去學右腦記憶法,時間維持了年多,後來無上堂之後我便自行在書局買了很多字card給他們看(全是英文字card)。 

當佢地學識晒所有字card的時候(千多張)都只是2歲多,但因為他們遲學識說話(2歲多重講緊單字同簡單3/4個字既句子)所以當時睇唔到flash card對佢地起既作用直到大約3歲時有一次佢地睇緊套動物片,家姐開始問個工人where the lion live? 工人答in Africa, 跟著細佬又問how about giraffe? 跟著佢著佢地一人一句how about ostrich/kangaroo/hippo/fox/elephant/penguin/zebra/crocodile/whale/squirrel........佢地不停咁講d動物名出黎我當時真係好surprise, 有d冇諗過佢地會識既動物名佢地都講到出黎。 其實呢d就係以前學flash card得出黎既結果,未必即時可以睇到但日子有工總會有見到成果的一日,大加努力哦!

我對b今年讀緊k2,大孖家姐e+已經可以睇緊小學3年班既英文書,至於細孖細佬學習就比較慢d,係識好多英文,但係總愛認圖不愛認字,所以要用另一種方法教。

Anyway,我好贊同flash card的教育方法但是否有成效就要好睇家長可否持之以恆......大家加油!

原文章由 丫頭 於 08-4-29 13:31 發表
細b係識好多英文,但係總愛認圖不愛認字,所以要用另一種方法教。

他們都愛閱讀嗎?
點解細佬會只愛認圖不愛認字嘅? 你以前flash card只flash 字嗎? 還是間中連圖一起flash呢? 咁要用咩方法教佢呀?

佢地勁鍾意睇書可能從小我就買好多圖畫書給他們看吧。

最初他們上堂學習flash card時是全文字沒有任何圖案的,那時他們還未識說話,有時老師會問他們那個生字是正確他們便會在那字card上點一下,但沒有再join後我便到各大書局買現成的字card,而大部份在街買的字card都印埋圖案,所以我細仔就反而專注了認圖案 呢個結果係我預料唔到的。

佢地係孖胎,一齊出世,一齊學習但吸收同發揮奇程度都唔同,e+我會集中係phonics上教細佬希望對佢係拼音同認字方面有幫助啦。

原文章由 miumiu809 於 08-4-29 17:01 發表

他們都愛閱讀嗎?
點解細佬會只愛認圖不愛認字嘅? 你以前flash card只flash 字嗎? 還是間中連圖一起flash呢? 咁要用咩方法教佢呀?

原文章由 moondream3003 於 08-4-29 09:43 發表
大家加油呀! 0吾好放棄, 不過都0吾好咁大壓, 佢0吾想睇就暫停, 或者同佢D公仔閃, 同老公閃到哈哈大笑, 要本住一個字都0吾識都可以刺激下腦部發展的心態去做. ...

moondream, 你個仔好叻,  佢一出世你就flash ,  真係好唔同,  我個女6個月先開始flash,  一直到依家(21個月),  我都未知有無成妨,  我不旦flash card,  自己仲用powerpoint整左中文同英文flash card 俾佢睇,  當係game甘,  所以一日入面,  我會用咭同電腦flash , 唔知甘會唔會多得制.

原文章由 丫頭 於 08-4-29 18:14 發表
佢地勁鍾意睇書可能從小我就買好多圖畫書給他們看吧。

最初他們上堂學習flash card時是全文字沒有任何圖案的,那時他們還未識說話,有時老師會問他們那個生字是正確他們便會在那字card上點一下,但沒有再join後我便到各大 ...

我自己做既powerpoint , 都係加插圖畫同字.  一齊甘flash 俾個女睇,  好似你甘講,  我個女依家21個月,  只係識講d單字,  未見成效,  可能過多一段時間, 就可以見到,  我會繼續努力.

如果小朋友唔抗拒就唔多架啦, 不過當你發覺佢唔耐煩就要減啦.

原文章由 Minniechung 於 08-4-29 19:22 發表

moondream, 你個仔好叻,  佢一出世你就flash ,  真係好唔同,  我個女6個月先開始flash,  一直到依家(21個月),  我都未知有無成妨,  我不旦flash card,  自己仲用powerpoint整左中文同英文flash card 俾佢睇,  當 ...

我有時好貪心, 一FLASH 就10張,

我都0吾只啦, 中文 x 12, 中文句子 x 6, 英文 x 9, 英文句子 x 6.  

仲有數點咭 X 9, 減數 x 3 X 3, 仲有普通話百科powerpoint.

原文章由 Minniechung 於 08-4-30 00:00 發表
我有時好貪心, 一FLASH 就10張,
‹ 上一主題|下一主題