用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 暑期班 2008
go

暑期班 2008 [複製鏈接]

有無暑期班好介紹 ~

請各方好友可否提供一些暑期班2008的 "Web Site" 或 "Centre" 或 "地點" 或 "電話" 給我們參考, Thank a lot
   0    0    0    0

播道會厚恩堂家庭活動中心
地址:新界將軍澳厚德村(德康樓側)
電話:2702 3116
Shihen

幾多歲才可參加 ?  

原文章由 kendrama 於 08-4-18 13:45 發表
水墨畫班,油畫班,塗鴉班,普通話班,幼兒社交班
http://www.arthaven.com.hk/sign-up.html
6月14日前報名有優!

Could you please kindly information to me, thanks ?

原文章由 fanmum 於 08-4-19 00:54 發表
暑假三日兩夜訓練營和暑期班.有興趣,可 pm 我 

名額唔多

回覆 #6 fanmum 的文章

please reply me ;[email protected]

請各位Daddy和Mummy或中心老師,可否提供多些給我們參考? 謝謝

Where is to learn the swimming course ?
two by one only

Fanmum,
Please PM me.  Many thanks!
原文章由 fanmum 於 08-4-19 00:54 發表
暑假三日兩夜訓練營和暑期班.有興趣,可 pm 我 

名額唔多

黃大仙區
6-10歲小朋友
兒童創作畫+音樂劇+芭蕾爵士舞=$200蚊3個鐘 (未計早報優惠)

我囡既導師係教舞果個,佢舊年先做完校際舞蹈節中學組主席評判,資歷超晒班

其餘既老師來頭都唔少,不過我地未見過 ,只係因為我囡跟咗個舞蹈老師幾年,知道佢要求好高,搵得既拍擋,一定都唔會係妹妹仔(我受過不只一個暑假既苦,唔想浪費小朋友既寶貴時間,家陣都唔敢因為近而亂試)

詳情請睇:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=&tid=1363347&pid=22358935&page=1&extra=#pid22358935

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-4-22 13:52 編輯 ]

好多青年中心都未出
但有d出咗又未擺上網
好似香港青年協會(青年空間)咁(佢通常都係最早,但收費相對較貴,質素係唔係成正比,就見仁見志啦)
荃灣果間,上星期六派,下星期一就截止抽籤報名勒,但係上網搵,又唔見post出黎噃

不過,我囡舊年去咗荃灣青年空間果間,上個kids guide課程,導師帶佢地去遊客區訪問d遊客,就好玩得黎又有野學。佢有個一齊上果個班既朋友仔之後不斷提住,要今年再玩過(我囡撞咗舞蹈課時間,報唔到 )。

個活動玩幾日,由朝去到晚(首先教咗佢地點做先,下午至出去),都係幾百蚊,係果度最抵又最好玩既課程之一

大多數都5月出呀!!!
可能大家都要等…

原文章由 雅子Aloha 於 08-4-22 17:15 發表
大多數都5月出呀!!!
可能大家都要等…

青協個網出咗暑期活動喇:
http://syp.u21.hk/intro
5月6日截,要快手啦

錯喇.......係27/4要入紙抽籤, 抽中簽先有得報.

6/5 係公開報名, 中簽既人過左報名日期, 有餘額先接受公開報.

原文章由 csy_ma 於 08-5-2 11:29 發表

青協個網出咗暑期活動喇:
http://syp.u21.hk/intro
5月6日截,要快手啦

I Can Do It 成長營 (2008年8月4- 8日)

對象: 升 K.2 至 P.1 幼稚級兒童

"I Can Do It!"成長營是專為幼稚級孩子而設計的一個暑期學習課程。
孩子在成長的起步點,我們需要培養他們正面的思維;一份積極上進的心志,對幼稚級的孩子來說,更是重要。本課程由經驗的幼兒工作者主領,不單是一個充滿趣味的暑期活動,更加入了以下多方面的元素: 自我肯定, 情緒管理, 提昇自信, 分享樂趣, 愛與尊重

我們盼望孩子們經過日營的學習,能獲得一個愉快的成長經驗,並且能孕育一顆正面積極的心,帶領孩子走上成功的人生路!

查詢:  請電郵至 [email protected]

網頁: http://www.efcc-tkschurch.org/news_detail.php?pkey=85

註: 這活動由【我要長大】Agnes Cheng 策劃。【我要長大】暑期課程過往兩年在杏花舉行, 深受家長及小朋友愛戴

呢個女仔學得唔得呢??

原文章由 zoeywong 於 08-5-3 21:10 發表
幼兒體適能及空手道訓練課程

導師專業資格
幼兒活動導師文憑
認可幼兒體適能教練
認可高級私人體適能教練
國際認可空手道三段

師資
前划艇香港隊隊員
曾任協健康會導師
現任體適能教練
現任空手道教練
現任中學課 ...

每年家長都會為暑期班煩惱!

不過家長應從宏觀角度知道所有課程,
總括分兩類: 1. 興趣(例如藝術)
                       2. 學術(中英數)

暑假幫細路仔報興趣班無可厚非,
但也要 Keep住學術成績。

要令到小朋有成績好快咁進步,中英
文就困難。因為語文需要時間浸淫。

但數學只要掌握到方法,進步就可以好
犀利。

所以我覺得暑期一定要幫小朋友報數學班!

以下文章我覺得會幫到大家今年暑假揀
合適數學班!

經常聽到一家長話唔知聽邊個講,話邊種邊種
數學好,度老師又點好點好,所以就不如幫
阿仔報讀個數學課程啦!

不過我最緊要知道: 1. 自己小朋友需要乜?
                                       2. 坊間課程教緊乜?

公文數:主要是利用大量習作,訓練計算(Caculation)  。

學林數:主要教授中文文字體(解難題) 。

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
               並不能計算小學生全面數學。

enopi: 英文文字體。

奧數:  奧林匹克精神,精益求英。
             真正奧數,超越文字體。
              五年級以上,有數學天份者可報讀。
(五六年級報讀要小心,用太多時間學
奧數而影響呈分試就得不償失。)

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)。
                      因為用方法計算的原故,
                    計算能力比一般學生三、四陪。

其實大家應該睇睇自己小朋友讀緊幾年級,
個課程唔佢。唔好人話好你就讀。

例如人地仔讀奧數讀得好好,不過人
個仔六年級,而你個仔讀緊一年級,咁就咪攪啦!

學生唔同階段的數學學習重點如下:
1.幼稚園學生:學數算(counting) 及少許計算(calculation) 。
2.初小(P1-P4) :學習計算(calculation) 。
3.高小(P5-P6) :解難題(即文字體) 。

所以最緊要知道自己小朋友依家階段係學緊乜?
有邊種課程幫到佢依家學習?

「學而時習之,不亦樂乎!」(論語)
外面課程學,能夠學校用得番,
學校成績先至會進步,細路仔先至會學得開心!

希望幫到大家!

.
‹ 上一主題|下一主題