用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳比華利幼稚園(康盛)既家長入嚟傾下 ...
樓主: WinkyLee
go

將軍澳比華利幼稚園(康盛)既家長入嚟傾下 [複製鏈接]

!孝文呀!你囝囝係同我囡囡一張枱㗎!我囝囝依家讀KLT迦南,P.1派咗去灣仔St. Joseph…

原文章由 bobbbby 於 08-4-11 16:21 發表

邵俊銘係我個仔o既好朋友,我個仔叫孝文(Herman),佢都好鍾意唱歌,不過佢未返學前已經成日唱,我個仔啲英文OK,但係普通話唔得,所以我都擔心佢去到樂基英普班會唔習慣~~~

你個囝囝會升邊間小學呀?佢宜家又讀緊邊間幼稚園呢? ...

我諗小朋友咁細,好似張白紙咁,你放佢喺咩環境佢就吸收果方面ge知識,應該唔需要太擔心ge,我囡囡話你囝囝好乖㗎,sorry!樂基我都唔太熟悉,不過若然係小班教學又用英普作招徠,聽落好吸引啊!
原文章由 bobbbby 於 08-4-11 16:21 發表

邵俊銘係我個仔o既好朋友,我個仔叫孝文(Herman),佢都好鍾意唱歌,不過佢未返學前已經成日唱,我個仔啲英文OK,但係普通話唔得,所以我都擔心佢去到樂基英普班會唔習慣~~~

你個囝囝會升邊間小學呀?佢宜家又讀緊邊間幼稚園呢? ...

原文章由 alalma 於 08-4-11 16:42 發表
啊!孝文呀!你囝囝係同我囡囡一張枱㗎!我囝囝依家讀KLT迦南,P.1派咗去灣仔St. Joseph…

點解囡囡唔同哥哥一齊讀迦南?分開兩間幼稚園,你咪好頻撲?我自己一路都住九龍同響九龍返學,唔識香港區學校,所以都無考慮香港區學校~~~

原文章由 alalma 於 08-4-11 17:02 發表
我諗小朋友咁細,好似張白紙咁,你放佢喺咩環境佢就吸收果方面ge知識,應該唔需要太擔心ge,我囡囡話你囝囝好乖㗎,sorry呀!樂基我都唔太熟悉,不過若然係小班教學又用英普作招徠,聽落好吸引啊!
...

我禽晚問我個仔有冇同詩頴玩,佢話有,平時我都有問佢有冇同某某同學玩,佢有時話:「我唔同佢玩,佢曳呀。」或者會話:「佢係BB,唔識玩架。」所以我諗我個仔真係有同詩頴玩~~~

我都有問過樂基o既校長,我個仔適合讀中英文班定國際班(英普班),佢同我個仔傾過偈,佢話我個仔講野都幾好,所以可以試讀國際班,應該可以應付,佢話如果個小朋友廣東話都唔係太流利,就唔好咁快再學多一種語言~~~

同你相反我自小在香港果邊番學而ST. PAUL又係我mother school;不得不承認男孩子選擇幼稚園比女孩子輸蝕,因為唔係太多有名ge小學男校或男女校有自己ge幼稚園offering一條龍program,女校方面就唔同,以香港島為例,有SPK、聖心、真光....只要入到佢哋幼稚園,入番佢哋小學ge機會幾乎高於九;囝囝今年K3,學校(迦南)雖然好好,但要經過一連串選小一的程序,一連串直資和私立小學ge interviews 我真係嚇怕咗,況且阿囡在家排行第二,哥哥讀果間小學(St. Joseph)又係男校,加埋宗教分阿囡只得15分,考直資或私立小學又唔guarantee一定入到,所以入到SPK我真係開心到非筆墨可以形容!煩就煩d,不過我相信係值得ge!

原文章由 bobbbby 於 08-4-12 12:18 發表

點解囡囡唔同哥哥一齊讀迦南?分開兩間幼稚園,你咪好頻撲?我自己一路都住九龍同響九龍返學,唔識香港區學校,所以都無考慮香港區學校~~~

係呀!我囡囡都有話唐諾然、張子茵、諾明好BB呀!真搞笑!人仔細細話d同學BB 其實我個女成日都有提起你個仔架,好似話孝文前幾日帶mask嘛,星期五就冇帶,阿囡又話希渝已經換咗季,Miss Lau話佢下星期都可以著短運動褲,don't know whether it's true or not?

