用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 太子Superkids
go

太子Superkids

請問有冇人讀緊,好唔好?同埋一個月幾錢學費?一班有幾多人?

Thanks!

係學咩架

係學英文!

我認為非常好。8月份起700元一個月,每星期一堂,每堂1.5小時。每班8人。五月份可上去學校登記。

原文章由 Babysiu 於 08-4-12 15:55 發表
請問有冇人讀緊,好唔好?同埋一個月幾錢學費?一班有幾多人?

Thanks!

原文章由 君媽 於 08-4-14 15:24 發表
我認為非常好。8月份起700元一個月,每星期一堂,每堂1.5小時。每班8人。五月份可上去學校登記。

我都知應該非常好,如果唔係點會wait足一年,剛剛先有信可填入學申請表,五月份安排面試!想問你小朋友讀咗幾耐?有冇功課回家做?

Thanks!

想請問Superkids, 有D咩學架?
有無網址可提供?

Thanks!

我小朋友讀了半年。堂上要做2-3頁工作紙,回家後做4-5頁工作紙,小三起有作文。全年2測2考,成績會貼在校內告示板上。另每次放完長假,如復活節等,會有小測。亦時不時會有默書。

緊記面試時要做一份卷,之後再和校長口試。如果不合格,不收,又或者降讀一級。如果成績好,又會叫你讀高一級。

原文章由 Babysiu 於 08-4-14 22:26 發表

我都知應該非常好,如果唔係點會wait足一年,剛剛先有信可填入學申請表,五月份安排面試!想問你小朋友讀咗幾耐?有冇功課回家做?

Thanks! ...

只有英文和英文數學。沒有網址。如你打電話去,亦只有電話錄音讓你留言。多人報全因口碑好。我亦waiting了一年才有位。

原文章由 @小魔怪@ 於 08-4-15 14:16 發表
想請問Superkids, 有D咩學架?
有無網址可提供?

Thanks!

原文章由 君媽 於 08-4-15 15:33 發表
我小朋友讀了半年。堂上要做2-3頁工作紙,回家後做4-5頁工作紙,小三起有作文。全年2測2考,成績會貼在校內告示板上。另每次放完長假,如復活節等,會有小測。亦時不時會有默書。

緊記面試時要做一份卷,之後再和校長口試。如果 ...

唔該哂! 想問份卷唔知深唔深呢?我仔仔面試P.2!

原文章由 君媽 於 08-4-15 15:39 發表
只有英文和英文數學。沒有網址。如你打電話去,亦只有電話錄音讓你留言。多人報全因口碑好。我亦waiting了一年才有位。

君媽,
想請問怎樣排候補呢?我也有興趣讓仔仔補習啊!謝謝妳。

我的小朋友當時是面試小三,我沒有想過會不合格的。因為他小一時英文無論默書,測驗和考試,全是90幾分。小二時全是85分以上,因此沒想到會考不到坊間的英文班。話說回頭,小三那份卷考晒6個question words,do/does,can/like,半頁紙長的文章+6題問題,全用complete sentences答,口試是讀那篇文章和與校長對話。

上到superkids,你會見到大部份的學生都是來自出名的學校(見他們的校服便知)。

我曾經介紹過朋友上去,她上去了兩次,校長便認得她了(真好記性)。校長終於被我朋友煩到同她傾,更告訴她,學校的waiting list有成尺高,她的細仔K3 wait P1會有機會,大仔想考小三便難有位了,因為很少人會退學,如有人跳班的話,會找她。

學校的地址是太子道西162號,華邦商業中心7樓,
電話23081125
如你們親自走一趟,便知有幾”巴閉”了。我之前都不信啊!

希望幫到大家啦!

有關要求我做介紹人方面,其實有沒有介紹人是沒分別的。你們5月上學校拿表填時,不填介紹人亦可,因為我覺得校長只是考慮兄弟姊妹。朋友或同學是不理會的,我去年亦沒有介紹人。

我介紹的朋友可以見到校長,是因為我的小朋友讀了一個月後不想讀(因他是全班最高大的,又是留班生,功課又多,所以不想讀)我的朋友一聽到便說在最後一堂時接他放學,帶埋她的大仔去見校長,請校長立即考慮轉讓他的學位,順便可以做埋assessment,以表達誠意。我那小朋友見aunt緊張等位的樣子,再加上我力讚學校,又告訴他如成績好可上番三年班,他才改變主意,留下繼續讀。

原文章由 君媽 於 08-4-16 08:29 發表
我的小朋友當時是面試小三,我沒有想過會不合格的。因為他小一時英文無論默書,測驗和考試,全是90幾分。小二時全是85分以上,因此沒想到會考不到坊間的英文班。話說回頭,小三那份卷考晒6個question words,do/does,can/like,半頁 ...

Thanks!

原文章由 ibankmama 於 08-4-17 15:19 發表
我個女都喺佢地度讀過, 除咗工作紙, 跟邊一位老師都好緊要。因為唔同老師有唔同方式、 耐性、心機, 足以令佢嗰班嘅學生每學期都成為全form頭三名。 ...

想問您女女讀得好唔好,有冇話邊幾位老師好?

Thanks!

原文章由 君媽 於 08-4-14 15:24 發表

我打了兩天電話,一接通便是留言信箱已滿,無得再留言了。想請問是否5月可直接上學校登記排隊,還是要先透過電話預約呢?想請問英數班是否一樣咁滿呢?謝謝解答!

csk家長jj
我小朋友是讀中數的,故不清楚英數班的情況。
5月份可直接上學校取表格。

有關那位老師比較好的問題。老實說,讀了幾個月,仍沒有和老師談過話,什至連她的樣子亦沒看真。但我知如你一入讀某班,那位老師便會跟至小六才轉,除非有人和你掉班或老師離職或你留班或跳班。

原文章由 csk家長jj 於 08-4-17 22:36 發表

我打了兩天電話,一接通便是留言信箱已滿,無得再留言了。想請問是否5月可直接上學校登記排隊,還是要先透過電話預約呢?想請問英數班是否一樣咁滿呢?謝謝解答! ...

原文章由 君媽 於 08-4-18 08:06 發表
csk家長jj
我小朋友是讀中數的,故不清楚英數班的情況。
5月份可直接上學校取表格。

有關那位老師比較好的問題。老實說,讀了幾個月,仍沒有和老師談過話,什至連她的樣子亦沒看真。但我知如你一入讀某班,那位老師便會跟至小 ...

謝謝君媽,咁我5月份直接上校填表格la!

我覺得佢哋同其他centre唔同,你唔讀大把人等住讀,聽每個家長起碼要等8個月至一年先有位,交Form時還要比埋學校成績表一齊交.......