教育王國

標題: 二十分統一派位入聖心 [打印本頁]

作者: luitaitai    時間: 08-4-11 00:10     標題: 二十分統一派位入聖心

如果唔係讀聖心幼稚園,二十分統一派位入聖心primary
school,機會大唔大?
作者: chufei    時間: 08-4-11 10:01

睇每年的情況而定
有時20分係marginal, 有時15分先marginal.

原文章由 luitaitai 於 08-4-11 00:10 發表

作者: Sindy    時間: 08-5-5 01:21

原文章由 luitaitai 於 08-4-11 00:10 發表

十拿都九穩架啦,最少呢三年都係
作者: luitaitai    時間: 08-5-5 23:49

請問可以係邊到知道呢d資料?因我囡囡要過幾年先入小學,我想到時再check下

原文章由 Sindy 於 08-5-5 01:21 發表

十拿都九穩架啦,最少呢三年都係

[ 本文章最後由 luitaitai 於 08-5-5 23:52 編輯 ]
作者: fatty爸    時間: 08-5-7 03:04

過幾年先至升小學, 點解唔乾脆入聖心幼稚園呢, 99%把握入到小學啦, 問題係揀上午(私立)定下午校(資貼)je
作者: INBB    時間: 08-5-8 09:41

請問聖心有冇直上中學
作者: Sindy    時間: 08-5-8 22:20

原文章由 luitaitai 於 08-5-5 23:49 發表

請問可以係邊到知道呢d資料?因我囡囡要過幾年先入小學,我想到時再check下

我自己係呢度同埋睇到同學仔既情況黎架.....資料既野,係到時到候,呢度d 仔仔囡囡放榜,日積月纍咁收料返黎架,要清楚自己既形勢,唯一係呢度勤力d架咋,仲有,要有最準確既情報,靠果d天書就死定
作者: fatty爸    時間: 08-5-9 02:43

原文章由 INBB 於 08-5-8 09:41 發表
請問聖心有冇直上中學

無直升
不過,06-07年度上午校六年級畢業生
入讀聖心書院;60%
入讀其他英文中學:35%
超過89%入讀首三志願中學
作者: kiteli    時間: 08-5-9 15:08

原文章由 fatty爸 於 08-5-9 02:43 發表

無直升
不過,06-07年度上午校六年級畢業生
入讀聖心書院;60%
入讀其他英文中學:35%
超過89%入讀首三志願中學

請問你這60% 升中學0既 資料係邊到得知.
如果咁睇, 係小了點囉>>得 60%.

我明白中學係津貼, 所收要派位呢點 ,
不過, 升到上 中學, 應該係d 優 異生嗎 ??
作者: Ms.ChanChan    時間: 08-5-9 17:51

原文章由 kiteli 於 08-5-9 15:08 發表

不過, 升到上 中學, 應該係d 優 異生嗎 ?? ...

60% 少了點係因為很多top學校上年考入了其他很top的學校。 資料在上午校的網頁曾經登過出來。
作者: fatty爸    時間: 08-5-10 03:00

呢個年度袛有60%上午校畢業生升上中學, 因為一部份學生去左其他名校, 例如DGS, St.Paul Co-ed等, 詳情可以去呢度睇:

聖心上午校網頁>最新消息>(上載日期:29 - 10 - 2007)2006-2007學校報告>第14頁
作者: kiteli    時間: 08-5-10 11:19

原文章由 fatty爸 於 08-5-10 03:00 發表
呢個年度袛有60%上午校畢業生升上中學, 因為一部份學生去左其他名校, 例如DGS, St.Paul Co-ed等, 詳情可以去呢度睇:

聖心上午校網頁>最新消息>(上載日期:29 - 10 - 2007)2006-2007學校報告>第14頁 ...

唔該晒 Ms chan cahn & fatty 爸 .
就這上數據睇 .
聖心私小升中都好好啊
作者: beaclem    時間: 08-6-18 22:30

應該咁講(上午校):

35%入咗比聖心更top既英文中學
60%入聖心

其他就........(只得5%)入其他學校囉

原文章由 kiteli 於 08-5-9 15:08 發表

不過, 升到上 中學, 應該係d 優 異生嗎 ?? ...

作者: breefan    時間: 08-6-19 10:25

我不同意!!!

60%升聖心 - 這是沒錯的(85/143人)

但如果說餘下有"35%入咗比聖心更top既英文中學", 即是說餘下學生入讀的英文中學差不多全部比聖心更top...

觀乎表中的學校 : 大埔培僑, 銘基, 聖瑪加利 ... 這些怎比得上聖心呀?
港大同學會, 維多利亞, 優才 ... 也只可consider as 另類, not comparable to traditional local schools...
即使是瑪利曼, 聖保祿, 聖方濟各... 也是跟聖心相若吧, 怎都算不上"更top"呢?!

這種說法, 未免太長他人志氣吧!!!

原文章由 beaclem 於 08-6-18 22:30 發表
應該咁講(上午校):

60%入聖心

作者: LingChiBaBa    時間: 08-6-19 11:14

原文章由 breefan 於 08-6-19 10:25 發表
我不同意!!!

