用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門梁球鋸讀得辛苦嗎??
go

屯門梁球鋸讀得辛苦嗎??

我仔讀胡少渠,成績全級10名內, 基本上我想佢讀譚伯羽的, 但老師建議我報梁球鋸(因英中始終會好口過中中),
但我又NG想佢讀得敢辛苦,
請問各位媽咪知否讀梁球鋸係NG係好辛苦呢??
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 0120 於 08-4-11 14:54 發表
我仔讀胡少渠,成績全級10名內, 基本上我想佢讀譚伯羽的, 但老師建議我報梁球鋸(因英中始終會好口過中中),
但我又NG想佢讀得敢辛苦,
請問各位媽咪知否讀梁球鋸係NG係好辛苦呢?? ...

成績好又受教ge話,唔辛苦!不過要不斷兢爭!

701003 :
你識人讀梗,
多ng多功課做呢??
原文章由 701003 於 08-4-13 13:10 發表

成績好又受教ge話,唔辛苦!不過要不斷兢爭!
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

唔太多功課,但要用腦!都有時間參加課外活動ge!

原文章由 701003 於 08-4-14 21:23 發表
唔太多功課,但要用腦!都有時間參加課外活動ge!

me too.一向做功課快的,都沒問題.另有很多課外活動.

jackieman
係mic你呀?
好似好熟敢, 你個好讀得好, 希望出年我仔有機會la,我打算敢選,
1.梁銶琚
2.譚伯羽
3.呂祥光
4.辛亥年
5.新生命
6之後遲d再排
比d意見我la

原文章由 jackieman 於 08-5-7 23:47 發表

原文章由 0120 於 08-5-8 10:16 發表
jackieman
係mic你呀?
好似好熟敢, 你個好讀得好, 希望出年我仔有機會la,我打算敢選,
1.梁銶琚
2.譚伯羽
3.呂祥光
4.辛亥年
5.新生命
6之後遲d再排
比d意見我la

...

very good 不過我上年第三是馬可賓,因校舍大,活動多,將會轉英中,點 解唔選 不過呂中都好

想係友愛安定村,ng洗搭車ma
你上年第2志願係咩?
原文章由 jackieman 於 08-5-8 16:43 發表

very good 不過我上年第三是馬可賓,因校舍大,活動多,將會轉英中,點 解唔選 不過呂中都好

原文章由 0120 於 08-5-10 10:53 發表
想係友愛安定村,ng洗搭車ma
你上年第2志願係咩?  

當然是譚中啦

原文章由 jackieman 於 08-5-7 23:47 發表

ME THREE.
因為新界西尖子大部份集中在梁銶琚, 所以吸收力較強, 教學進度會較快較深, 但功課及測驗反而較少. 考試試題都較其它學校難, 真係要量力而為否則會追得好辛苦. 以前小學考全級第一到咗梁銶琚只可以考到三~四十名一啲都唔出奇, 須知佢地考全級頭嘅好大機會係未來十優生.

原文章由 tty2908 於 08-5-10 14:21 發表

ME THREE.
因為新界西尖子大部份集中在梁銶琚, 所以吸收力較強, 教學進度會較快較深, 但功課及測驗反而較少. 考試試題都較其它學校難, 真係要量力而為否則會追得好辛苦. 以前小學考全級第一到咗梁銶琚只可以考到 ...

你小朋友讀緊中幾呀?邊間小學升上去的?

但係譚中擺第2都機會少,因為好多BAND 1生都會擺佢第1,
而且都NG G點解佢只收160人,比其他學校少1班架
原文章由 jackieman 於 08-5-10 12:37 發表

當然是譚中啦

原文章由 0120 於 08-5-12 10:18 發表
但係譚中擺第2都機會少,因為好多BAND 1生都會擺佢第1,
而且都NG G點解佢只收160人,比其他學校少1班架  

其實都是跟老公意思,唔得就去叩馬可賓