用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 二十分統一派位入聖心
go

二十分統一派位入聖心

如果唔係讀聖心幼稚園,二十分統一派位入聖心primary
school,機會大唔大?

睇每年的情況而定
有時20分係marginal, 有時15分先marginal.

原文章由 luitaitai 於 08-4-11 00:10 發表

原文章由 luitaitai 於 08-4-11 00:10 發表

十拿都九穩架啦,最少呢三年都係

請問可以係邊到知道呢d資料?因我囡囡要過幾年先入小學,我想到時再check下

原文章由 Sindy 於 08-5-5 01:21 發表

十拿都九穩架啦,最少呢三年都係

[ 本文章最後由 luitaitai 於 08-5-5 23:52 編輯 ]

過幾年先至升小學, 點解唔乾脆入聖心幼稚園呢, 99%把握入到小學啦, 問題係揀上午(私立)定下午校(資貼)je

請問聖心有冇直上中學

原文章由 luitaitai 於 08-5-5 23:49 發表

請問可以係邊到知道呢d資料?因我囡囡要過幾年先入小學,我想到時再check下

我自己係呢度同埋睇到同學仔既情況黎架.....資料既野,係到時到候,呢度d 仔仔囡囡放榜,日積月纍咁收料返黎架,要清楚自己既形勢,唯一係呢度勤力d架咋,仲有,要有最準確既情報,靠果d天書就死定

原文章由 INBB 於 08-5-8 09:41 發表
請問聖心有冇直上中學

無直升
不過,06-07年度上午校六年級畢業生
入讀聖心書院;60%
入讀其他英文中學:35%
超過89%入讀首三志願中學

原文章由 fatty爸 於 08-5-9 02:43 發表

無直升
不過,06-07年度上午校六年級畢業生
入讀聖心書院;60%
入讀其他英文中學:35%
超過89%入讀首三志願中學

請問你這60% 升中學0既 資料係邊到得知.
如果咁睇, 係小了點囉>>得 60%.

我明白中學係津貼, 所收要派位呢點 ,
不過, 升到上 中學, 應該係d 優 異生嗎 ??

原文章由 kiteli 於 08-5-9 15:08 發表

不過, 升到上 中學, 應該係d 優 異生嗎 ?? ...

60% 少了點係因為很多top學校上年考入了其他很top的學校。 資料在上午校的網頁曾經登過出來。

呢個年度袛有60%上午校畢業生升上中學, 因為一部份學生去左其他名校, 例如DGS, St.Paul Co-ed等, 詳情可以去呢度睇:

聖心上午校網頁>最新消息>(上載日期:29 - 10 - 2007)2006-2007學校報告>第14頁

原文章由 fatty爸 於 08-5-10 03:00 發表
呢個年度袛有60%上午校畢業生升上中學, 因為一部份學生去左其他名校, 例如DGS, St.Paul Co-ed等, 詳情可以去呢度睇:

聖心上午校網頁>最新消息>(上載日期:29 - 10 - 2007)2006-2007學校報告>第14頁 ...

唔該晒 Ms chan cahn & fatty 爸 .
就這上數據睇 .
聖心私小升中都好好啊

應該咁講(上午校):

35%入咗比聖心更top既英文中學
60%入聖心

其他就........(只得5%)入其他學校囉

原文章由 kiteli 於 08-5-9 15:08 發表

不過, 升到上 中學, 應該係d 優 異生嗎 ?? ...

我不同意!!!

60%升聖心 - 這是沒錯的(85/143人)

但如果說餘下有"35%入咗比聖心更top既英文中學", 即是說餘下學生入讀的英文中學差不多全部比聖心更top...

觀乎表中的學校 : 大埔培僑, 銘基, 聖瑪加利 ... 這些怎比得上聖心呀?
港大同學會, 維多利亞, 優才 ... 也只可consider as 另類, not comparable to traditional local schools...
即使是瑪利曼, 聖保祿, 聖方濟各... 也是跟聖心相若吧, 怎都算不上"更top"呢?!

這種說法, 未免太長他人志氣吧!!!

原文章由 beaclem 於 08-6-18 22:30 發表
應該咁講(上午校):

60%入聖心

原文章由 breefan 於 08-6-19 10:25 發表
我不同意!!!