60%升聖心 - 這是沒錯的(85/143人)

但如果說餘下有"35%入咗比聖心更top既英文中學", 即是說餘下學生入讀的英文中學差不多全部比聖心更top...

觀乎表中的學校 : 大埔培僑, 銘基, 聖瑪加利 ... 這些怎 ...

我也不同意 "瑪利曼, 聖保祿, 聖方濟各... 等比聖心"更top"呢"
但係我想知這些選擇"瑪利曼, 聖保祿.."等學生的成績是否較好的。

LingChiBaBa

作者: Ms.ChanChan    時間: 08-6-19 15:50

原文章由 LingChiBaBa 於 08-6-19 11:14 發表

我也不同意 "瑪利曼, 聖保祿, 聖方濟各... 等比聖心"更top"呢"
但係我想知這些選擇"瑪利曼, 聖保祿.."等學生的成績是否較好的。

LingChiBaBa

當然並非間間英中都比聖心好啦,不過的確部份英中收生要求好高,如果入唔番聖心中學都唔使望入到果D中學。 我覺得那些入了"其他"英中的可歸納為三類 :

1. 成績或課外活動好好叻的,入了其他心儀中學。 例如 :女拔,CO-EDU
2. 成績麻麻地的,可能入唔番聖心中學,搏下出面的英中,(聖心的英文程度的確比很多其他小學略為優勝的)。例如 :另類新直資
3. 揀錯 (例如,在自選時揀小聖心第一,揀另一間次選第二志願,可惜第一輪未被聖心選中,卻被其他學校搶了),年年都有不少這些例子。
作者: beaclem    時間: 08-6-19 19:44

各位各位, 我只係有呢個錯覺, 因為覺得上午校出得去讀英中既, 都應該係有比聖心更好既選擇先至去讀啫, 如有錯漏, 多謝各位英雄指正

原文章由 beaclem 於 08-6-18 22:30 發表
應該咁講(上午校):

60%入聖心

作者: foggyao    時間: 08-6-24 14:54

我係新手mama, 並非住中西區, 對派位制度仍一頭霧水, 現煩緊女女幼稚園問題.

好想女女入到聖心, 而聽講讀聖心幼稚園可直升 聖心小 (上午), 咁呢方面, 即係我唔駛比 '區外' 呢個問題困擾啦, 咁講對不對?

但想請教各位, 聖心中學係 津貼學校, 咁如果我女女有幸讀到聖心小(上午), 咁到時派位, 我係咪得好細機會入番中學部? 因為我係'區外'人.

而中學又得60%可以入番聖心中學, 係咪即係呢60%係好叻學生或住區內派位派得番咁解?
作者: Ms.ChanChan    時間: 08-6-24 16:54

原文章由 foggyao 於 08-6-24 14:54 發表
我係新手mama, 並非住中西區, 對派位制度仍一頭霧水, 現煩緊女女幼稚園問題.

好想女女入到聖心, 而聽講讀聖心幼稚園可直升 聖心小 (上午), 咁呢方面, 即係我唔駛比 '區外' 呢個問題困擾啦, 咁講對不對?

但想請教各 ...

1. 聖心幼稚園學生係可以選擇直升聖心小學上午校私立部,唔須要住中西區。 但如果選擇聖心下午校津貼部,原則上在大抽獎派位係有區域限制。

2. 中學派位係跟就讀小學的校網而非居住地點。 所以如果令千金讀聖心私小的話她將來中學派位係入了中西區的。

3. 聖心私小跟聖心中學係直屬關係,住邊區都無影響的,但要睇成績,band 1 生必入,但band 2 就要睇彩數了。

4. 上年聖心私小60%上中學,呢批學生當然有叻學生,但亦有大部份的band 2 生入到。 呢批學生住邊區都並不影響直升的。

5. 其餘40% 有超過一半都考獲/派獲十分優秀的英文中學。
作者: foggyao    時間: 08-6-24 17:49

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-6-24 16:54 發表

1. 聖心幼稚園學生係可以選擇直升聖心小學上午校私立部,唔須要住中西區。 但如果選擇聖心下午校津貼部,原則上在大抽獎派位係有區域限制。

2. 中學派位係跟就讀小學的校網而非居住地點。 所以如果令千金讀聖心私小的 ...

Ms.ChanChan,

唔該晒呀! 好詳細, 完全明白晒! 唔該!!
作者: BoBoCute    時間: 08-6-30 09:31

20 marks is OK last year.  But now SH pm has started to use Mandarin for Chin Language class, the demand maybe larger.

Has St. Stephen's girls' or 盤小 or other schools started using Mandarin?  If not yet, SH maybe the only govt. sub school using Mandarin in this net!?
作者: anthony010103    時間: 09-7-9 10:53

For SH PM, how is the chance of score being 15 only ? slim?
For SH AM, other than SH Kinder,what other kinders admitted to private section?
作者: 豬大媽    時間: 09-7-22 17:40

does it means 聖心上午校 ( overall, especially in English) is better than 聖心下午校 ?

原帖由 beaclem 於 08-6-18 22:30 發表
應該咁講(上午校):

60%入聖心

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5