用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 海壩街官立好不好呢?
go

海壩街官立好不好呢?

大家好, 我想問下海壩街官立小學好不好呢? 本人的兒子現k2, 係時候留意下小學了,因爸爸曾在這校就讀, 應多5分, 但本人住在青衣, 此是屬跨區, 還是考慮青衣其他學校, 如世德呢...

你好!
小兒現讀該校小一,工課不多,課程中等,兒子讀得happy我已經ok,校風不錯.讀書風氣濃厚.暫時覺得揀得不錯

多謝你的回應.

我的女兒及兒子分別在該校就讀小六及小二,老師們都很好,功課唔多,每年有2次測驗和考試.不過整體學業成績不及荃灣區其它小學,所以小六升中派位的band 1學生比例較小,但如果可以入到band 1,派官中的機會會較大.

fw9166  荃灣區其它小學 ? 妳指那幾間小學呢 ?  發表於 12-5-11 15:56

回覆 #1 MMChan 的文章

Thanks!  I have to find more information about this school.....

要入 e 一間學校,
一定要有親屬讀過先有得入.

[ 本文章最後由 lawwin 於 08-8-14 23:41 編輯 ]

hi,
請問海官有幾多人派荃官呢 ?
入band 1 英中又大概有幾人呢 ?
原帖由 MMChan 於 08-4-18 16:40 發表
我的女兒及兒子分別在該校就讀小六及小二,老師們都很好,功課唔多,每年有2次測驗和考試.不過整體學業成績不及荃灣區其它小學,所以小六升中派位的band 1學生比例較小,但如果可以入到band 1,派官中的機會會較大. ...
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

版主

原帖由 臣媽 於 08-9-7 21:50 發表
hi,
請問海官有幾多人派荃官呢 ?
入band 1 英中又大概有幾人呢 ?  

聽講今年都係37-38個入荃官.反而多咗入王少清,講真入Band 1 英中 年年都唔會太多,因呢幾年既成績真係趺咗.

為何lawwin會這麼說呢?

lawwin:
要入 e 一間學校,

[ 本文章最後由 lawwin 於 08-8-14 23:41 編輯 ]

版主

原帖由 icytam41 於 08-9-10 00:04 發表
為何lawwin會這麼說呢?

lawwin:
要入 e 一間學校,

我估佢係想講第一round有父/母/兄/姊就多數入到,因第2round就好睇彩數.

今年網頁內發現有2個副校長,仲有一些老師是新的. 今年我感到有些改變但又講不出是什麼?????無論如何我希望是越改越好la
kiukiuleung
原帖由 Lovely媽咪 於 08-9-10 17:58 發表

我估佢係想講第一round有父/母/兄/姊就多數入到,因第2round就好睇彩數.

簽名被屏蔽

好la..........终於又多一人加入我哋大家庭,因為這裡不太旺
kiukiuleung上
原帖由 queeniekwang 於 08-9-18 11:02 發表
kiukiuleung: 同意你所說!
我仔讀1A班.
我是跨區62網叩門考入"海官小" (我住65網) ,
28/8/08 新生指導日, 發覺學校安排妥當,

(不果, 係學校禮堂舉行,無冷氣很熱)

ops:" /> 小兒在幼 ...

Hi kiukiuleung & queeniekwang,

我女1D班.  暫時好似冇嘜功課.  

請問一下, 逢星期四要穿PE衫是因為什庅, 迎新會有講不過我忘記了.  Thank you!

妳們是全職媽咪嗎?  我就要返工的, 早上我帶返學, 放學就工人姐姐帶.

因為逢星期四是P1-P3的早操日,但小兒話要10月才開始所以暫時可穿正常校服回校,不用穿体育服.
原帖由 magickid 於 08-9-18 18:19 發表
Hi kiukiuleung & queeniekwang,

我女1D班.  暫時好似冇嘜功課.  

請問一下, 逢星期四要穿PE衫是因為什庅, 迎新會有講不過我忘記了.  Thank you!

妳們是全職媽咪嗎?  我就要返工的, 早上我帶返學, 放學就工人姐 ...

Kiukiuleung,

哦! 唔該哂!

原帖由 kiukiuleung 於 08-9-18 22:48 發表
因為逢星期四是P1-P3的早操日,但小兒話要10月才開始所以暫時可穿正常校服回校,不用穿体育服.

Dear Lovely mum:
另外我發覺今年跟往年不一樣如下
多咗嗰親子運動會,少了小二家長日(開學後討論).又未買補充,未有删減課文的通告.是否轉了型式?新的小一概覧話是活動教學學校但之前好像是?仲有教師名單中冇咗個外藉教師??
你知道為何嗎?
問題mum咪上
原帖由 kiukiuleung 於 08-9-10 19:47 發表
今年網頁內發現有2個副校長,仲有一些老師是新的. 今年我感到有些改變但又講不出是什麼?????無論如何我希望是越改越好la
kiukiuleung
...

版主

原帖由 kiukiuleung 於 08-9-19 23:36 發表
Dear Lovely mum:
另外我發覺今年跟往年不一樣如下
多咗嗰親子運動會,少了小二家長日(開學後討論).又未買補充,未有删減課文的通告.是否轉了型式?新的小一概覧話是活動教學學校但之前好像是?仲有教師名單中冇咗個外 ...

唔知係咪之前俾一至二年級既親子遊戲日,改做親子運動會呢,因舊年我地三年級冇咗運動會,又係攪咗個親子運動會,好好玩架.

之前既英文老師MR THOMAS已經走咗,今年有個靚靚外籍英文老師叫MS WINSTON, 啲英文好易聽同講故事都唔錯架,我覺得好過MR THOMAS好多.

不嬲我地間學校都係話活動教學架,唔通我記錯?

其他補充,未有删減課文等等通告,我相信應該陸續攪緊,因剛剛忙完個開放日,放心我好相信呢個校長,佢好積極要攪好間學校, 依家仲多咗個副校長呢(所有超過25班的官校都會多一個副校長),相信應該會有更多既新嘢陸續出現.

Dear Lovely mum,
明白晒了,thanks a lot....,另外校長放完暑假後瘦了很多很多.真要多多保重.
不好意思我是比較心急,所以很多嘢問!!

原帖由 Lovely媽咪 於 08-9-22 19:19 發表

唔知係咪之前俾一至二年級既親子遊戲日,改做親子運動會呢,因舊年我地三年級冇咗運動會,又係攪咗個親子運動會,好好玩架.

之前既英文老師MR THOMAS已經走咗,今年有個靚靚外籍英文老師叫MS WINSTON, 啲英文好易聽同 ...

版主

原帖由 kiukiuleung 於 08-9-22 21:26 發表
Dear Lovely mum,
明白晒了,thanks a lot....,另外校長放完暑假後瘦了很多很多.真要多多保重.
不好意思我是比較心急,所以很多嘢問!!

...

係呀,佢同副校長都瘦咗,但校長就緊要啲,我地都有同佢講叫佢一定要保重呀,我地既希望係佢到架