60%升聖心 - 這是沒錯的(85/143人)

但如果說餘下有"35%入咗比聖心更top既英文中學", 即是說餘下學生入讀的英文中學差不多全部比聖心更top...

觀乎表中的學校 : 大埔培僑, 銘基, 聖瑪加利 ... 這些怎 ...

我也不同意 "瑪利曼, 聖保祿, 聖方濟各... 等比聖心"更top"呢"
但係我想知這些選擇"瑪利曼, 聖保祿.."等學生的成績是否較好的。

LingChiBaBa

原文章由 LingChiBaBa 於 08-6-19 11:14 發表

我也不同意 "瑪利曼, 聖保祿, 聖方濟各... 等比聖心"更top"呢"
但係我想知這些選擇"瑪利曼, 聖保祿.."等學生的成績是否較好的。

LingChiBaBa

當然並非間間英中都比聖心好啦,不過的確部份英中收生要求好高,如果入唔番聖心中學都唔使望入到果D中學。 我覺得那些入了"其他"英中的可歸納為三類 :

1. 成績或課外活動好好叻的,入了其他心儀中學。 例如 :女拔,CO-EDU
2. 成績麻麻地的,可能入唔番聖心中學,搏下出面的英中,(聖心的英文程度的確比很多其他小學略為優勝的)。例如 :另類新直資
3. 揀錯 (例如,在自選時揀小聖心第一,揀另一間次選第二志願,可惜第一輪未被聖心選中,卻被其他學校搶了),年年都有不少這些例子。

各位各位, 我只係有呢個錯覺, 因為覺得上午校出得去讀英中既, 都應該係有比聖心更好既選擇先至去讀啫, 如有錯漏, 多謝各位英雄指正

原文章由 beaclem 於 08-6-18 22:30 發表
應該咁講(上午校):

60%入聖心

我係新手mama, 並非住中西區, 對派位制度仍一頭霧水, 現煩緊女女幼稚園問題.

好想女女入到聖心, 而聽講讀聖心幼稚園可直升 聖心小 (上午), 咁呢方面, 即係我唔駛比 '區外' 呢個問題困擾啦, 咁講對不對?

但想請教各位, 聖心中學係 津貼學校, 咁如果我女女有幸讀到聖心小(上午), 咁到時派位, 我係咪得好細機會入番中學部? 因為我係'區外'人.

而中學又得60%可以入番聖心中學, 係咪即係呢60%係好叻學生或住區內派位派得番咁解?

原文章由 foggyao 於 08-6-24 14:54 發表
我係新手mama, 並非住中西區, 對派位制度仍一頭霧水, 現煩緊女女幼稚園問題.

好想女女入到聖心, 而聽講讀聖心幼稚園可直升 聖心小 (上午), 咁呢方面, 即係我唔駛比 '區外' 呢個問題困擾啦, 咁講對不對?

但想請教各 ...

1. 聖心幼稚園學生係可以選擇直升聖心小學上午校私立部,唔須要住中西區。 但如果選擇聖心下午校津貼部,原則上在大抽獎派位係有區域限制。

2. 中學派位係跟就讀小學的校網而非居住地點。 所以如果令千金讀聖心私小的話她將來中學派位係入了中西區的。

3. 聖心私小跟聖心中學係直屬關係,住邊區都無影響的,但要睇成績,band 1 生必入,但band 2 就要睇彩數了。

4. 上年聖心私小60%上中學,呢批學生當然有叻學生,但亦有大部份的band 2 生入到。 呢批學生住邊區都並不影響直升的。

5. 其餘40% 有超過一半都考獲/派獲十分優秀的英文中學。

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-6-24 16:54 發表

1. 聖心幼稚園學生係可以選擇直升聖心小學上午校私立部,唔須要住中西區。 但如果選擇聖心下午校津貼部,原則上在大抽獎派位係有區域限制。

2. 中學派位係跟就讀小學的校網而非居住地點。 所以如果令千金讀聖心私小的 ...

Ms.ChanChan,

唔該晒呀! 好詳細, 完全明白晒! 唔該!!