用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 何文田區,有無幼兒園好介紹
go

何文田區,有無幼兒園好介紹

最近搬咗去何文田,想女女入讀St.Rosa幼稚園,有無nursery好介紹?

St.Rose of Lima (聖羅撒幼稚園)

我都諗住幫個女報聖羅撒呀!
因為本身冇n1班,所以報咗屋企附近的幼兒園(何文田循道衞理幼兒學校),今年10月面試

原文章由 lovetiana 於 08-4-16 12:01 發表
我都諗住幫個女報聖羅撒呀!
因為本身冇n1班,所以報咗屋企附近的幼兒園(何文田循道衞理幼兒學校),今年10月面試

HI,
你個bb幾時出世架, 我個bb 0705 我諗都要開始搵學校lu

my bb is 0607 baby!

my bb is june 2007! hahaha

我想去何文田循道衛理睇下, 未知其他人有咩評語

我個b係0701,出年可以做插班生,但我寧願佢做"大女",我覺得會好啲.
其實我都唔清楚何文田循道衛理幼兒學校好唔好,純粹真係近,但我問過啲朋友,佢哋認為循道衛理都係歷史悠久的辦學團體,應該唔會太差.

原文章由 masterunion 於 08-4-23 16:43 發表

HI,
你個bb幾時出世架, 我個bb 0705 我諗都要開始搵學校lu

巴魯旦三月插班入何文田楊震幼兒園.第一日番學都有幾個新學生,其中有個喊,老師抱實個小朋友,而小朋友好似樹熊咁抱實老師.抱左好耐老師唔會因為照顧其他小朋友而放手,反而一路教小朋友一路抱住.巴魯旦初時朝朝到喊,校長又幫手氹又埋拎書包抱佢入班房,果下我感覺好暖,好似自己仔女咁對.上至校長下至嬸嬸都好鍚小朋友.其中有個嬸嬸仲Q,朝早帶小朋友入課室,同我仔講:黎啦仔,入去喇!
今日去小小旅行,其中有幾個小朋友無家長陪,我睇得出老師好緊張,不時捉住實隻手.因為時間短,暫時只可以觀察到呢D.唯一係學校好細
一家三口無晒心機,為四川災民深表哀痛
http://www.kohei.hk

My daughter study in this school.
Of course, I 200% agree it's a very very good school.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

好多謝你意見啊!!!!!
你會否繼續讀上去?還是會轉另一間幼稚園呢?
原文章由 renren 於 08-4-29 14:19 發表
巴魯旦三月插班入何文田楊震幼兒園.第一日番學都有幾個新學生,其中有個喊,老師抱實個小朋友,而小朋友好似樹熊咁抱實老師.抱左好耐老師唔會因為照顧其他小朋友而放手,反而一路教小朋友一路抱住.巴魯旦初時朝朝到喊,校 ...

我都會在2009年初搬到何文田附近, 問過victoria得知9月先派表.
比較少朋友的子女入讀st. Rosa, 請問有什麼優勢?

原文章由 kkei612 於 08-4-16 00:56 發表
最近搬咗去何文田,想女女入讀St.Rosa幼稚園,有無nursery好介紹?
himhim-ma

St. Rosa of Lima have primary school and primary also have 直屬中學:聖羅撒書院, so the student no need to worry about the secondary school when P.6.

But the 聖羅撒書院 already moved to Shatin, so it's become a little bit far away.

[ 本文章最後由 mercy_mama 於 08-5-3 12:57 編輯 ]
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

I know st.rose will remove to shatin,but the kindergarden will stay at old address,so i want to konw how to apply their kindergraden because they haven't n1

我心目中果間係waiting list,如果單憑規模我諗會轉.但一諗到將來小一派位同老師愛心,我會留低!

原文章由 lovetiana 於 08-5-3 00:37 發表

如果你小朋友係女女的話,考慮協恩同聖攞撤.始終一條龍唔使諗到頭都大.男仔讀落去有部份都係想派到陳瑞祺.
不過唔好理最終讀邊間,呢間都可以當playgroup咁番.我仔番左學轉變真係好大,向好變:定性d,乖左,又講多左野.

原文章由 lovetiana 於 08-5-3 00:37 發表

renren,
我囡囡好好彩,好大機會入天神(因為我係舊生),所以揀幼稚園,我都好認同你所講,希望以囡囡讀得開心為大原則,而n1我只係想佢識吓朋友仔,學啲基本嘢已經好ok.

希望你唔介意我係問題媽咪,請問你知道何文田浸信會幼稚園程度如何呢?因為我見教統局有點名稱讚呢間幼稚園.

原文章由 renren 於 08-5-7 12:02 發表
如果你小朋友係女女的話,考慮協恩同聖攞撤.始終一條龍唔使諗到頭都大.男仔讀落去有部份都係想派到陳瑞祺.
不過唔好理最終讀邊間,呢間都可以當playgroup咁番.我仔番左學轉變真係好大,向好變:定性d,乖左,又講多左野.

...

幼稚園only have K1 to K3, no N班

請問你是指何文田浸信會幼稚園沒n1班,是嗎??
我知道呀,只是開始搜集資料,睇吓屋企附近的幼稚園質素如何,謝謝你!

原文章由 mercy_mama 於 08-5-9 22:57 發表
幼稚園only have K1 to K3, no N班

我住何文田, 聽講住呢區小朋友多數選擇何文田浸信會幼稚園.
而我個b選n1時,我都有睇過黃埔及何文田循道,但我最後選擇去九龍塘返,因為黃埔學校舊,何文田循道比較細,九龍塘學校地方大d,學校放資源多d. (以上是我個人見解)