原文章由 bobbbby 於 08-4-12 13:51 發表

我禽晚問我個仔有冇同詩頴玩,佢話有,平時我都有問佢有冇同某某同學玩,佢有時話:「我唔同佢玩,佢曳呀。」或者會話:「佢係BB,唔識玩架。」所以我諗我個仔真係有同詩頴玩~~~

我都有問過樂基o既校長,我個仔適合讀中英 ...

topic睇嚟要改為將軍澳比華利PGS家長入嚟傾下

係喎想問你地2位家長, 小朋友都係0501月出世? 小朋友都係比華利返左2N1?

你地就好啦, 個個都考到心儀幼稚園!
我仔仔係10月出世, 真係輸蝕好多!  

其實我有考慮比阿仔明年再考K1, 但又怕好大B.

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

原文章由 alalma 於 08-4-12 22:01 發表
同你相反我自小在香港果邊番學而ST. PAUL又係我mother school;不得不承認男孩子選擇幼稚園比女孩子輸蝕,因為唔係太多有名ge小學男校或男女校有自己ge幼稚園offering一條龍program,女校方面就唔同,以香港島為例,有SPK、聖 ...

其實我都好想我個仔可以讀番我間母校,所以選校方面我都盡量沿住果個方向走,同埋我間母校有小學中學一條龍,如果入到就唔使升中學果陣再煩多一次,不過坦白講,我地信心都唔係好大,我太太都話如果入到,會開心過中六合彩

Hi, WinkyLee,

其實我囡囡係上年9月先join比華利ge!不過可能佢係大B,所以先比較好彩入到心儀ge幼稚園!

我大囝都係10月出世ga,三年前佢考幼稚園都係多數考唔到ga,成績比起dB都係差咁截ga!佢而家K3,追功課都頗吃力ga!所以有時覺得讀遲一年K1都未嘗唔係一件壊事!
原文章由 WinkyLee 於 08-4-13 00:39 發表
個topic睇嚟要改為 “將軍澳比華利PGS家長入嚟傾下”

係喎想問你地2位家長, 小朋友都係05年01月出世? 小朋友都係比華利返左2年N1?

我仔仔係10月出世, 真係輸蝕好 ...

那麼你是英華/ DBS的graduate嗎?今年我都有同囝囝apply依兩間學校,不過都衰咗!不過我都識得依兩間學校今年成功ge例子,無獨有偶佢哋ge daddy都係舊生,幼稚園ge名氣反而唔係咁重要!如果你係舊生,囝囝成功入到你母校ge機會應該相當高!

原文章由 bobbbby 於 08-4-14 14:03 發表

其實我都好想我個仔可以讀番我間母校,所以選校方面我都盡量沿住果個方向走,同埋我間母校有小學中學一條龍,如果入到就唔使升中學果陣再煩多一次,不過坦白講,我地信心都唔係好大,我太太都話如果入到,會開心過中六合彩:excit ...

原文章由 alalma 於 08-4-12 22:14 發表
係呀!我囡囡都有話唐諾然、張子茵、諾明好BB呀!真搞笑!人仔細細話d同學BB 其實我個女成日都有提起你個仔架,好似話孝文前幾日帶mask嘛,星期五就冇帶,阿囡又話希渝已經換咗季,Miss Lau話佢下星期都可以著短運動褲,d ...

你個女講得無錯,我個仔上星期一至三都請左病假,其實星期三已經退左燒,不過驚傳染同學仔,所以請多一日假,星期四有帶口罩~~~

我個仔就話張栢圖係BB,佢話希渝宜家唔怕丑啦,至於換季,我就無聽過,不過最近天氣時冷時熱,太早換季又驚會冷親~~~

原文章由 WinkyLee 於 08-4-13 00:39 發表
個topic睇嚟要改為 “將軍澳比華利PGS家長入嚟傾下”

係喎想問你地2位家長, 小朋友都係05年01月出世? 小朋友都係比華利返左2年N1?

我仔仔係10月出世, 真係輸蝕好 ...

係呀,我個仔05年1月出世,上年二月開始返比華利~~~

當年我個仔預產期係04年12月尾,本來我太太想自然分娩,後尾過左預產期都未出世,醫生話佢係大頭仔,建議我太太開刀,我太太果陣仲覺得唔扺,因為要遲一年先可以讀書~~~

原文章由 alalma 於 08-4-14 14:51 發表
那麼你是英華/ DBS的graduate嗎?今年我都有同囝囝apply依兩間學校,不過都衰咗!不過我都識得依兩間學校今年成功ge例子,無獨有偶佢哋ge daddy都係舊生,幼稚園ge名氣反而唔係咁重要!如果你係舊生,囝囝成功入到你母校ge機會 ...

