用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地會揀邊間? (創價 & 靈糧堂)
go

你地會揀邊間? (創價 & 靈糧堂) [複製鏈接]

想問,創價& 靈糧堂,你地會揀邊間?
   1    0    0    0

靈糧堂乜唔係非牟利學校咩?

原文章由 wen2wen 於 16 4 2008 21:50 發表
我的小朋友五月就插班入靈糧.

有畢業生家長話:靈糧幼稚園係沒有書的, 他們的書只是自製的, 所以你一定要買的,書包係分男女的(用COLOR分), 一句講曬係"擺明賺你$"!  記住呢間係牟利及可說是貴族幼稚園! 不過如果 ...

wen2wen

你啱啱响新加坡番嚟呀,你好似唔係幾知香港幼稚園情況噃.第一靈糧同創價都係非牟利幼稚園.第二學券係俾家長唔係俾學校.問你有冇學券只係關心你,如你冇學券就要付全費.第三靈糧同創價實相距不遠.

我朋友的囝囝都讀創價...口平機好...不妨考慮一下

wen2wen:

如你小朋友是香港居民,擁有香港居留權、入境權或不附帶任何逗留條件的有效香港居留許可,就有資格參加學券計劃.如你冇資格攞學券,學校都唔敢收你,因為你係非法入學.如你有資格攞學券又大牌到唔去攞,學校有責任提醒你.學校係錫住你,因你雖有錢,都唔好益政府丫.
你話校長money conscious, (我英文唔好,唔知可唔可以譯做”發錢寒”),但你肯付全費學校都唔想要,聽嚟好似唔合邏輯.惟一可以解釋嘅,就係根本學校都冇考慮過收你.唔怪得你咁罄.

LL parents pages.

Please refer to the following address for more information:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1119260&extra=page%3D3

One of the parent said:[我亞女以前讀銅鑼灣正校, 由於搬屋, 所以k2轉左黎鑽石山, 而我轉校都有另外考創價, 都有收亞女, 不過最後冇選擇到, 因為創價評價好極端, 話好的人就讚到天上有地下無, 話唔好的人就講到佢好似一間邪教學校咁, 所以我最後放棄左, 不過創價家長對創價評價都好高, 佢校園大過鑽石山多多聲, 馬鞍山果間我真唔清楚, 小朋友喺果到讀書環境會好好多, 大家都係活動教學, 我見佢地上堂好得意, 做左個小型戲院, k3小朋友俾假錢買飛睇戲, 真係好活動教學, 見到佢地玩得好開心, 我覺得好特別, 同埋創價所有嘢都會平過靈糧,]

I got another comment from a parent.  Her kid had problems in copying the homework handbook in the primary one becasue the kindergarten was a super 活動教學 kindergarten.  I asked her for the name of the kindergarten.  It was LL.  Therefore I chose LL.

原文章由 子霖 於 08-4-16 11:17 發表 想問,創價& 靈糧堂,你地會揀邊間?

原文章由 子霖 於 08-4-16 11:17 發表
想問,創價& 靈糧堂,你地會揀邊間?

是否九龍城靈糧堂?
我囝囝都是報了這兩間.
他讀了靈糧堂, 他的表弟讀創價. 同是k2
其實兩間都是很好的學校 . 視乎你的要求&小朋友的性格.

靈糧堂只有一間是最好的,就是九龍靈糧堂幼稚園,係九龍城嘉林邊度. 佢同藍田,鑽石山兩間吾同校董會,教學理念都吾同.
九龍靈糧堂幼稚園著重品德教育.  我個女讀緊,真係教得好好~

原文章由 wen2wen 於 08-4-16 21:50 發表
我的小朋友五月就插班入靈糧.

有畢業生家長話:靈糧幼稚園係沒有書的, 他們的書只是自製的, 所以你一定要買的,書包係分男女的(用COLOR分), 一句講曬係"擺明賺你$"!  記住呢間係牟利及可說是貴族幼稚園! 不過如果 ...

靈糧堂有好幾間 , 你指是那一間 ? 我女女現就讀九龍城那間 , 是有課本 , 不是學校自製 , 另書包沒有分男女 , 這所學校是非牟利幼稚園 , 可享有學卷制 .

wen2wen

我係創價粉絲亦係靈糧粉絲.因為兩間都係有心辦學嘅學校.所以我冇讚創價亦冇彈靈糧.如要揀學校,可考慮學校辦學理念,管理,收費,校舍,設備,宗教,地點,教學法,師資,和對學校的觀感等等.但閣下則用不公平的批評作人身攻擊.當然你有權發表謬論,在我第一篇回應時,我不欲直接指出,故此只是提醒你對方可能出自至好意.但你的回應很堅決否定人家對你的好意,一致咬定對方只是向錢看.所以 offensive 的係你.我第二篇回應只是defensive.

至此地步,我不能不為創價平反.如果你真係在選校前有做功課,你一定不會說校長是”發錢寒”,因為創價學費平通九龍塘,零雜費,零茶點費,零材料費,零生日會費,所有為家長舉行的親子講座都是零收費.這是 ”發錢寒”的表現嗎?

你對學券始終誤解,難怪你會有此怪想.教育局講得很清楚,學券旨在減輕家長的學費負擔,是資助家長,並非資助學校.你有沒有學券,學校都係收咁多學費,對學校係冇影響嘅.所以我話校長問你有冇學券可能只是關心你.此外,學券同教師培訓津貼無關,教師培訓津貼是以學生人頭計,由政府直接撥款.如你再有疑問,歡迎你查詢.如有冒犯請見諒. 

LL

原文章由 katrinafu 於 08-4-22 15:01 發表

靈糧堂有好幾間 , 你指是那一間 ? 我女女現就讀九龍城那間 , 是有課本 , 不是學校自製 , 另書包沒有分男女 , 這所學校是非牟利幼稚園 , 可享有學卷制 . ...

I got the info from Bo_bo.  Her/his kid is(?) in KowloonBay Kei Lok primary.  I suppose she meant Lam Tin LL.   Also she was the one who mentioned her kid had problem in copying the homework handbook in the primary (ref: the BB-kingdom page of KowloonBay Kei Lok primary)

It is true that LL is 非牟利.

Some books / learning cards 是學校自製, but not all.

[ 本文章最後由 wen2wen 於 08-4-23 22:21 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題