用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣邊間小學好?
樓主: bbkiki1991
go

荃灣邊間小學好? [複製鏈接]

荃灣小學巡禮開始報名啦 ! 有輿趣家長可以到荃灣家教會睇資料 (如下) :-
http://www.hkedcity.net/iworld/index.phtml?iworld_id=139

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-6-3 09:49 發表
tramtram,

多謝報料.

想知多d上午校和下午校的分別, 例如教學, 老師, 功課, 校風等?
係唔係上午校會搬去新校舍, 幾時會搬呀?

我都想知 ?上午校搬定下午校 ?

thx 回覆 Gabrielma tramtram  

原文章由 Gabrielma 於 08-6-2 17:19 發表
我都葵芳誇荃灣, 覺得唔遠.

想問吓65校區.係咪真係無出名的活動式教學唧學校呀?因為我係新搬黎呢區,所以係完全吾了解呢區呀.另外你知吾知道,馬灣基慧,放學坐校巴返黎要幾來時間到呀? thanks

hi 瑤瑤媽咪咪

唔好意思, 因我會比較留意基督教小學, 所以對伍季明唔太清楚, 真係唔敢亂講.
只可以講少少野都係由囡囡幼稚園舊生家長 & 校長講我地知.
上下午校 - 校長係唔同, 老師就真係唔太清楚, 功課會幾多,
多數家長喜歡選擇上午校.

hi evitalcm

上午校搬 - 09年.

hi Gabrielma

thank you

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-6-3 09:49 發表
tramtram,

多謝報料.

想知多d上午校和下午校的分別, 例如教學, 老師, 功課, 校風等?
係唔係上午校會搬去新校舍, 幾時會搬呀?

各位

琴日跟幼稚園去參觀小學.

基慧 (馬灣) 小學比我感覺好好, 校長好親切, 老師對小朋友好有信心 & 自由度, 好明顯老師為我地預備唔少資料, 真係要讚下佢地d同學仔, 學校安排學生做我地領隊, 分成5組, 我地果組由2位小五學生帶, 佢地好主動, 好自信, 見到佢地同老師關係係好 close, 由佢地親身介紹, 講述返校內設施, 睇得出學生對小學生活好投入同開心.....

校舍真係好掂.

12/7 open day, 我都會帶埋囡囡再去.

原文章由 yenwong965 於 08-6-3 15:12 發表

想問吓65校區.係咪真係無出名的活動式教學唧學校呀?因為我係新搬黎呢區,所以係完全吾了解呢區呀.另外你知吾知道,馬灣基慧,放學坐校巴返黎要幾來時間到呀? thanks ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-4 11:40 編輯 ]

65網比較出名都係傳統教學, 有精英班, 如仁立, 葵盛主恩, 全完.
基真應該係活動教學, 可以留意吓有無open day. 或 send email 問學校.
馬基校巴路線有多條, 你是住那區?  我聽朋友說葵芳區大約 35 - 45min. 囝囝九月才上小一, 到時才知道實際時間.  

原文章由 yenwong965 於 08-6-3 15:12 發表

想問吓65校區.係咪真係無出名的活動式教學唧學校呀?因為我係新搬黎呢區,所以係完全吾了解呢區呀.另外你知吾知道,馬灣基慧,放學坐校巴返黎要幾來時間到呀? thanks ...

回覆 #1 Gabrielma 的文章

補充 : 65網係葵涌區, 62網先係荃灣區 !

我估葵芳 & 青衣會係比較短車程, 應該唔使 30分鐘, 琴日, 問過一位同學仔, 佢住深井都係30分鐘.
我地係荃灣去坐馬基校巴太約20分鐘, 路經葵芳, 青衣.

原文章由 Gabrielma 於 08-6-4 11:40 發表
65網比較出名都係傳統教學, 有精英班, 如仁立, 葵盛主恩, 全完.
基真應該係活動教學, 可以留意吓有無open day. 或 send email 問學校.
馬基校巴路線有多條, 你是住那區?  我聽朋友說葵芳區大約 35 - 45min. 囝囝九 ...

醒目開學勳章

原文章由 evitalcm 於 08-6-3 12:34 發表

我都想知 ?上午校搬定下午校 ?

伍季明上午校於08年12月搬新校

補充 : 65網係葵涌區 - 聖公會主愛小學 (石蔭)

聽講約3個月前, 有成班小六經教育局安排轉了校, 去了慈幼小學 .

(seems because of a lot of conflicts happened among the principle, teachers & parents. You may take some reference like:門口的事件
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1)

Any body knows what happened?  

原文章由 mrsanthony 於 08-6-4 17:48 發表
補充 : 65網係葵涌區 - 聖公會主愛小學 (石蔭)

聽講約3個月前, 有成班小六經教育局安排轉了校, 去了慈幼小學 .

(seems because of a lot of conflicts happened among the principle, teachers & parents. You may ...

更改64網~~聖公會主愛小學

要睇搭車人數及站頭站尾.如果黃巴士由新都會去馬灣 10-15 min, 但校巴葵芳線要去埋葵盛, 大窩口, 如果係尾站, 都有可能要35 min.   

原文章由 tramtram 於 08-6-4 11:44 發表
我估葵芳 & 青衣會係比較短車程, 應該唔使 30分鐘, 琴日, 問過一位同學仔, 佢住深井都係30分鐘.
我地係荃灣去坐馬基校巴太約20分鐘, 路經葵芳, 青衣.

...

哦, 原來係咁.....

22222 我係荃灣住, 唔知半個鐘得唔得呢 ?

原文章由 Gabrielma 於 08-6-5 13:56 發表
要睇搭車人數及站頭站尾.如果黃巴士由新都會去馬灣 10-15 min, 但校巴葵芳線要去埋葵盛, 大窩口, 如果係尾站, 都有可能要35 min.   

thank you  我住荔景架。

荔景線好似要經好多區 (可以上馬基網站睇), 但無車程時間, 或者直接打電話去問校巴公司.

荃灣可能人多, 有很多路線, 應該都係30 - 45 min.

原文章由 yenwong965 於 08-6-5 15:39 發表
thank you  我住荔景架。

thank you

我睇左啦, 係尾3站, 估計 25-30 分鐘.

原文章由 Gabrielma 於 08-6-5 18:06 發表
荔景線好似要經好多區 (可以上馬基網站睇), 但無車程時間, 或者直接打電話去問校巴公司.

荃灣可能人多, 有很多路線, 應該都係30 - 45 min.

Gabrielma tramtram 5該哂兩位呀

我仔仔間幼稚園已經派左報小一遊學團D資料, 你哋打算報邊團呀?

有D可惜浸聯同荃灣官小同一日不同團! 唔可以同時參觀2間.

天佑同石鐘山又不在遊學團之列!!

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-6-6 22:04 編輯 ]

我last year都有同一情況,我見有家長分開去,再用dv拍底.所以如果可以的話,你和你先生可以分兩邊睇.
‹ 上一主題|下一主題