我係拔萃舊生,我哥哥係英華舊生,所以我對依兩間學校都有好感,但係我知道每年有千八至二千人考小拔萃,只收一百五十人,即係平均十二人先有一人考到,機會都幾低~~~

將軍澳比華利幼稚園(康盛)既家長入嚟傾下

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

我好明白你嘅心情,猶記起我同囡囡考SPK嘅時候,面對過千名applicants,機會不足十分一,身邊朋友會同你講你係舊生機會會大啲,但眼見有啲同門師姐妹嘅囡囡都未必個個入得番,心裏面果份壓力比其他applicants更甚,不過我相信只要考文唔係果種太反叛ge小朋友,interview嘅時候定定哋有禮貌,問題應該唔大!

原文章由 bobbbby 於 08-4-14 15:41 發表

我係拔萃舊生,我哥哥係英華舊生,所以我對依兩間學校都有好感,但係我知道每年有千八至二千人考小拔萃,只收一百五十人,即係平均十二人先有一人考到,機會都幾低~~~ ...

考文真叻仔,咁識揀時間出世!

原文章由 bobbbby 於 08-4-14 15:37 發表

係呀,我個仔05年1月出世,上年二月開始返比華利~~~

當年我個仔預產期係04年12月尾,本來我太太想自然分娩,後尾過左預產期都未出世,醫生話佢係大頭仔,建議我太太開刀,我太太果陣仲覺得唔扺,因為要遲一年先可以讀書~~~:wahaha ...

I have the winter uniform (1 set) for 3 years old girls. Anyone want to have them , pls pm me. They are 90 % new because my daughter only study in this school for one months. They are free of charge.

原文章由 alalma 於 08-4-15 12:50 發表
我好明白你嘅心情,猶記起我同囡囡考SPK嘅時候,面對過千名applicants,機會不足十分一,身邊朋友會同你講你係舊生機會會大啲,但眼見有啲同門師姐妹嘅囡囡都未必個個入得番,心裏面果份壓力比其他applicants更甚,不過我相信只要 ...

我想問吓其實有幾多間St. Paul's架?我有個同學有對孖女,本來係細女,後尾留班變大女,佢話宜家讀緊St. Paul's,唔知係咪即係妳囡囡將會讀果間呢?

我相信你同學對孖女應該係同囡囡同一間幼稚園嘞!因為SPK prefer收大女,好多年尾出世嘅女孩子都會喺第一年考唔到喺其他幼稚園讀一年K1之後再番SPK以大女身份再報K1,成功率會高啲!其實香港島有4間St. Paul, 包括St. Paul's Co-Ed. (DSS school in Mid-levels), St. Paul's College (DSS school for boys, located in Pok Fu Lam), St. Pauls' Secondary (also offers primary education for girls, located in Happy Valley) and St. Paul's Convent School (girl school in Causeway Bay), 我囡囡果間係第四間,係唯一一間有幼稚園可以升上中小學嘅,不過除咗第三&第四間屬於同一修會,基本上四間學校都無聯繫嘅!

希渝都好似報咗SPK,唔知結果點呢?

原文章由 bobbbby 於 08-4-15 18:40 發表

我想問吓其實有幾多間St. Paul's架?我有個同學有對孖女,本來係細女,後尾留班變大女,佢話宜家讀緊St. Paul's,唔知係咪即係妳囡囡將會讀果間呢? ...

[ 本文章最後由 alalma 於 08-4-15 20:56 編輯 ]

原文章由 alalma 於 08-4-15 20:53 發表
我相信你同學對孖女應該係同囡囡同一間幼稚園嘞!因為SPK prefer收大女,好多年尾出世嘅女孩子都會喺第一年考唔到喺其他幼稚園讀一年K1之後再番SPK以大女身份再報K1,成功率會高啲!其實香港島有4間St. Paul, 包括St. Paul' ...

明白哂,原來係女校,咁男仔會升去邊?因為對孖女仲有個細佬今年會讀SPK,我同學話三個一齊讀容易照顧喎~~~
‹ 上一主題|下一主題